Helemaal tot rust

Q-Swim Retie tilt je zwemtechniek naar een hoger niveau

Gepubliceerd: 16 december 2021  |  Door: Iris Geenen  |  Onderox editie: 215

RETIE – Als kind was ik een echte waterrat. De grootouders kunnen dat gelukkig bevestigen, want mijn kinderen – ook echte waterratten – geloven het anders niet. Ergens tussen mijn jeugdjaren en nu ben ik het plezier van het zwemmen wat kwijtgeraakt. Zonde eigenlijk, want zwemmen is gezond én ontspannend. Het water is me gewoon al snel te koud en dankzij mijn zwemtechniek — lees: het gebrek eraan — eindig ik meestal met een stijve nek. Dat krijg je als je je hoofd hardnekkig boven water wil houden. Hoog tijd om het tij te keren — heb je ‘m? — en een bezoekje te brengen aan het gloednieuwe Q-Swim in Retie.

Op een regenachtige en koude herfstdag begeef ik mij naar Retie. U leest het, voor een koukleum als ik niet echt de ideale omstandigheden om vrijwillig in een buitenzwembad te plonsen. Bij aankomst word ik meteen gerustgesteld door Liesbet De Schryver, voormalig triatlete en sinds kort zaakvoerster bij Q-Swim. “De temperatuur van het water is 28°C. Heerlijk. Dat zal je zometeen zelf kunnen ervaren.”

TEGEN DE STROOM IN
Sinds enkele maanden heeft Liesbet een zwembad in haar tuin. Niet zomaar eentje. Het is namelijk een tegenstroombad, voorzien van camera’s. Liesbet vertelt: “Het is zeker leuk tijdens warme zomerdagen, maar hier wordt het dus vooral gebruikt om echt te trainen. En met de oprichting van Q-Swim – de Q staat voor quality — wil ik ook andere geïnteresseerden en zwemliefhebbers laten kennismaken met de voordelen van deze opstelling.” Ik ben er daar alvast één van. Zwempak aan en het water in.

Toegegeven. De temperatuur van het water is heerlijk! Onder het toeziend oog van de voormalige topatlete haal ik — stiekem toch een beetje beschaamd — mijn beste versie van de schoolslag boven. Met de instructies van Liesbet lukt het me al snel om de juiste hoogte te vinden om goed ‘in de stroom’ te liggen. De kracht van de stroming en dus de snelheid waarmee ik geacht wordt te zwemmen kan nauwkeurig afgesteld worden. Wanneer ik even mijn ogen sluit, voelt het alsof ik in vlak, open water zwem. In tegenstelling tot het stedelijke zwembad, bij mij thuis om de hoek, heb ik geen last van vervelende golven. Je kent ’t wel, veroorzaakt door tegenliggers. In mijn verbeelding leg ik heel wat afstand af, maar in werkelijkheid blijf ik dus mooi op dezelfde plaats. Ondertussen worden mijn bewegingen geregistreerd door vijf camera’s, één boven en vier onder water. Liesbet draait de monitor zodat ik mezelf kan zien zwemmen. Niet bepaald een plaatje, maar daarom ben ik hier. Toch?

VOOR ALLE NIVEAU’S
Na het zwemwater en de stroming getest te hebben, bespreken we de mogelijkheden. Als mijn doel is om aquatisch te leren zwemmen — gericht op een correcte ademhaling en dus hoofd onder water – moet ik rekenen op vier tot vijf zwemlessen. Uitdaging aanvaard. Mijn kinderen zullen content zijn. Wie dus dacht dat zo’n tegenstroombad alleen voor (semi-)professionele zwemmers is, heeft het mis. “Zwemmen is een heel technische sport. De toppers kunnen hier zeker met behulp van de camera’s hun techniek komen bijschaven, maar eigenlijk is iedereen hier welkom”, aldus Liesbet. “Denk aan mensen die nooit echt leerden zwemmen en dat toch graag zouden oppikken, iedereen die zijn of haar zwemtechniek wil bijschaven en zo nog meer zwemplezier wil ervaren, maar ook recreatieve zwemmers die bepaalde ambities willen waarmaken en daar wat extra begeleiding in wensen. De video-opnames van je eigen bewegingen (die krijg je trouwens ook mee naar huis) zijn sowieso voor iedereen enorm waardevol en leerrijk en dat vul ik uiteraard graag aan met mijn ervaring en kennis. Je kan het zwembad en de technologie ook gewoon afhuren of je kan kiezen voor de combinatie met de individuele begeleiding, ongeacht je niveau.”

ZWEMMEN ALS PASSIE
We praten nog even na, ik ben wel nieuwsgierig naar haar traject. Van triatleet naar onderneemster. Al snel blijkt dat, zoals bij velen, ook de lockdowns bij Liesbet voor nieuwe inzichten hebben gezorgd. “Wat te doen met de komende 20 jaar van mijn professionele leven? Vooral iets wat ik leuk vind en waar mijn passie ligt. Zwemmen, lesgeven, mensen begeleiden en motiveren is wat ik eigenlijk al mijn hele leven graag doe.” Wanneer ze me vertelt over haar bachelor L.O., het lesgeven in haar jonge jaren, haar engagement als trainster in de zwemclub én natuurlijk haar eigen sportieve prestaties moet ik toegeven: het plaatje klopt hier wel!

ONDEROX ACTIE
Plan jij als Onderox-lezer ook een afspraak bij Q-swim, dan ontvang je 10% korting én krijg je gratis een badmuts mee naar huis. Actie enkel geldig tot 15 januari 2022 en met vermelding van Onderox Magazine.

Q-Swim
Hoefsmidstraat 24, Retie
Tel./Whatsapp: +32 470 43 31 07

Meer lezen van Iris Geenen
Meer lezen over
goed in je velsport

Meer Helemaal tot rust

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.