Wil je op de hoogte blijven?
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.
ARENDONK — De komende feestmaand belooft het weer behoorlijk druk te worden voor Arendonkenaar Kurt Van Peer en zijn Kurt&Co. Onder die vlag verspreidt hij zijn liefde voor de échte Spaanse tapas over de Kempen. De ideale kennismaking? Een apérobox vol verse Spaanse specialiteiten.
Speciaal voor Onderox Magazine stelde Kurt een aperitiefbox samen boordevol Spaanse tapas. In zijn atelier in Arendonk wordt alles vers klaargemaakt met ingrediënten die hij zelf met de hand uitkiest bij zijn Spaanse leverancier. We laten Kurt zelf uitleggen wat hij allemaal in zo’n apérobox toevoegt.
NACHO’S EN PAN CON TOMATE
“Laat ons beginnen met onze toastjes”, klinkt het. “Die zijn allemaal handgemaakt. Onze nacho’s komen vers uit de oven als wij komen leveren. Het zijn een soort mini-tortilla’s die we drenken in lookolie en waar we onze eigen kruidenmengeling over strooien, samen met een beetje geraspte Parmezaanse kaas gaat alles de oven in. Onze ‘pan con tomate’ maken we met verse tomatenpulp met een beetje chili en gerookte look erbij. Op andere plekken gooien ze die pulp weg, terwijl daar net enorm veel smaak in zit. De tomaatjes die we toevoegen aan onze box zijn honingtomaatjes die het hele jaar door hetzelfde smaken. Zo heb ik altijd controle over de smaak. Zij worden speciaal in trosjes van zes afgeknipt en krijgen dan zelfs een zegel. De absolute top op de markt, zoet en heel erg lekker.”
OLIJVEN, KAZEN EN JALAPENO’S
“We serveren daarnaast de Rolls-Royce van de olijven. Die presenteren we met een beetje ansjovis erin. Over onze jalapeno’s horen we wel eens dat ze behoorlijk pikant zijn. Maar dat komt vooral omdat mensen die als olijven eten en dat mag je eigenlijk niet doen. Ik raad altijd aan om zo’n jalapeno met wat aioli op een toastje te leggen. Dan is het helemaal in balans.”
“Ook de mosselen in blik vinden mensen hier vaak opmerkelijk. Terwijl dat in Spanje een heel bekend product is. Je moet weten: dat wordt supervers ingeblikt en smaakt daardoor heerlijk. Echt een delicatesse.”
In de box vind je ook twee soorten Spaanse kaas terug. “Ibericokaas, gemaakt van gepasteuriseerde koe-, geiten- en schapenmelk. Die mengeling zorgt voor een bijzondere smaak. En onze manchego die zes maanden gerijpt is en speciaal van de groothandel komt, die kan je in de winkel nergens vinden.”
VERS AFGESNEDEN VLEES
Als één van de laatste toevoegingen aan zijn boxen snijdt Kurt vleesjes af van de gedroogde hammen en worsten die in zijn atelier pronken. “De ham komt echt van de grote poot. En afsnijden doe ik helemaal vers, daarom leveren we ook twee keer per dag. De fuet (gedroogde worst, nvdr.), daarvoor rij ik elke week naar mijn Spaanse leverancier”, vertelt Kurt. “Omdat de lekkerste een korte houdbaarheidsdatum heeft. Dat moet rechtstreekse import zijn.”
KLEURRIJKE PRESENTATIE
Afwerken doet Kurt met fruit dat hij zelf in zijn atelier gedroogd heeft en waar je thuis nog thee mee kan maken. Ook de bloemetjes die als versiering zijn toegevoegd, kan je opeten. “Je hoeft niet te twijfelen. Alles is eetbaar. En die laatste afwerkingen gebruiken we om extra kleur toe te voegen, want we presenteren alles extra feestelijk en eten doe je ook met je ogen.” Nog belangrijk om weten: je kan de boxen zo op tafel zetten en je hebt achteraf geen afwas.
“Eén box is ruim voldoende om te aperitieven met twee personen of vormt een stevige maaltijd voor één persoon. Eigenlijk tellen we altijd voor één persoon extra”, verklapt Kurt. “Want net als je zo’n box op tafel zet, valt er altijd wel iemand binnen die ook zin heeft om te proeven, toch?”
MENU VAN DE MAAND
Onderox-apéro-box
Olijven, zongedroogde tomaten, pepers, jalapeno’s, ansjovis, blikje mosselen, tapenade, aioli, manchego en ibericokaas, seranoham, chorizo, Lomo, fuet, eigen gemaakte nacho’s, pan con tomate, bruchetta’s…
Kurt&Co
De Lusthoven 78, Arendonk
Tel. +32 (0)475 23 39 33
kurtenco@telenet.be
www.kurtenco.be
www.tapasbestellen.be
FaceBook: Kurt&Co
Instagram: Kurt&Co
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.