Helemaal op smaak

Nicoty viert 40ste verjaardag met jubileummenu

Gepubliceerd: 28 augustus 2024  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 244

WECHELDERZANDE — Het is feest voor restaurant Nicoty in Wechelderzande. Veertig jaar geleden werd de zaak opgericht en dat mag gevierd worden. Met een dinnerevent met heel wat lokale bieren en met een jubileummenu waar voor de toppers van de laatste jaren samengebracht worden, met een knipoog naar het verleden. 

Restaurant Nicoty draagt ambachtelijk werken met verse producten hoog in het vaandel. Dat was veertig jaar geleden al zo, toen de zaak opgericht werd als ijssalon, en dat is vandaag nog altijd het geval, nu als volwaardig restaurant. Dat merk je ook aan het jubileummenu waarmee zaakvoerder Nico Deboel en zijn vrouw Sofie die 40ste verjaardag vieren. “Het is een mix van de toppers die het hier de laatste jaren altijd goed gedaan hebben”, legt het koppel uit. “We werken altijd met een wisselende kaart, dus zo nu en dan keren die gerechten eens terug. Maar om ons jubileum te vieren wilden we die toppers netjes bundelen in één menu.”

KNIPOOG NAAR HET VERLEDEN
Zo is de zalmfilet met spinazie en paprikacoulis erg in trek bij de vaste klanten en kan je als voorgerecht proeven van de carpaccio van Verstappen, de vaste vleesleverancier uit Sint-Lenaarts. Zij zorgen ook voor de onglet ‘Witblauw’ die je als hoofdgerecht kan kiezen. “We hebben altijd geprobeerd om zoveel mogelijk lekkers uit de streek te serveren”, klinkt het. Bij de desserten is de crêpes Suzette één van de bekendste opties. “Als knipoog naar ons verleden als ijsjeszaak, ook toen werden er al verse pannenkoeken geserveerd, maar het blijft één van onze toppers als we ergens een dessertenbuffet organiseren. Daar staan ze altijd voor aan te schuiven. En uiteraard draaien we het ijs ook vandaag nog helemaal vers.”

DINNEREVENT
Op vrijdag 27 september wordt er daarnaast een extra feestavond georganiseerd met de toepasselijke naam: ‘Lekker Kempisch met bier’. Nico en Sofie serveren die avond een meergangenmenu waar bij elke gang een passend biertje hoort. Hier en daar worden de bieren ook gebruikt in de gerechten zelf. Davy Van Laer van Thuisbrouwerij FloRik, die samen met Nico het menu uitwerkte en de bieren selecteerde, komt langs om meer uitleg te geven over de geselecteerde bieren en smaken. Starten doen ze die dag trouwens met de Nicoty gin, het huisapertief van Nicoty met de eigen gestookte gin. Daarna laat Davy zijn bieren(kennis) op de gasten los. Voor het volledige menu, inclusief dranken, betaal je 85 euro p.p. Lust je niet graag bier? Dan kan er ook wijn geserveerd worden. Vooraf reserveren is verplicht. De avond start om 19 uur. Het volledige menu kan je terugvinden op www.nicoty.be/dinnerevent.

WIN EEN MEERGANGENMENU
Ook de rest van het feestjaar zullen er allerlei toffe acties lopen bij Nicoty. Zo krijg je momenteel per 40 euro een bonnetje waarmee je kans kan maken op een gratis meergangenmenu ter waarde van 40 euro. Elke maand worden er twee winnaars uitgeloot. Daarnaast zal je als gast regelmatig extra feestelijke details opmerken. Zo krijgt het imposante bloemstuk dat een lokale bloemist onlangs nog maakte voor de zaak, met een prominente ’40’ mee in verwerkt ook een bijzonder plekje in de inkleding van het restaurant. Reden genoeg om mee te komen feestvieren dus.

ONDEROX-MENU VAN DE MAAND
Nicoty Jubileummenu

  • Trio van hapjes Gerookte forel
  • gemarineerde groenten - toast OF
    Carpaccio ‘Witblauw rund Verstappen’ - olijven - parmezaan - rucola OF
    Soep naar humeur van de chef OF
    Huisgemaakte kroket - scampi - tomaat - paprika - courgette (6 euro supplement)
  • Soep naar humeur van de chef ° OF
    Sint-Jacobsvruchten - paddenstoelen risotto ° (10 euro supplement)
  • Sorbet
  • Onglet ‘Witblauw rund Verstappen’ - sjalot - spek - champignon - najaarsgroenten - verse frietjes OF
    Zalmfilet - spinazie - paprikacoulis — trostomaat — bieslookpuree OF
    Verse pasta — scampi — tomaat — champignons — spekjes — look OF
    Lamsfilet — rozemarijnsaus — warme groenten — zelfgemaakte aardappelkroketjes (7 euro supplement)
  • Crêpes Suzette — zelfgemaakte vanille ijsroom OF
    Trifle — bosvruchten OF
    Kaasbordje

Prijs (drie gangen): 40 euro p.p.
Prijs (vier gangen (°)): 45 euro p.p.

Aangepaste wijnen bij VG en HG (driegangenmenu): 19 euro
Aangepaste wijnen bij VG, TG en HG (viergangenmenu): 24 euro

Enkel voor wie vooraf reserveert met vermelding ‘Onderox-menu’. Actie geldig van woensdag 28 augustus tot en met zondag 6 oktober 2024.

Nicoty
Visbeekbaan 5, Wechelderzande
Tel. +32 (0)3 312 36 82
info@nicoty.be
www.nicoty.be

Open:
Wo: 17.30 tot 21 uur
Do, vr, zo: 12 tot 14 uur en van 17.30 tot 21 uur
Za: 12 tot 14 uur en van 18 tot 21 uur
Ma en di gesloten

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Frauke Van Gorp
Meer lezen over
culinair

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.