Helemaal op smaak

Vrijheid 4: ontbijten in een voormalige dokterswoning

Gepubliceerd: 26 januari 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 227

ARENDONK — B&B Vrijheid 4 huist in een uniek pand: de voormalige dokterswoning van dokter Bastiaens, wereldberoemd in Arendonk. Monique Reniers neemt er elke dag met veel plezier de rol van gastvrouw op zich. Normaal gezien serveert ze enkel voor haar logees haar luxueuze ontbijt, maar tijdens de maand februari kunnen Onderox-lezers uitzonderlijk ook aanschuiven aan het rijkelijk gevulde buffet.

Monique Reniers is een goedlachse en joviale dertiger met twee jonge kinderen. Die komen zo nu en dan de ontbijtgasten eens vriendelijk begroeten. Haar B&B runt Monique hier sinds augustus 2022. Deeltijds, naast haar job in de farmasector. Op drukke momenten wordt ze bijgestaan door Fleur Stofferis, vaste kracht en vriendin aan huis. De B&B is makkelijk te vinden, vlak tegenover de ingang van de kerk van Arendonk, en goed bereikbaar voor iedereen die dichtbij of veraf woont, op een vijftal minuutjes van de autosnelweg.

HET SALON VAN DE DOKTER
“Veel gasten vinden de weg naar hier via bedrijven in de buurt, maar we ontvangen ook veel wandelaars en fietsers. Voor die laatste groep hebben we extra voorzieningen, zoals staanders waar ze hun fietsen op kunnen plaatsen om die schoon te maken. Handig om de Kempense modder of het zand ’s avonds weer te verwijderen. In de eetruimte langs de straatkant kunnen ze dan rustig bekomen met een koffietje. Daar waar vroeger het praktijkgedeelte was van de dokter.” Ook de ontbijtgasten worden daar ontvangen. “Net als in de ruimte daarnaast, waar vroeger het salon van de dokter was. Daar mochten toen enkel de chique mensen komen”, glimlacht Monique. Voor Onderox-lezers is het een unieke kans om eens binnen te kijken in het pand, want tijdens de maand februari stelt Monique haar B&B uitzonderlijk open om te komen ontbijten, al kunnen groepen van minstens zes personen, na reservatie, ook langskomen tijdens de andere maanden. Ook vergaderingen en privéfeestjes kunnen hier, met maximaal 30 feestvierders. Daarbij ben je vrij om je eigen cateraar te kiezen.

LUXUEUS ONTBIJTEN
Het ontbijt wordt geserveerd in buffetvorm. Het traditionele ontbijt kost normaal gezien 22 euro. De luxe-variant, met o.a. cava of versgeperst fruitsap, spek en een extra warm drankje erbij kost 24 euro. Kinderen tot 14 jaar eten mee voor 10 euro p.p., tot 2 jaar ontbijt je gratis mee. Het buffet is rijkelijk voorzien van lokale specialiteiten, biologische producten en lekkers van het huis. “Zo maken we onze warme chocolademelk met Callebaut chocolade, omdat dat gewoonweg het lekkerst is”, vertelt Monique enthousiast. “En we werken ze af met marshmallows.” De confituur wordt gemaakt door de mama van Monique en het brood komt vers van een lokale bakker. Ontbijten kan van donderdag tot zondag, vanaf 8.30 uur tot 12 uur. Starten is mogelijk tot 11 uur. Wie reserveert met de vermelding ‘Onderox-ontbijt’ krijgt het luxe-ontbijt voor de prijs van het traditionele ontbijt.

ARCHITECTUURLIEFHEBBERS
Monique woont samen met haar twee kinderen in dit opvallende pand. Het B&B-gedeelte telt drie kamers, telkens met eigen badkamer. “Overal is de stijl van vroeger zoveel mogelijk behouden gebleven”, gidst Monique ons in gedachten rond. “De originele parketvloeren liggen er nog. De mozaïektegeltjes in de badkamers… Ik heb zelfs bewust een paar supertoffe elementen laten staan. De weegschaal uit de dokterspraktijk bijvoorbeeld, met aparte gewichtjes. En ook de boeken van dokter Bastiaens staan hier nog in zijn huisbibliotheek. In de trappenhal en de gangen ligt nog de originele marmeren vloer. Ik heb dat allemaal gecombineerd met enkele moderne accenten die ik zelf ook heel mooi vind. Het zorgt samen voor een charmante uitstraling waarbij dat authentieke karakter toch behouden blijft. We krijgen hier regelmatig architectuurliefhebbers over de vloer. We hebben het pand zelf helemaal opnieuw ingericht waarbij we zoveel mogelijk zelf hebben gedaan. Daar heb ik echt enorm van genoten.” De woning dateert uit 1958 en werd getekend door de bekende architect J.C. Bols. Naast dokterswoning was het ook nog een hele poos een bloemenwinkel. “Ik ben trots en dankbaar dat ik de kans gekregen heb van de vorige eigenaars om nu verder te schrijven aan het verhaal van de woning.” “Gezelligheid staat nu echt centraal, het leven heeft hier een gouden randje”, besluit Monique. Dat zit ‘m ook in meerdere interieurdetails. Wie binnenkort komt ontbijten, zal ze zeker opmerken.

ONDEROX-ONTBIJT VAN DE MAAND
Luxeontbijt Vrijheid

  • 4 Mini-pistolets, zuurdesembrood, mini-croissants en mini-chocoladebroodjes, yoghurt met vers fruit, zoet en hartig beleg, kaas, scrambled egg, spek, zelfgemaakte confituur (van de mama), zelfgemaakte granola (van Fleur), warme chocolademelk met marshmallows, twee warme dranken, cava of versgeperst fruitsap,…

Prijs: 22 euro p.p. (i.p.v. 24 euro) (kinderen: 10 euro p.p.)
Actie geldig van donderdag 2 februari tot en met zondag 26 februari 2023. Ontbijten kan op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, na reservatie vooraf met de vermelding ‘Onderox-ontbijt’. Reserveren doe je best via mail op info@vrijheid4.be, via WhatsApp op het nummer +32(0)474 55 10 71 of via www.vrijheid4.be/ontbijt.

Vrijheid 4
Vrijheid 4, Arendonk
info@vrijheid4.be
www.facebook.com/vrijheid4

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.