Helemaal tot rust

Je hoofd leegmaken door keramiek te maken

Gepubliceerd: 23 februari 2023  |  Door: Iris Geenen  |  Onderox editie: 228

ARENDONK – Ligt het aan mij of is er de laatste tijd wel ’t een en ’t ander te doen rond keramiek? De ene zit iedere week met de handen in de klei, de andere waagt zich aan een éénmalige workshop. Aperitieven mocht ik onlangs nog uit een zelfgemaakt schoteltje en kommetje. De mensen in mijn omgeving zijn er zo wild van, dat moet ik toch ook eens uittesten . Elk excuus is goed voor een namiddagje me-time, weg van de dagelijkse beslommeringen. Op een koude maar zonnige woensdag stop ik wat vroeger op kantoor en klop ik twee straten verder aan bij Floor van der Himst, trotse bezieler van Studio KreatiF.

Floor is geen nieuw gezicht voor mij. In de kleuterklas zaten we al wel vaker zij aan zij, met onze handen in de klei of in de zandtafel. Geen betere plek dus om kennis te maken met keramiek. Ze organiseert in haar atelier cursusreeksen en workshops, maar ook teambuildings, vrijgezellenfeesten en zelfs kinderfeestjes. Ik sluit vandaag aan bij één van de open workshops. Naast de koffie en koekjes wordt de namiddag zo ook nog opgefleurd door het fijne gezelschap van vier andere deelneemsters. We mogen zelf kiezen wat we tijdens de workshop gaan maken. Om ideetjes op te doen volstaat een kleine wandeling door het atelier, dat staat namelijk goed vol met diverse creaties van Floor zelf. Kommetjes, borden, tassen, juwelen, theelichtjes,… Heel wat mogelijkheden die blijkbaar — zelfs voor een onhandige leek als ik — best haalbaar zijn. Ik ga sowieso op het einde van de rit met iets leuks naar huis, wordt mij verteld. Ik ben benieuwd.

EEN ONTBIJTKOMMETJE
Aan de muur hangen tientallen staaltjes gemaakt van diverse kleisoorten en geglazuurd met verschillende kleuren, om ons te helpen kiezen. Ik ben snel verkocht en ga voor witte klei en een turquoise kleur voor het glazuur. Er zijn blijkbaar diverse technieken om tot een resultaat te komen. Ik besluit om met de gemakkelijkste te starten. Ik maak een ontbijtkom met behulp van een mal. Ik kies een bestaand kommetje van het gewenste formaat, bekleed het met folie om kleven tegen te gaan en begin het aan de binnenkant te bekleden met stukjes klei. Bij aanvang voelt de klei nog koud en vochtig maar al snel is het een warme zachte substantie die ik naar wens kan modelleren. Het boetseren van de klei is heel rustgevend. Ik raak bijna meteen in een ontspannende flow en word eraan herinnerd hoe fijn het is om met mijn handen bezig te zijn. Ook de andere deelneemsters onderschrijven dat gevoel. Floor weet het mooi uit te drukken: “Deze studio is ontstaan vanuit mijn passie voor klei-onthaasten”. Ik zou het zelf niet beter kunnen uitdrukken.

AFKIJKEN BIJ DE BUURVROUW
Ik zie andere deelneemsters druk in de weer met het uitrollen van de klei. Ze werken met lappen waarmee ze ‘bouwen’ om een tasje of bordje met opstaande rand te maken. Allemaal onder de deskundige begeleiding van Floor. Ze schiet te hulp als dat moet en geeft meer uitleg of instructies waar nodig, maar ze laat ons vooral ons eigen ding doen. Mijn buurvrouw zie ik, enkel met gebruik van haar handen, een kopje boetseren uit een bolletje klei. Het resultaat is heel bijzonder en uniek. Ik besluit om dat ook te proberen voor mijn tweede creatie.

EEN GEZELLIGE THEE-MOK
Ik wil namelijk wel zo’n gezellige thee-mok. In gedachten zie ik er mezelf al mee onder een dekentje in de zetel kruipen, met een boek binnen handbereik. Ik maak een putje in een bolletje klei en werk met mijn vingers van binnenuit naar buiten en naar boven om de klei in de juiste vorm te boetseren. De perfecte vorm zal ik de mok niet kunnen geven, maar dat is dan ook net niet de bedoeling van deze techniek. Ik heb de indruk dat ik bezig kan blijven, met kneden en modelleren. Wanneer ik eindelijk besluit dat het goed genoeg is, merk ik op dat de mok perfect in mijn vingers past. Helemaal op maat van mijn hand, zeg maar. Ik ben benieuwd of dat na het drogen en bakken nog steeds zo zal voelen. Floor bevestigt: “Ik heb ook mokken die perfect in mijn hand liggen en als ik ze een keer anders vast pak, voel ik dat meteen.” Dit wordt dus mijn persoonlijke thee-tas. Mijn huisgenoten zijn hierbij alvast gewaarschuwd.

NOG EVEN GEDULD
De namiddag is voorbij gevlogen en alle deelneemster zijn enthousiast over hun eigen creaties, maar ook over die van de anderen. Zonder enige ervaring hebben we allemaal iets moois weten te maken. Floor vult aan: “Het is zo leuk om telkens de deelnemers met een voldaan gevoel te zien vertrekken. Ze zijn creatief bezig geweest en hebben hun hoofd kunnen leegmaken. Dat is van goudwaarde.” We moeten nog even geduld hebben om onze creaties ook effectief mee naar huis te nemen. Na drie weken drogen worden ze nog in de oven op hoge temperatuur afgebakken. Floor voorziet ze nog van het gekozen glazuur. Na een tweede bakbeurt mogen we dan terug langsgaan om onze unieke stukken op te halen. Floor organiseert blijkbaar ook workshops waarmee je met polymeerklei aan de slag kan. Dat type klei is heel licht en goed kneedbaar, ideaal voor fijne accessoires zoals oorbellen. En daarbij kan je je creaties de dag zelf afwerken én mee naar huis nemen. Daar moet ik nog eens voor terugkomen.

ONDEROX ACTIE
Wie zich gedurende de maand maart aanmeldt voor een workshop bij Studio KreatiF ontvangt een kortingsbon van 10% die je kan gebruiken bij een volgende reservatie. Actie enkel geldig met vermelding van Onderox Magazine.

Studio KreatiF
Hoge Mauw 1330, Arendonk
Tel. +32 (0)498 22 81 11
studiokreatifworkshops@gmail.com
www.studiokreatifworkshops.com

Meer lezen van Iris Geenen
Foto's gemaakt door Romi Vosters
Meer lezen over
goed in je velkunst

Meer Helemaal tot rust

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.