Helemaal tot rust

Met een boek de zomer in

Gepubliceerd: 30 juni 2022  |  Door: Suzanne Antonis  |  Onderox editie: 221

Een verloren uur in de zomer? Pak eens een boek vast! Thuis in de tuin kan lezen je doen wegdromen naar vreemde oorden. En wie ver van thuis is, heeft weer voor enkele uren connectie met wat hij of zij achterliet want Onderox Magazine zocht voor u zes uitgelezen boeken van auteurs die een band hebben met onze regio. Maak er een mooie leeszomer van!

‘BETER COMMUNICEREN MET JOUW HOND’ Laura Lefebvre (Turnhout)
Hondeneigenaar zijn gaat niet over de baas-zijn en perfecte gehoorzaamheid of wat jij van je hond verwacht. Het is tweerichtingsverkeer waarin beiden elkaar moeten kunnen begrijpen. In het boek van hondencoach Laura Lefebvre leer je hoe je beter kan communiceren met je huisdier. Een harde en autoritaire aanpak is daarin niet altijd welzijnsgericht. Een positieve en zachte opvoeding waarin je zijn taal en behoeften leert kennen, zal tot betere resultaten leiden en de relatie versterken vanuit wederzijds vertrouwen en respect.

 • Non-fictie
 • Uitgegeven bij Pelckmans, 24,99 euro

‘HEMELRIJK’ Chris De Stoop (Waasland/Mol)
Het corona-tijdperk mag dan (hopelijk) verleden tijd zijn, de drama’s die in o.a. de woonzorgcentra zijn gebeurd, blijven ons geweten plagen. In de Kempen riep het onthutsende verhaal van een sinterklaasbezoek in het Molse WZC Hemelrijk, waarbij de goedbedoelde mantelzorger voor de buitenwereld een superverspreider bleek te zijn, veel vragen op. Chris De Stoop graaft, vanuit zijn eigen ervaring als mantelzorger en met een coronadode onder zijn naasten, naar wat er toen echt gaande was. En hoe het is als je goed wilt doen maar kwaad aanricht, met een nasleep van schuld en schaamte.

 • Kroniek op basis van waargebeurde feiten
 • Uitgegeven bij De Bezige Bij, 21,99 euro (e-book: 9,99 euro)

‘F*CK IT, MAANDAG START IK ECHT’ Celien Rombouts (Hoogstraten)
Een boek voor iedereen die altijd op dieet is, calorieën telt en eindeloos het geluk blijft zoeken in een slanker lichaam. Maar zo werkt diëten niet. We worden er enkel ongelukkiger, ongezonder en ook dikker van. Daarom dit antidieetboek van diëtiste en diabeteseducator Celien Rombouts, waarin ze alle regeltjes over eten overboord gooit en je aanleert om opnieuw naar je lichaam te luisteren. Tegelijk is het een opstapje voor vrouwen om van hun lichaam te houden, zichzelf meer te accepteren en zo meer zelfvertrouwen te krijgen.

 • Non-fictie over diëten
 • Uitgegeven bij Pelckmans, 22,50 euro

‘TIJL UILENSPIEGEL’ Walter Van den Broeck (Turnhout)
Hoewel deze Kempense volksverteller pur sang al jaren bij elk nieuw boek zegt dat het zijn laatste is, voegde hij aan zijn oeuvre toch weer een juweeltje toe. De bewerking van de klassieker van Charles De Coster is een verhaal dat al in de 15de eeuw werd verteld. De auteur baseerde zich op een gelijknamig fi lmscenario dat hij in de jaren negentig schreef maar dat nooit het witte doek haalde. Tijl of Tijlbert de Lacher zoals het hoofdpersonage in het boek heet, houdt met een kwinkslag en al dan niet in narrenpak de machthebbers een spiegel voor. Om zich vervolgens uit de voeten te maken uit vrees voor represailles.

 • Schelmenroman
 • Uitgegeven bij Vrijdag, 23,50 euro

‘LUCHTBALLON’ Dirk Heylen (Gierle)
Als advocaat maar ook vader van drie zoontjes, dook Dirk Heylen in een fantasiewereld om een modern sprookje te schrijven over een wereldvreemde jongen die alles op alles zet om zijn papa te redden. Het verhaal speelt zich af in een grote luchtballon waar de twee wonen en waarbij het kind nog nooit op aarde is geweest. Maar onheil dat over de papa komt, dwingt het zoontje om naar beneden te komen, waar hij allerlei avonturen beleeft. Hij ontmoet er mensen die hem doen nadenken over goed en kwaad, iets waar in de lucht nooit sprake van was.

 • Fictie voor 7-9-jarigen
 • Uitgegeven bij Clavisbooks, 15,95 euro

‘BOERENPSALM’ Felix Timmermans, met commentaar van Bart Van Loo (Bouwel)
Een verhaal over de Kempense boer Wortel, iemand die leeft in harmonie met de seizoenen, of toch probeert om dat te doen. Felix Timmermans schreef het in 1935 en al mag het boerenleven van weleer fel veranderd zijn, stilistisch heeft het boek aan niets ingeboet. Auteur en performer Bart Van Loo schreef voor de licht herwerkte versie een pakkende introductie, over het vitalisme van Timmermans dat met dit boek uit een onaangetast, verdwenen Vlaanderen komt aanwaaien. Een streekroman die leest als een medicijn tegen het jachtige leven dat vandaag ons deel is.

 • Kempense streekroman (heruitgave)
 • Uitgegeven bij Davidsfonds, 29,99 euro

Samenstelling: Suzanne Antonis

Meer lezen van Suzanne Antonis
Meer lezen over
zomerliteratuur

Meer Helemaal tot rust

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.