Kinderpret

“De hele vakantieplanning viel in het water”

Gepubliceerd: 1 juli 2020  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 200

HERENTALS —Omdat vader Yannick een drukke werkzomer tegemoet ging, werd er ten huize Cremers een vakantie in Italië ingepland tijdens het paasverlof. Tot corona de agenda drastisch door elkaar gooide. De Italiaanse zon moest wijken voor een  periode  van thuis werken en studeren in eigen kot, met twee jonge kinderen om zich heen. Niet evident. “De eerste keer terug met de kinderen naar de speeltuin, dat was een geluksmomentje.”

We kloppen aan bij Yannick Cremers (35) en Liesbet Blancquaert (38), een gezin uit Herentals. Hun kinderen Flo (4) en Kamiel (7) spelen rustig op de achtergrond. Yannick is hoofd videotechnicus bij Videohouse, dat wereldwijd allerlei evenementen en sportwedstrijden in beeld brengt. Liesbet studeert kleuteronderwijs via een verkort traject op de hogeschool. Voor beiden gooide corona de agenda stevig door elkaar.

Wat wijzigde er allemaal?

Yannick Cremers: “Heel veel evenementen die wij in beeld gingen brengen zijn geannuleerd. De voetbalwedstrijden in eerste en tweede klasse, het EK voetbal, het Eurovisiesongfestival, het Vlaamse wielervoorjaar,… Studioprogramma’s zoals The Voice en Blokken… Ik ben eigenlijk meteen op technische werkloosheid moeten terugvallen. Na een tijdje kon ik wel terug aan het werk, gedeeltelijk van thuis uit, onder meer omdat we zelf nieuwe technologieën zijn gaan ontwikkelen. Voor Blokken heb ik bijvoorbeeld het systeem bedacht en uitgewerkt waarmee we de kandidaten vanuit hun eigen woonkamer rechtstreeks in beeld konden brengen.”

Vanaf wanneer had je door dat er rare tijden zaten aan te komen?

Yannick: “Ik ben eind februari nog in Milaan en Turijn geweest om een motorrace in Dubai voor te bereiden. Toen begonnen de onheilsberichten over corona op te duiken. In de luchthaven werd onze temperatuur al gemeten, in het hotel was de bar al gesloten en de luchthaven zelf was al helemaal verlaten. Er hing een rare sfeer. De heenvlucht was ook maar voor 1/3 gevuld. Op het vliegtuig werd er zelfs nog gehoest, dat wordt nu sociaal al bijna niet meer aanvaard. (glimlacht) Op de terugvlucht, drie dagen later, zaten er wel meer mensen. Iedereen wilde echt uit Italië weg. Een dag later kregen wij het nieuws door dat er in Dubai beslist was om de motorwedstrijd te schrappen. We waren dus voor niks naar Italië gevlogen.”

Liesbet, voor jou gooide corona de hele planning van het schooljaar voor jouw stu- dies kleuteronderwijs in de war.

Liesbet Blancquaert: “Klopt, taken werden vervangen door video-opdrachten en vlogs. Stages gingen niet door en de lessen werden plots online gegeven, wat niet altijd eenvoudig was met kinderen in huis. Het zijn bizarre weken geweest. Normaal gezien had ik twee dagen per week mijn handen vrij om via zelfstudie al die opdrachten te maken, maar met kinderen in huis kan ik je verzekeren dat daar heel wat extra tijd in kroop. Yannick begon op een bepaald moment terug te werken en de kinderen mochten niet naar de grootouders, toch echt een vangnet anders.”

De examens gingen wel door?

Liesbet: “Ja, maar dan wel digitaal, met roomscans. Dat betekent dat de hele kamer gescand werd met een online programma dat ook kan controleren of je geen andere sites hebt geopend. De kamer werd ook altijd gefilmd. Die online examens brachten toch heel wat stress met zich mee. Alles moest ook binnen een bepaalde tijd terug geüpload zijn. Je zag de tijd bovenaan op je scherm mee wegtikken. Daar word je niet ontspannen van.”

Hoe ziet jullie zomer eruit?

Yannick: “Ook helemaal anders dan gedacht. Van begin juli tot half augustus zou ik normaal gezien in het buitenland zitten voor het werk. Aansluitend zou het nieuwe voetbalseizoen van start gaan. Onze gezinsvakantie, naar Italië, stond daardoor al in de paasvakantie gepland. Maar die is dus niet kunnen doorgaan. Het meeste geld hebben we kunnen recupereren, een paar honderd euro helaas niet. We eten er geen boterham minder door, maar je wil dat wel niet nog eens meemaken. Daardoor zijn we nu wel voorzichtiger. We gaan zeker op vakantie, maar we boeken last minute, op zoek naar mooi weer. Dat hoeft niet per se het buitenland te zijn, als het hier 25 graden wordt, is vakantie in eigen land ook een goede optie. En moest er terug een opflakkering van het virus komen dan kijken we wat er op dat moment toegelaten is. Dan wordt het misschien een alternatieve vakantie met een dagje dierentuin en uitstapjes in onze eigen buurt.”

Liesbet: “Kamiel gaat ook op kamp, dat kan doorgaan. En we gaan nog even op vakantie bij mijn zus in Nederland. We hebben haar al drie maanden niet meer gezien, dan mis je elkaar wel.”

Hoe hebben de kinderen de afgelopen periode beleefd?

Liesbet: “Voor hen deed het echt deugd om terug naar school te mogen. Ze keken er elke dag enorm naar uit en bloeiden weer helemaal open. Er werd de afgelopen periode heel veel van hen gevraagd, dat vergeten we soms. Wel- licht was het voor hen nog erger dan voor ons. Alles werd afgepakt en zij snapten ook niet altijd waarom.”

Yannick: “Ik kon nog af en toe het huis uit om te gaan werken of om naar de winkel te gaan, maar zij zaten wel altijd thuis. We zijn heel vaak gaan wandelen en fietsen en we hebben wel een stukje tuin, maar op den duur merkte je dat ze dat wel allemaal gezien hadden, ze konden zich niet meer uitleven. Daarom was het ook echt een verademing toen de speeltuinen weer open mochten. De eerste keer terug naar de speeltuin, dat was een geluksmomentje. De kinderen daar zien ravotten, zalig! En dan hebben we nog geluk gehad met het weer. Ze konden tenminste nog buiten spelen. De hele dag regen, dat zou niet goed geweest zijn voor ons humeur.” (lacht)

Hoe zien jullie de vakantie tegemoet?

Liesbet: “Wel positief hoor. We zijn blij dat we terug een terrasje kunnen doen en gaan zeker ten volle van onze vakantie genieten. Al denk ik niet dat we zomaar teruggaan naar onze oude patronen. Op vakantie gaan is wel iets waar we altijd naar uitkijken. Nu misschien nóg meer. Al zal de invulling vooraf allemaal minder concreet zijn. Maar het gaat hoe dan ook een rustigere zomer worden dan gepland, dat zeker.”

ONDEROX KINDERPRET
Voor al wie, net als Liesbet en Yannick, de vakantieplannen in het water zag vallen heeft Onderox Magazine ook dit jaar gezorgd voor heel wat leuke uittips in eigen streek. Je leest er hier alles over in onze Kinderpret special. 

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Astrid Steurs

Meer Kinderpret

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.