Helemaal op smaak

Hotel-Restaurant Alauda viert straks zijn 25ste verjaardag

Gepubliceerd: 1 juli 2020  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 200

DESSEL — Hotel-restaurant Alauda is klaar om culinair uit te pakken. Met respect voor alle geldende regels, maar ook met veel oog voor gezelligheid en huiselijkheid worden de tafels er momenteel gedekt met het oog op een topzomer. Want 25 jaar ervaring, dat wis je niet zomaar uit.

Oudejaarsavond 1995, restaurant Alauda in Dessel houdt met vrienden een generale repetitie om een dag later officieel te kunnen openen. Gehuisvest in een statig herenhuis met een grote tuin met oude, hoge bomen, die het terras veel natuurlijke schaduw geven. Het is onderdeel van de gezelligheid waar de zaak vanaf het begin op inzet. Gemoedelijk, met een huiselijke sfeer. Het is vandaag de dag niet anders. Twee jaar na de opening laat mede-zaakvoerder Enzo Gatto het gelijknamige hotel, met 16 kamers toevoegen. De nadruk ligt hier op mooie en verzorgde kamers en op welverdiende rust voor de gasten. Zowel de Desselaar, toeristen, toevallige passanten als gasten uit de plaatselijke industrie worden al snel habitués. Ook het culinaire concept van Alauda slaat meteen aan: er wordt gewerkt met kwaliteitsproducten met het grootste respect voor onze Vlaamse klassiekers. Telkens gebracht met een hedendaagse look en twist. Gaandeweg wordt er een team gecreëerd dat volledig op elkaar is ingespeeld. Medezaakvoerder Yves Massart legt uit: “Een klant in het hotel of het restaurant, komt hier thuis. Ze worden ontvangen door vertrouwde gezichten die weten wat er van hen verwacht wordt. Dat geeft een surplus aan onze service. Zo is Alauda geworden wat het vandaag de dag is: een plek waar mensen graag komen en graag willen zijn. Toen al, en nu nog steeds. De zaak biedt dus heel wat perspectief voor de toekomst.”

DE FAKKEL DOORGEVEN

En aan die toekomst wordt al gewerkt. “25 jaar Alauda betekent ook dat wij zelf 25 jaar ouder zijn geworden”, stelt Yves. “Enzo en ik zijn intussen pensioengerechtigd, het is dus stilaan tijd om de fakkel door te geven. Het liefst met dit mooie concept, maar is er ook héél veel ruimte voor een nieuwe insteek. Maar om de geschikte mensen te vinden, is er tijd nodig en die hebben we zeker nog. En wees gerust, zolang er geen concrete plannen zijn, blijven wij gedreven verderwerken.”

NIEUW INTERIEUR

Zo werd het restaurant tijdens de quarantaineperiode in een volledig nieuw kleedje gestoken. In dat nieuwe decor worden de gasten ontvangen, rekening houdend met de geldende veiligheidsnormen. “De tafels staan ver genoeg uit elkaar, aan de ingangen en de toiletten staan ontsmettingsgels en de stoelen en de te gebruiken materialen worden na elk bezoek ontsmet.” De menukaart wordt tijdelijk voor elke persoon apart afgedrukt en de kaart is nu ook volledig op de website geplaatst zodat je vooraf al even kan kijken hoe jouw culinaire avond er kan gaan uitzien. Het personeel in de keuken draagt mondmaskers en ook in de bediening zijn die mondmaskers aanwezig. “Toch moet uit eten gaan iets plezants blijven”, benadrukt Yves. “Daar houden we heel erg aan vast.”

UURTJE VROEGER OPEN

Om alles nog beter georganiseerd te krijgen, gaat de zaak een uurtje vroeger open. “Op die manier kunnen we met twee shifts werken”, klinkt het. “Vanaf 17 uur en vanaf 20 uur. Zo kan de vertrouwde manier van werken toch gegarandeerd blijven. Met de bekende vijfgangenmenu’s die elke twee weken vernieuwd worden bijvoorbeeld, met veel seizoensgebonden ingrediënten. Bij mooi weer zal de tuin ook telkens worden opengesteld. Daar is er veel ruimte om de geldende maatregelen rond afstand houden nog makkelijker te bewaren en is het bovendien heel erg fijn vertoeven.

ONDEROX-MENU VAN DE MAAND

Elke twee weken een ander seizoensgebonden vijfgangenmenu. (zie website voor de volledige menu’s per periode) Tot en met 9 juli wordt alvast volgend menu geserveerd:

  • Bavarois van Granny Smith met king-krab, gerookte zalm en avocado met wassabi
  • Roomsoep van mosselen met venkel en saffraan
  • Kabeljauw met crème van erwten en munt, coulis van tomaat en puree van zurkel
  • Savourette met truffeljus, broccoli en witte selder
  • Aardbeien en rabarber met mascarpone

Prijs: 65 euro p.p.

Menu’s geldig tot en met zaterdag 29 augustus 2020. Kijk op de website welk vijfgangenmenu jij geserveerd zal krijgen, afhankelijk van de periode. Wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-menu’ wordt extra in de watten gelegd met een gratis aperitief en bijhorende amuses. 

Alauda, Turnhoutsebaan 28, 2480 Dessel
Tel.: +32 (0)14 37 50 71
info@alauda.be | www.alauda.be
Open van di tot za vanaf 17u, maandag en zondag gesloten. Hotel elke dag open.

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.