Helemaal op smaak

De Wekker zet de asperge in de kijker

Gepubliceerd: 28 april 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 219

REUSEL — “Eindelijk, na twee jaar kunnen we weer een normaal aspergeseizoen organiseren”, vertelt Ad Verhagen van restaurant De Wekker in Reusel zichtbaar opgelucht. Daarom stelde de chef-kok een speciaal vijfgangenmenu samen waarbinnen de asperge de hoofdrol speelt. Het belooft voor De Wekker een extra feestelijk jaar te worden, want vanaf zondag 1 mei staat er ook een zomerse reeks met gratis tuinconcerten op het menu.

“In februari beginnen de eerste telefoons te komen als het drie dagen mooi weer is”, glimlacht Ad Verhagen, chef-kok en zaakvoerder van restaurant De Wekker in Reusel. “Of de asperges al op komst zijn, willen ze dan weten. Die mensen moeten dan helaas nog even op hun honger blijven zitten, maar ook ik kijk altijd enorm uit naar het aspergeseizoen.” Voor De Wekker betekent het dat je vanaf 1 mei de bekende witte asperges weer op de borden kan vinden. Alle exemplaren komen van één van de vele aspergeboeren die Reusel telt. “Verser dan vers”, benadrukt Ad. “Twee keer per dag gaan ze over hun velden om de asperges met de hand te steken.”

OPTIMAAL KLAARGEMAAKT
“Het is een heerlijke periode. De winter is voorbij, de lente is in het land en mensen trekken naar buiten om in de tuin te wroeten of ze gaan het hele huis poetsen en opruimen. En ze krijgen zin in asperges. Voor de meeste mensen betekent dat op restaurant gaan, want ze weten zelf niet hoe ze die optimaal moeten klaarmaken.” Volgens chef-kok Ad zit het geheim ‘m voor een deel in het schillen. “En vervolgens in de creativiteit om er iets leuks mee te maken. Dat lukt altijd want de asperge is een enorm veelzijdige groente, die een heel speciaal plekje inneemt binnen het groenteassortiment. Je kan er alles mee doen: koken, grillen, pureren, stoven, gebruiken in soepen, salades en hoofdgerechten,… Af en toe verwerk ik ze zelfs in nagerechten. De asperge is nog een écht seizoensproduct waar we hier bovendien in gespecialiseerd zijn.”

VEELZIJDIGHEID
En dus ging Ad aan de slag om een aspergemenu samen te stellen. “Ik ben elk jaar weer met nieuwe gerechten bezig. De ‘gouden ouwe’ gekookte asperge met ham, ei en aardappels heeft zijn tijd een beetje gehad. Vooral omdat er enorm veel mogelijkheden zijn.” En zo kunnen de gasten van De Wekker een vijfgangenmenu komen proeven waarbij de hoofdrol voor de asperge is weggelegd. Tot 24 juni blijft de koningin van de groentes nog op de kaart. Daarna komt het mosselseizoen eraan. “Dat loopt mooi in elkaar over. Het is een fantastische culinaire periode.”

GRATIS TUINCONCERTEN
Ook op cultureel vlak tonen de komende maanden zich erg beloftevol. Voortaan organiseert De Wekker op elke eerste zondag van de maand een tuinconcert met een optreden van één of meerdere artiesten. “Het is voornamelijk luistermuziek waarbij wij tafels en stoelen voorzien in onze ruime tuin, hier achter de zaak”, legt Ad uit. “Tijdens het optreden kan je rustig iets drinken, nadien kan je iets eten in het restaurant.” De toegang voor de tuinconcerten is volledig gratis. Wie nadien wil dineren in de zaak, reserveert wel best vooraf. Het optreden start telkens om 15 uur. Bij slecht weer gaat het concert binnen door. “Wij voorzien een mooie mix van Nederlanders en Belgen”, stelt Ad enthousiast. “Zo openen we op zondag 1 mei met Nol Havens, de zanger van VOF De Kunst. Daarna komen o.a. nog Bruno Deneckere en Nils De Caster, bekend van o.a. de Gentse Feesten, en de Arendonkse band Highway To The Blues nog langs.” De concertenreeks is een uitloper van de optredens die De Wekker al organiseerde tijdens de afgelopen jaren om de cultuursector te steunen tijdens de coronaperiode. “En we willen op deze manier ook nog een vleugje extra cultuur naar Reusel brengen”, besluit Ad.

TUINCONCERTEN
Zo 1 mei: Nol Havens
Zo 5 juni: The Borderhouse Neighbours & La-Project
Zo 3 juli: Roel Spanjers
Zo 7 augustus: Rosa Spruit & Highway To The Blues
Zo 4 september: Bruno Deneckere en Nils De Caster

ONDEROX-MENU

  • Sesam zalmmootjes, gemarineerde asperges, yuzudressing
  • Thaise kippensoep, asperges, shiitake, scampi, lente-ui
  • Gewokte asperges, rucola, parmezaan, munt, beukenzwam
  • Kalfsfilet, sugarsnaps, asperges, dragonsaus
  • Crème caramel, aardbeien, vanillesiroop

Prijs: 52 euro p.p.
Gratis glas cava als aperitief, enkel voor wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-menu’. Geldig van 1 mei tot en met 24 juni 2022.

Restaurant De Wekker
Wilhelminalaan 97, Reusel
Tel. +31 (0)497 64 24 51
info@restaurantdewekker.nl
www.restaurantdewekker.nl
Open: elke dag: vanaf 11.30 uur
Di gesloten (of op afspraak)

Meer lezen van Bert Huysmans
Foto's gemaakt door Romi Vosters
Meer lezen over
culinair

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.