Helemaal op smaak

Restaurant Nicoty en thuisbrouwerij FloRik: verbonden door ambachtelijk lekkers

Gepubliceerd: 26 augustus 2020  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 201

WECHELDERZANDE — Restaurant Nicoty en thuisbrouwerij FloRik zijn beiden fier op hun ‘Wechelse’ roots. Bovendien werken ze allebei op een ambachtelijke manier, met veel liefde voor hun vak. Een partnerschap kon dus niet uitblijven. Om de samenwerking verder te bezegelen, stelden ze een bijzonder Onderox-menu samen.

De samenwerking tussen Nicoty en FloRik ontstond eind vorig jaar op ‘Wechelculinair’, een dinnerevent in het restaurant. Daar werden de bieren van FloRik voor het eerst gekoppeld aan de gerechten van Nicoty en de ambachtelijke producten van slagerij Jonkers-Verheyen. “Dat was een groot succes”, zeggen Nico Deboel en Sofie Ceulemans, het gastkoppel van het restaurant. Een verdere samenwerking werd al snel op poten gezet. Vooral omdat Nicoty en FloRik hun levensvisie delen: zelf lekkere dingen creëren, op een ambachtelijke wijze. Bij Nicoty ligt de nadruk zo elke dag op verse en seizoensgebonden producten, liefst uit eigen streek. In de keuken worden de verfijnde gerechten zoveel mogelijk met de hand gemaakt. Gestoeld op de visie van het ijssalon van de ouders van Nico dat hier aan de basis lag van het huidige restaurant. Daar was alles al huisbereid. Elke drie weken wordt de kaart volledig vernieuwd, tussendoor aangevuld met extra seizoensgebonden suggesties.

AMBACHTELIJKE THUISBROUWERIJ

Thuisbrouwerij FloRik is op zijn beurt gevestigd in het oudste stenen gebouw van Wechelderzande, Den Hert. Dat dateert uit 1603. De voormalige woonkamer is ingericht als brouwerijcafé waar je op donderdag, vrijdag en zondag kan langskomen. Zaterdag is voorbehouden voor kleine groepen die zelf willen komen brouwen. An Aerts is de brouwmeester. Zij is bioingenieur van opleiding en was onder andere al actief als hoofd kwaliteitscontrole in het labo van de trappisten van Westmalle. “We produceren elke week 200 liter, vrij kleine hoeveelheden dus”, legt Davy Van Laer uit, de man van An die ook mee actief is in de brouwerij. “Wij brouwen als het ware in onze eigen keuken. Alles blijft kleinschalig, etiketten plakken en flesjes vullen doen we bijvoorbeeld nog volledig met de hand, maar An zorgt met haar kennis wel voor een hoogstaande kwaliteitscontrole.” Intussen zijn er al zes FloRik-bieren op de markt. “En we experimenteren momenteel ook nog met een oud bruin bier, dat zit eraan te komen.”

BIER IN MINI-VAATJES

De bieren van FloRik zijn intussen al een tijdje op de vaste kaart van Nicoty beland. Maar voor het Onderox-menu worden de bieren er speciaal getapt in opvallende kleine vaatjes van zo’n 1,8 liter. “Overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en steeds populairder wordend in deze coronatijden”, legt Davy uit. “Mensen komen het zelfs bij ons halen en organiseren dan een soort thuiscafé met hun bubbel.” Maar ook op restaurant heeft het heel wat voordelen. “Het leuke daaraan is dat je het bier in kleine glaasjes kan schenken”, vult Nico aan. “Maar je brengt zo wel CO₂ in je bier. Zo is het toch lekker koel en sprankelend, zoals het hoort. Bij een meergangenmenu kan je nu eenmaal geen bieren van 33 centiliter schenken. Dan heb je na twee gerechten genoeg en kan je moeilijk nog van degusteren spreken.”

AFHAALSERVICE

Toen Nicoty dit voorjaar in lockdown moest, besloten Nico en Sofie om een afhaalconcept uit te werken. “Mede omdat we het persoonlijk contact enorm misten. Het was hartverwarmend om onze vaste klanten terug te zien en te merken dat het goed met hen ging.” Ook nu wordt die afhaalservice nog verdergezet.

LUCHTREINIGERS EN EXTRA RUIMTE

Nu de klanten al een tijdje opnieuw in het restaurant terechtkunnen, neemt de zaak heel wat maatregelen om een restaurantbezoek veilig én gezellig te maken. Naast de traditionele handgels, mondmaskers en afstandsregels worden er zelfs nog bijkomende maatregelen genomen. De menukaart kan je zo momenteel via QR-code makkelijk op je smartphone lezen. Zo wordt voorkomen dat meerdere mensen de- zelfde menukaart aanraken. Wegwerpmenu’s zijn te verkrijgen op vraag. De tafels en stoelen worden na elk gezelschap ontsmet, er zijn automatisch kranen op het toilet en zelfs luchtreinigers die 95 procent van de virussen uit de lucht filteren. “De ruimte van onze feestzaal gebruiken we momenteel om onze tafels extra ver uit elkaar te plaatsen. En ons terras was hoe dan ook al in aparte stukken opgedeeld. Wij doen er echt alles aan om een bezoek veilig te laten verlopen, zo kunnen onze gasten met een gerust gevoel een fijne avond komen beleven.”

ONDEROX-MENU VAN DE MAAND

 • Hapje * Aperitief: Cava – Boon Geuze Mariage Parfait
 • Zelfgemaakte varkenskroketjes - slaatje – kriekenbier vinaigrette
  * VanDerGhinste ‘Omer’
  of
  Huisgerookte zalm – dille – roze peper – roomkaas – toast
  * 2152 ‘Thuisbrouwerij FloRik’
 • Varkenshaas – DronkAerts ‘Florik’ – Wechelse honing – zilverui – wortelhuisgemaakte aardappelkroketjes
  * Dronkaerts ‘Thuisbrouwerij FloRik’
  of
  Kabeljauwhaas – Witte ter Zande ‘Florik’ – spinazie – tros tomaat – kruidenpuree
  * Witte ter Zande ‘Thuisbrouwerij FloRik’
 • Chocolademousse – Oreo crumble
  * WinterHert ‘Thuisbrouwerij FloRik’
  of
  Kaasjes – pruimencompot
  * WinterHert ‘Thuisbrouwerij FloRik’

Menu: 33,50 euro p.p.
* Aangepaste bieren (apero en bij ieder gerecht een aangepast bier) 16,50 euro p.p.
Menu geldig van woensdag 2 september tot en met zondag 27 september 2020. Enkel voor wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-menu’.

Restaurant Nicoty, Visbeekbaan 5 - 2275 Wechelderzande
Tel. +32 (0)3 312 36 82
info@nicoty.be
www.nicoty.be
Open: Wo tot zo: van 12 tot 14 uur en van 17.30 tot 21 uur
Ma en di gesloten

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.