Helemaal tot rust

Intuïtief schilderen: speels, ontspannend en verbindend

Gepubliceerd: 22 september 2022  |  Door: Iris Geenen  |  Onderox editie: 223

RAVELS – De eerste weken van het nieuwe schooljaar gaan ook hier – zoals in vele andere gezinnen — gepaard met de nodige drukte en hectiek. Niet alleen praktisch en organisatorisch is het weer zoeken naar een nieuw evenwicht en routines, maar ook emotioneel vergt het heel wat van onze kinderen én van onszelf. Ik weet niet hoe dat bij jou thuis is, maar wat dan hier het eerst sneuvelt tussen alle ‘to do’s’ is de zelfzorg. Af en toe mijn hoofd leegmaken is nochtans een must om bij de les te blijven. Dit jaar moet het anders, heb ik me voorgenomen. Ik plan wat tijd voor mezelf in en gun mezelf – in de lerende spirit van het nieuwe schooljaar – een geheel nieuwe ervaring. Vandaag ga ik ‘intuïtief schilderen’, waarvoor ik een bezoek breng aan Leila Janssens van Living Soul Art.

Ik ontmoet Leila in haar praktijk in Ravels. Ze werkt er als creatief en energetisch therapeute en begeleidt mensen vanuit een holistische benadering. Via haar ervaring als ademhalingstherapeute, voetreflexoloog en aromatherapeute gaat ze op zoek naar de juiste benadering. “Ik ontvang in mijn praktijk mensen met trauma’s, die via een doorverwijzing van de huisarts hun weg vinden naar hier, maar net zo goed komen er mensen langs die gewoon op zoek zijn naar een nieuwe manier om zich te ontspannen en in contact te komen met zichzelf. Dat kan alleen of in gezelschap.”

SCHILDEREN ALS THERAPIE OF ONTSPANNING
Leila vertelt me dat het creatief bezig zijn een belangrijke rol gespeeld heeft in haar eigen persoonlijke ontwikkeling. “Ik heb hierin een hele weg afgelegd. Ik volgde jarenlang lessen voor techniek en materialenkennis. Figuratief schilderen met veel meetwerk en perfectie was lang mijn stokpaardje. Nu schilder ik intuïtief en vanuit mijn ziel. Ik ben nu een gelukkig mens. De kennis uit de talloze opleidingen en de vele ervaringen die ik door de jaren heen verzamelde wil ik graag gebruiken om anderen te begeleiden in hun zoektocht.” In haar woonkamer staat een grote tafel met twee stoelen. Ik zie — zoals verwacht — heel wat potten en tubes verf staan, maar bij de beide stoelen ligt ook schrijfpapier en een balpen klaar. Dat maakt me benieuwd. We praten wat, we wandelen door haar huis en ze toont me enkele van haar werken. Dat geeft me wel alvast een idee van de mogelijkheden, want op haar doeken merk ik niet enkel verf op. “De bedoeling van intuïtief schilderen is dat je creëert vanuit je gevoel. Je kiest zelf welke technieken, maar ook welke extra materialen je hiervoor gebruikt.”

HOOFD LEEGMAKEN
Om vanuit mijn gevoel te kunnen schilderen moet ik eerst mijn gedachten uitschakelen. En laat dat nu niet mijn sterkste kant zijn. Ik uit mijn bezorgdheid. Dat het wellicht toch niet echt iets voor mij zal zijn. Leila stelt me gerust. Ze vraagt me om de balpen te nemen en vervolgens alle gedachten die in me opkomen neer te schrijven. Ik hoef het blad daarna niet meer te bekijken, dus duidelijk schrijven is zelfs niet nodig. Ik begin te schrijven en na twee bladzijden komt er – wonderlijk – niets meer in me op. Mijn hoofd is leeg. Die aanpak ga ik onthouden.

SPELEN MET KLEUREN EN TECHNIEKEN
En dan nu het echte werk. Als absolute beginner vind ik het allemaal behoorlijk spannend. Ik mag drie kleuren verf kiezen en spuit van elke kleur wat op het doek. Vervolgens verdeel ik met mijn handen de verf over het doek. Leila heeft me vooraf verteld dat ze de kleurkeuze of het resultaat niet zal ontleden. Als ik zelf wil zoeken naar betekenis kan ik daarmee wel aan de slag en kan ze me enkele tools aanreiken. Het stelt me op dit moment wel gerust, dat die analyse er niet komt. Ik geniet ervan om met mijn handen bezig te zijn en gewoon te doen wat in me opkomt. Het resultaat is volledig ondergeschikt en dat voelt fijn en heel ontspannend aan. Leila reikt me nog enkele technieken aan. Ik kan bijvoorbeeld met water aan de slag, of ik kan gebruik maken van koffie of rijst om wat textuur of reliëf in het werk te brengen. Ze heeft ook heel wat andere materialen ter beschikking. Ik kies ervoor om twee blaadjes met nerfstructuur te verwerken. Ik verlies volledig de tijd uit het oog omdat ik me zo verdiep in mijn activiteit. Het kind in mij krijgt opeens veel ruimte. Hoewel Leila in de buurt is, lijkt het alsof ik alleen ben met mezelf. Ik bekijk mijn werk af en toe vanop een afstand, draai het doek een keer, laat het drogen en ga vervolgens weer aan de slag. Het is heel bevrijdend dat alles mag en niks moet. Het mag abstract zijn, ik hoef niks herkenbaars vast te leggen. Gewoon mijn gevoel volgen.

KLAAR?
Na een tijdje lijkt het wel alsof ik ‘uitgeschilderd’ ben. Ik vraag aan Leila of mijn werk nu klaar is. Ik leer van haar dat ik de enige ben die daarop een antwoord kan geven. “Het helpt om ook eens op een later tijdstip of vanop een afstand naar je werk te kijken. Soms zie je er dan zaken in die je verder wil uitwerken, of die je net anders wil doen. Of als je met iets helemaal niet tevreden bent, kan je het ook weer overschilderen. Je kan eraan blijven werken en ermee blijven spelen tot je tevreden bent. Je werk kan ook met je mee evolueren doorheen een fase van je leven. Jouw kunstwerk is maar klaar van zodra jij voelt of beslist dat het klaar is.” Het eindresultaat is nog niet echt bevredigend – ik besluit dan ook om mijn naam er nog niet op te zetten – maar het gevoel waarmee ik na deze bijzondere en ontspannende dag weer buiten stap is dat wel. 

ONDEROX ACTIE
Als Onderox-lezer ontvang je 15 euro korting op de workshop ‘intuïtief schilderen’. Je betaalt dan 80 euro pp (ipv 95 euro). Actie geldig tem 31 oktober ’22 en enkel met vermelding van Onderox Magazine. (Max. 4 personen per workshop)

Leila Janssens - Living Soul Art
Hoefstraat 3, Ravels
Tel. +32 (0)494 38 58 08
janssens.leila@gmail.com
www.livingsoulart.be
enkel op afspraak

Meer lezen van Iris Geenen

Meer Helemaal tot rust

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.