Helemaal tot rust

Mathil&ik helpt zoekenden de weg te vinden

Gepubliceerd: 30 april 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 208

DESSEL — Goed in je vel. Onze maandelijkse rubriek kon haar naam niet beter gekozen hebben, zeker in deze pandemietijden. Maar je beter in je vel voelen, hoe begin je daaraan? Wij gingen langs bij ervaringsdeskundige Annick Van Beylen, die als coach en loopbaanbegeleider elke dag in de weer is om mensen te helpen om zichzelf beter te leren kennen en hun juiste pad te vinden.

Ik word hartelijk ontvangen bij ‘Mathil&ik’ in Dessel. Na een kort verkennend gesprek vraag ik aan Annick hoe ze in deze job is terechtgekomen. “Ik heb zelf ooit vastgezeten in mijn job”, antwoordt ze eerlijk. “Al had ik dat nadien pas door. Ik heb een chronische darmziekte en verschool mij daarachter terwijl ik eigenlijk een burn-out had. Ik ging loopbaanbegeleiding volgen en dat werd voor mij een beginpunt.” Annick ontdekte dat haar werkomgeving niet bij haar paste en besloot het roer om te gooien. Ze richtte haar eigen praktijk op, die ze vernoemde naar haar grootmoeder Mathil als link naar haar waarden: persoonlijke aanpak, menselijkheid en daadkracht. Binnen haar praktijk biedt ze coaching aan én is ze eigenaar van erkend loopbaancentrum Mathil, een partner van VDAB. (Met loopbaancheques van de Vlaamse overheid betaal je 80 euro voor 7 uur loopbaanbegeleiding, nvdr.) Annick vertelt: “Ons team van loopbaanbegeleiders is verspreid over 11 locaties, in de Kempen én daarbuiten. Wij zijn niet dat klassieke commerciële loopbaancentrum dat zich alléén richt op talenten en competenties. Onze loopbaanbegeleiders houden rekening met de ruime context van een klant zoals gezin, gezondheid, werkverleden,… De mens staat centraal, niet de werknemer.” Bij Mathil kan je daarnaast een traject coaching volgen. “Het zijn twee compleet verschillende zaken. Bij loopbaanbegeleiding ligt de focus op werk, wordt het snel concreet en werken we meer aan de oppervlakte omdat de tijd beperkt is. De trajecten ACT-in-lifecoaching gaan veel breder en dieper, over alle aspecten van het leven en je persoon.”

HOE ZIT IK IN ELKAAR?
“‘En ik dan?’ Is een frustratie die veel mensen herkennen”, gaat Annick verder. “Je loopt gefrustreerd rond omdat je niet krijgt wat je nodig hebt. Maar wees eens eerlijk. Weet je dat zelf? Het is essentieel om jezelf goed te leren kennen. Hoe zit ik in elkaar? Daar begint alles bij. Als je inzicht krijgt in jezelf, dan kan je met zelfvertrouwen beslissingen maken. Het geeft rust omdat je weet wat je te doen staat.”

ZOEKENDE IN HET LEVEN
Het is voor die coaching dat An Wendrickx eind vorig jaar naar ‘Mathil&ik’ kwam. Ik bel haar via video op en pols naar hoe zij in contact kwam met Annick. “Ik was op dat moment heel erg zoekende in mijn leven”, vertelt An. “Ik liep helemaal vast in mijn job en zat mentaal slecht in mijn vel. Ik had hulp nodig en was in het verleden al eens bij een psycholoog langs geweest, maar ik voelde geen klik. Bij Annick zat dat gevoel wél meteen goed. Boven mijn verwachtingen zelfs.” “Ik vind het fijn dat het geen traditionele praattherapie is en dat je meteen ook opdrachten krijgt. In een schrift kan ik zaken opschrijven die we dan samen bespreken. En ik heb een POP (Persoonlijk Ontwikkelingsplan, nvdr.) gekregen. Als ik voel dat ik het ergens moeilijk mee heb, neem ik dat en mijn kaft even vast om enkele zaken op te frissen.” An volgde zowel coaching als loopbaanbegeleiding. “Op privévlak is mij daarbij heel veel helder geworden. Ik dacht dat ik mezelf goed kende, maar nu weet ik pas echt wat ik moet doen als ik ergens op vastloop. Ik leerde daarnaast wat op mijn job de zaken zijn die energie wegnemen en waar ik net energie van krijg. Dat waren vragen die ik mezelf nog nooit gesteld had.”

CARRIÈRESWITCH
En zo kondigde een grote carrièreswitch zich aan. An nam ontslag als justitieassistente en koos voor een job als hospitalitymanager in een horecazaak. “Een hele grote sprong”, glimlacht An. “Maar ik ben te weten gekomen wat mijn talenten zijn en hoe ik het best functioneer. Zonder die begeleiding zou ik die sprong wellicht nooit durven nemen hebben.” Het traject ACT-in-lifecoaching bleek al snel een absolute meerwaarde voor An. “Om nog meer inzichten te krijgen”, vertelt ze. “Ik heb al heel veel ontdekt. Bijvoorbeeld dat ik veel prikkels nodig heb en daar energie van krijg. Voor mij was dat een geruststelling want ik hoorde anderen altijd maar zeggen dat ik met te veel dingen tegelijk bezig was. Maar zo zit ik nu eenmaal in elkaar en dat is prima. Daarom is de afwisseling in mijn nieuwe job ideaal voor mij. Ik ben tijdens mijn coaching traject wel eens tegen een muur gebotst, vooral op privévlak, en dat is soms pijnlijk. Maar het zorgde er wel voor dat alles naar boven gehaald werd. Ik heb heel veel kwaliteit en rust in mijn leven gevonden.”

DIRECT EN WARM
Tenslotte vraag ik An naar hoe de manier van werken van Annick is. “Direct, maar wel op een warme manier. Op een heel korte tijd kende ze mij heel goed, die indruk kreeg ik tenminste.” Annick gaat akkoord. “Ik zeg wat ze moeten horen, niet wat ze willen horen. Op een respectvolle manier uiteraard. Life sucks sometimes, die boodschap mag je ook eens brengen. Soms is het leven leuk, soms niet. Je moet voor beide kanten je ogen niet sluiten.”

Mathil&ik
Almenstraat 17
2480 Dessel
Tel. +32 (0)473 89 70 57
info@mathilenik.be
www.mathilenik.be

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Helemaal tot rust

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.