Helemaal op smaak

Gastropub 't Molenhuys: gastvrije ambassadeur van de eigen streek

Gepubliceerd: 25 november 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 214

WESTMALLE — Gastropub ’t Molenhuys is een gloednieuwe horecazaak in Westmalle waar beleving en duurzaamheid hoogtij viert en er een waard de toog bemant. Waar de lokale trappisten, abdijboterhammen en tripels erg in trek zijn en waar de nieuwe winterbar net is geopend. Een trotse ambassadeur van Malle en de ruime regio daarrond. “We mogen gerust iets chauvinistischer zijn in de Kempen.”

Gastropub ’t Molenhuys ademt de indrukwekkende historie van zijn site, die al dateert van 1843. In de schaduw van de Scherpenbergmolen, die op zondagnamiddag nog steeds werkzaam is, en op een steenworp van de abdij van Westmalle. Dries Van Dyck opende ’t Molenhuys in juni van dit jaar. “Nadat we een zeer grondige renovatie hebben uitgevoerd”, klinkt het. “Op een duurzame manier, met hout dat we konden recupereren uit een boskap hier in de buurt en stenen vanuit een afgebroken steenfabriek. We kozen voor een open en ecologische houten aanbouw, onze schuur.” Binnen is er een uniek en ultramodern luchtcirculatiesysteem ingebouwd waarbij het CO₂-niveau voortdurend gemeten wordt en er automatisch aanpassingen gebeuren zodat nooit de drempel bereikt wordt. “We hebben verder overal vloerverwarming, die ook kan koelen in de zomer, het meubilair komt van de meubelfabriek hier aan de molen. Zelfs onze broodmandjes worden door de twee dochters van de molenaar gemaakt. Zij leveren ook picknicktassen die refereren naar de molen.” De porceleinen lampenarmaturen zijn van de hand van dorpsgenote Anja Meeuwsen, die zelfs al aan het koningshuis leverde. “Ik denk dat we binnen een straal van 5 kilometer bijna alles gevonden hebben”, vertelt Dries tevreden.

TRAPPISTEN VAN WESTMALLE
Ook op de menukaart staan veel lokale producten, afkomstig van lokale leveranciers. De Blonde ‘d Aquitaine, waarvan het vlees hier op het bord belandt, graast in de buurt en uiteraard kunnen hier alle brouwsels van de Trappisten van Westmalle geproefd worden. Je ziet hier tenslotte aan de bron van de tripel en trappist. Op de kaart vind je daarnaast nog heel wat andere bieren terug. De Flandrien en Keizer Karel Robijn Rood, om er maar twee te noemen. “Ook in heel wat gerechten gebruiken we Westmalle”, vertelt Dries. “In onze stoverij bijvoorbeeld maar regelmatig ook in onze suggesties. Onze chef-kok is bezig om een sabayon te ontwikkelen met Chwakoos IPA, een ander lokaal bier.” Enkele andere specialiteiten van de zaak: vispannetje, op vel gebakken zeebaars en risotto met wilde champignons.

WINTERBAR
Sinds kort heeft ’t Molenhuys ook zijn eigen winterbar, buiten aan de zaak. Met zicht op de molen, die ’s avonds prachtig is verlicht. Gezellig buiten, maar toch warm en comfortabel. Daarbij mogen echte klassiekers als glühwein, jenever of warme chocomelk met slagroom niet ontbreken. De winterbar is open van vrijdag tot zondag. Ideaal ook voor wandelaars en fi etsers, die hier kind aan huis zijn. De zaak is vertrek- en aankomstpunt van het Lekkerstappen Wandelfestival en werkte ook zelf de winterwandeling ‘Dwalen met Verhalen’ uit waarbij Warre Borgmans je via een audioverhaal al verhalen vertellend begeleidt. Je kiest voor een wandeling van 4 of 6 kilometer. De kortste is volledig rolstoel- en buggyvriendelijk, de langste maakt nog een extra lus door het bos. Ook ’t Molenhuys zelf is rolstoelvriendelijk, zowel binnen als buiten. Kinderen hebben hun eigen menukaart en vinden hier veel plaats om te spelen, binnen staat er een kast die uitpuilt van de gezelschapsspelletjes, maar ook buiten staat er op zomerse dagen speelgoed klaar in de buurt van de zandbak en een supergroot springkasteel. Binnen is er op de bovenverdieping nog een aparte feestzaal en twee kleinere vergaderruimtes. Parking is voorzien aan de zaak.

EEN WAARD ALS GASTHEER
’t Molenhuys bundelt gezelligheid en gastvrijheid dus aan comfort, duurzaamheid en culinaire verwennerij. Dries neemt daarbij met plezier de rol van waard op zich. “Een prachtig woord, toch? Zoals vroeger. Ik ontvang de mensen en ben een levende gids die al hun vragen kan beantwoorden. Ik geniet echt van die rol.” Dries is een geboren en getogen Mallenaar die met heel veel trots over zijn gemeente spreekt. “We mogen gerust wat chauvinistischer zijn. Dat hebben we als Kempenaar soms iets te weinig. We mogen de charme van onze gemeente en van de Kempen nog meer uitspelen. Wij zijn alleszins een fiere ambassadeur van Malle en al haar lokale producten.

ONDEROX-MENU VAN DE MAAND

  • Stoverij op basis van Westmalle Trappist met witloofslaatje en frietjes
    Prijs: 20,90 euro p.p.
  • Risotto met wilde champignons
    Prijs: 24 euro p.p.
  • Huisgemaakte lasagne met abdijbrood (vegetarisch mogelijk)
    Prijs: 16 euro p.p.

Wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-menu’ krijgt gratis een Westmalle Extra (17 cl) of een huisgemaakte mocktail als aperitief aangeboden. Actie geldig van woensdag 24 november 2021 tot en met zondag 30 januari 2022.

Gastropub 't Molenhuys
Antwerpsesteenweg 378, Malle
Tel. +32 (0)3 385 13 92
info@molenhuys.be
www.molenhuys.be
Open: Wo, do: 11.30 tot 23.30 uur
Vr, za: 11 tot 1 uur
Zo: 11 tot 22 uur
Ma, di gesloten

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
culinair

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.