Helemaal tot rust

Studio SportOpMaat: sterker en fitter dankzij kracht op maat en de VacuStep

Gepubliceerd: 26 januari 2023  |  Door: Iris Geenen  |  Onderox editie: 227

TURNHOUT – Het is maandagochtend, ik neem een douche en maak me klaar voor mijn — jawel — honderdste bezoek aan Studio SportOpMaat. Zelfs na al die tijd vinden mijn kinderen het nog steeds bijzonder dat ik een douche neem voor ik ga sporten. Wat ik er zelf bijzonder aan vind? Dat ik het al moeiteloos honderd trainingen heb volgehouden, maar vooral ook dat ik me inmiddels een heel ander persoon voel. Klaar voor een nieuwe sportieve uitdaging zelfs, want vandaag staat er niet alleen mijn wekelijkste krachttraining op het programma. Ik test ook de VacuStep uit. En die douche — zo zal al snel blijken — had ik vandaag toch maar beter overgeslagen.

Ook op een vroege maandagochtend staat Wilma, zaakvoerster en mijn personal coach, me met de glimlach op te wachten. We gaan van start met mijn geplande KOM-training.

SPIERKRACHT
KOM staat voor Kracht op Maat. Op maat, want de zes geavanceerde fi tnesstoestellen staan alvast ingesteld op mijn lichaam en spierkracht. Door de combinatie van deze zes toestellen komen de belangrijkste spiergroepen van benen, buik, rug, borst en armen aan bod. Het doel van de training is het behoud en/of het versterken van deze spiergroepen, wat zorgt voor een sterker lichaam en meer bewegingsvrijheid in je dagelijkse bezigheden. Inmiddels ben ik goed bekend met de correcte zithouding en ademhaling. Om de juiste snelheid aan te houden volg ik de groene balk op het scherm voor me. Het betreft hier slow motion krachttraining en het is net deze techniek die ervoor zorgt dat ik met deze korte wekelijkse training goede resultaten boek. We gaan telkens voor zes herhalingen. Vanaf de vierde wordt het pittig, maar Wilma spreekt me moed in. Na de zesde herhaling krijg ik de instructie om een bepaalde positie nog tien seconden vast te houden en zo ook de diepste spiervezels in te schakelen. Na 25 minuutjes zijn we rond en lijkt het alsof ik de ‘ten miles’ heb gelopen. De beperkte tijdsinvestering in combinatie met de resultaten die ik boek, zijn voor mij de grootste troef van deze aanpak. Dat ik door de slow motion bewegingen niet ga transpireren, is ook heel handig. Echt leuk vind ik de oefeningen nog steeds niet, maar de energieboost achteraf maakt dat helemaal goed. Wilma kan dat mooi verwoorden: “Je levert iedere week een topprestatie en dat voelt gewoon heel goed.”

METEN IS (W)ETEN
Klanten van Studio SportOpMaat kunnen, als ze dat willen, één keer per maand een gratis bodyscan laten uitvoeren. De geavanceerde weegschaal brengt niet alleen je gewicht in kaart, maar analyseert je hele lichaamssamenstelling. Onder meer ook je spier- en vetpercentage. Om te weten dat de trainingen me energieker, fi tter en sterker maken, hoef ik niet op een weegschaal te gaan staan. Dat voel ik. En waar ik bij de aanvang geen sportieve hobby’s uitoefende, heb ik nu — na honderd trainingen en dankzij de toegenomen spierkracht — terug meer plezier gevonden in het bewegen. Ik geniet van lange wandelingen, yoga en waag me zelfs één keer per week aan een intensieve basketbaltraining. Wat de maandelijkse metingen wel doen is me motiveren om aan mijn vetpercentage te werken. Met name het visceraal vet (buikvet) is bewezen nefast te zijn voor een goede gezondheid. Wie dat wenst kan bij Studio SportOpMaat beroep doen op voedingsbegeleiding. Mijn tweede bodyscan vertelde me dat ik niet alleen gewicht maar ook spiermassa kwijtgeraakt was. Enkele kleine aanpassingen in mijn voedingsgewoontes hebben ervoor gezorgd dat ik inmiddels vier kilogram vet heb ingeruild voor één kilogram spieren. En daarvoor ben ik niet minder gaan eten, wel eiwitrijker.

CONDITIE EN PROBLEEMZONES
Wie zich wil concentreren op centimeterverlies aan billen, benen en buik — de typische probleemzones bij vrouwen — en/of zich conditioneel wil verbeteren kan hier ook terecht voor de vacu-training in de VacuStep. Wilma licht toe waarom: “We merken dat ondanks goede voedingsgewoontes en lichaamsbeweging bij heel wat vrouwen het resultaat op de probleemzones soms uitblijft. De VacuStep kan hierbij helpen. Het vacuüm en de infrarood stimuleren de doorbloeding en lymfecirculatie. Vetcellen worden bereikbaar voor verbruik in het lichaam en het teveel aan vocht en afvalstoffen wordt afgevoerd. Niet alleen de omvang zal verminderen, maar de huid wordt ook zichtbaar steviger. Ideaal voor wie kampt met cellulitis.” Een betere conditie gaat mijn basketbalspel ongetwijfeld verbeteren. Een goede reden om uit te testen of het iets voor mij is. Ik kleed me om en wurm me in een speciaal rokje dat aan de taille goed strak zit. Ik stap met mijn blote benen in het toestel en Wilma klemt de onderkant van het rokje rondom vast aan de rand van de Vacustep. Zodra Wilma het toestel aanzet voel ik een aangename warmte als gevolg van de infrarood en ook een toenemende druk. Dan begin ik te steppen, gedurende 30 minuten op de geïnstrueerde snelheid. Waar de bewegingen in het begin een beetje houterig zijn en me weinig inspanning kosten, voel ik toch al snel dat mijn benen zwaarder worden, mede door het vacuüm dat ontstaat. Gelukkig merk ik ook dat ik het steppen onder de knie krijg en me wat soepeler ga bewegen. In tegenstelling tot de KOM-training voel ik ook al snel dat ik transpireer. Ik geniet van de inspanning en de tijd die ik voor mezelf en mijn gezondheid heb uitgetrokken. Wilma feliciteert me met de training. “Voor een optimaal resultaat kom je twee keer per week een half uurtje steppen. Na enkele trainingen zal je al resultaat zien.” Leuk is het wel, nu nog even bekijken of ik deze sportieve uitdaging in mijn weekplanning ingepast krijg.

ONDEROX ACTIE
Als Onderox lezer boek je nu gratis een welzijnsevaluatie én een bodyscan en geniet je van 2 gratis KOM (kracht op maat) trainingen. Actie geldig tot en met 31 maart ’23, enkel met vermelding van Onderox Magazine.

Studio SportOpMaat
Rubensstraat 157, Turnhout
Tel: +32 467 00 80 20
studio@sportopmaat.be
www.sportopmaat.be

Meer lezen van Iris Geenen
Meer lezen over
goed in je vel

Meer Helemaal tot rust

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.