Helemaal op smaak

Restaurant Nicoty: kwaliteit uit de eigen streek en de eigen keuken

Gepubliceerd: 27 april 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 230

WECHELDERZANDE — Bij Restaurant Nicoty in Wechelderzande wordt zowat alles volledig vers en met de hand gemaakt in de eigen keuken. Van het brood tot de kroketten en het roomijs, waarmee het voor Nicoty bijna veertig jaar geleden allemaal begon. Daarbij werkt Nicoty zoveel mogelijk met topingrediënten uit de eigen streek.

In 2024 zal restaurant Nicoty in Wechelderzande 40 jaar bestaan. Het waren René en Lisette, de ouders van huidig zaakvoerder Nico, die de zaak oprichtten. In eerste instantie als ijsjeszaak. In 2004 nam Nico, samen met zijn vrouw Sofi e, de zaak over. Nicoty werd een restaurant, maar de nadruk bleef op verse producten liggen. “Lekkere gerechten, gemaakt met verse en kwaliteitsvolle ingrediënten, bij voorkeur uit de eigen streek, daar staan wij voor”, legt Nico uit. “We werken bewust met een beperkte kaart zodat alles vers en ambachtelijk gemaakt kan worden. We begonnen met zelf koekjes te bakken, op een keer zijn we dan met brood gestart en nu maken we zowat alles op onze kaart zelf. Ook ons roomijs, onze bouillons, onze frietjes en onze kroketten. Het is iets waar we graag mee bezig zijn én wat door onze klanten ook geapprecieerd wordt.”

KEUZEMENU
Tijdens de coronaperiode werd een keuzemenu geïntroduceerd dat meteen erg succesvol bleek. “Daarbij zorgen we ervoor dat je ook in gezelschap de volledige keuzevrijheid hebt. Sommige mensen eten liever iets lichter, andere willen net alles erop en eraan. Ons keuzemenu is zo de absolute topper van het huis geworden waarbij je zelfs met een gezelschap tot 20 personen volledig je eigen gerechten kan kiezen.” Het menu wijzigt ongeveer om de zes weken. “Daarbij zorgen we altijd voor een mooie mix van klassiekers en nieuwe gerechten. Met veel aandacht voor seizoensingrediënten en lekkers uit onze eigen streek.” Zo maakt Nico de komende maand bolletjes van de geitenkaas van Polle en een saus met het Witte der Zande-bier van thuisbrouwerij FloRik uit Wechelderzande voor bij de koolvishaas. Ook de aspergeliefhebbers kunnen hier de komende weken hun hartje ophalen. Zij kunnen o.a. kiezen voor gegrilde asperges als voorgerecht en een klassiek bereide asperge met gerookte zalm en mousseline als tussengerecht.

FEEST VIEREN
Ook de feestzaal van het restaurant is op regelmatige basis het decor voor een feest. Tot 60 mensen kunnen er samen tafelen. Allerlei formules zijn mogelijk, die kan je vooraf al bespreken met Nico en Sofie. In de zomer vormt het terras buiten een ideale plek om de receptie van een feest te houden.

ONDEROX-MENU VAN DE MAAND

 • Hapje van de chef
 • Balletjes geitenkaas ‘boer Polle’ – komkommer – honing-graanmosterddressing
  OF
  Kip carpaccio – rucola – gedroogde tomaat – cocktail
  OF
  Soep naar het humeur van de chef
  OF
  Gegrilde asperge – truffelham – rucola – truffelsaus (€5 supplement)
 • Soep naar het humeur van de chef (°)
  OF
  Asperges – gerookte zalm – mousseline (°) (€9 supplement )
 • Varkenshaasje – zingara – gebakken slahart – verse frietjes
  OF
  Koolvishaas – Florik ‘Witte der Zande’ – preipuree
  OF
  Verse pasta – scampi – tomaat – champignon – spekjes – look
  OF
  Lamsfilet – rozemarijnsaus – voorjaarsgroenten – zelfgemaakt kroketjes (€6 supplement)
 • Panna cotta – aardbeiencoulis
  OF
  Gebak peer – frangipane – vanille-ijsroom
  OF
  Kaasbordje

Prijs (drie gangen): 40 euro p.p.
Prijs (vier gangen (°)): 44 euro p.p.

Aangepaste wijnen bij VG en HG (drie gangenmenu): 18 euro
Aangepaste wijnen bij VG, TG en HG (vier gangenmenu): 23 euro

Het Onderox-menu kan je reserveren van woensdag tot zondag, wie voor woensdag, donderdag of vrijdag reserveert met de vermelding ‘Onderox-menu’ krijgt als extraatje gratis een cava van het huis. Actie geldig van woensdag 26 april tot en met zondag 4 juni 2023.

Nicoty
Visbeekbaan 5, Wechelderzande
Tel. +32 (0)3 312 36 82
info@nicoty.be
www.nicoty.be
Open: wo: 17.30 tot 21 uur
Do, vr, zo: 12 tot 14 uur en van 17.30 tot 21 uur
Za: 12 tot 14 uur en van 18 tot 21 uur
Ma en di gesloten

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
culinair

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.