Helemaal tot rust

Een koninklijk bezoek aan de biokapper

Gepubliceerd: 30 juni 2022  |  Door: Iris Geenen  |  Onderox editie: 221

MALLE – Eerlijk, ik ken niemand die momenteel niet bewust met zijn of haar ecologische voetafdruk bezig is, als je ‘t mij vraagt vooral een goed ding. Ook ik probeer mijn steentje bij te dragen, daar waar ik kan. Dat er op dat vlak ook nog heel wat winst te boeken valt in de kapperswereld zal niemand verbazen. Deze maand breng ik een bezoekje aan Biokapsalon Natur’Elle, het mag gezegd, toch wel een pionier op dat vlak. Hier geen ‘nasties’, wel biologische en natuurlijke producten op basis van planten en essentiële oliën. Niet alleen beter voor de mens, maar ook voor ons leefmilieu. Ik test het met plezier voor je uit.

Zaakvoerster An Neve ontvangt me met een enthousiaste gemoedelijkheid die past bij de uitstraling van haar zaak. De warme parketvloer, natuurlijke kleuren en houten elementen in het interieur geven het salon een huislijke uitstraling. Helemaal zoals An het voor ogen had toen ze vijf jaar geleden besloot om haar eigen zaak te starten. Tijdens ons kennismakend gesprek leer ik al snel dat haar klanten niet alleen komen aankloppen vanuit een bekommernis voor het leefmilieu. “Een tweede belangrijke reden waarom ze voor ons kiezen is omdat meer en meer mensen allergische reacties vertonen op de traditionele haarverzorgingsproducten. Ik spreek zelf uit ervaring”, licht An toe. “Ik heb in het begin van mijn loopbaan acht jaar als kapster gewerkt. Ik ben dan allergisch geworden aan ammonia, PPD en chemische schuimversterkers en het werd onmogelijk voor mij om de job nog uit te oefenen. Ik heb dan een aantal andere zaken geprobeerd, maar niets gaf me zoveel werkvreugde dan die job als kapster. Na wat opzoekwerk werd het me al snel duidelijk dat er wel degelijk een alternatief bestaat, ook bij de professionele en kwalitatieve merken. Ik besloot mijn eigen biokapsalon te starten.”

MASSAGESTOEL
Dames, heren en kinderen kunnen bij An gewoon terecht voor een frisse hedendaagse snit, maar enkele van de zaken die haar salon onderscheiden – en waarvoor de klanten soms ver willen rijden — zijn de plantaardige haarkleuring en de voedende verzachtende keratinebehandeling. “Je mag je in beide gevallen verwachten aan een intense glans”, vertelt An me nog. Over mijn haarkleur ben ik tevreden maar die intense glans, daar is nog werk aan. Ik ga voor de keratineverzorging en mag plaatsnemen aan de wastafel. Dat ik hier de royal treatment zou krijgen, had ik niet meteen verwacht. De stoel aan de wastafel blijkt een ligstoel én massagestoel te zijn. Hoe heerlijk is dat? Ook de wasbak is goed verstelbaar waardoor ik enorm comfortabel lig. Na het wassen word ik zowaar ook nog eens getrakteerd op een ontspannende hoofdmassage.

INTENSE GLANS
Wanneer ik terug voor de spiegel plaatsneem, smeert An met behulp van een borsteltje mijn haar lok per lok in met de verzorgende producten van Jean Paul Mynè. An is daarnaast ook trotse ambassadrice van het merk Keune. “Ik wil mijn aanbod graag breed houden. Ik werk nu met drie merken, allemaal zorgvuldig geselecteerd, die elkaar goed aanvullen. Waar ik bij het ene merk bijvoorbeeld beperkter ben in de kleurschakeringen kan ik met een ander merk toch een alternatief bieden.” De verzorging moet nog twintig minuutjes intrekken. Na het spoelen volgt er nog een tweede sessie. Na de laatste spoelbeurt mag ik nog even genieten van een ontspannende stoelmassage, met een warme handdoek rond mijn hoofd én de lichten gedimd. Zalig. An gaat vervolgens aan de slag met haar borstel en haardroger. Ze droogt mijn haar in een speelse krul, het resultaat is verbluffend. Intense glans? Geslaagd.

DUURZAAMHEID ALS PRIORITEIT
Ondertussen kan ik ook een beetje mee kijken bij mijn buurvrouw. Najoua, de collega van An, is bezig met een plantaardige haarkleuring. Mijn aandacht wordt getrokken naar de groene smurrie. An moet lachen. “Plantaardige haarverf bevat geen chemische stoffen zoals antioxidanten of ammoniak of andere zaken die het papje een mooie kleur moeten geven. Het bestaat daarentegen uit plantjes, stuifmeel en blaadjes. Die ingrediënten worden gedroogd en vermalen tot zeer fijn poeder. Dat poeder is de basis voor de kleuring maar die kleur moet je er dan wel bijnemen. Geen nood, dat wordt er helemaal uitgespoeld en je haar is niet alleen mooi gekleurd, maar ook gevoed en het voelt ongelooflijk zacht aan.” Respect voor de natuur en duurzaamheid krijgen hier duidelijk prioriteit. En niet alleen in de keuze van de producten. An heeft bijvoorbeeld recent nog geïnvesteerd in een waterbesparende sproeikop. En ze heeft zich ook achter het initiatief ‘The Green Scissors’ geschaard. Afgeknipte haren, plastic en aluminiumfolie worden gesorteerd en opgehaald door de organisatie. Wist jij dat jouw dode haren kunnen dienen als eco-compost voor de landbouw? Een kappersbezoek met respect voor mens én milieu? Dat is zo’n gek idee nog niet.

ONDEROX ACTIE
Als Onderox lezer heb je 10% korting op de diensten die Biokapsalon Natur’Elle aanbiedt. Actie geldig tot en met 31 augustus 2022, enkel met vermelding ‘Onderox Magazine’. Beperkt tot één kappersbezoek per persoon.

Natur'Elle
Antwerpsesteenweg 265, Malle
Tel. +32 (0)3 344 41 82
info@biokapsalon-naturelle.be
www.biokapsalon-naturelle.be
Open op afspraak, ook op maandag. Avondopeningen tot 22 uur.

Meer lezen van Iris Geenen
Foto's gemaakt door Romi Vosters

Meer Helemaal tot rust

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.