Helemaal op smaak

De Watermolen: jonge chef-kok neemt het roer over in de keuken

Gepubliceerd: 23 september 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 212

KASTERLEE — De Watermolen in Kasterlee werkt met een unieke formule: het koppelt restaurant De Watermolen aan brasserie De Brustele. De gastronomische pareltjes die je op je bord krijgt, zijn van de hand van Tuur Mertens, het 19-jarige culinaire talent dat sinds mei aan de slag is als nieuwe chef-kok van de bekende Kempense zaak.

Sinds dit voorjaar zet Tuur Mertens de lijnen uit binnen de keuken van De Watermolen in Kasterlee. De 19-jarige Gelenaar past zo perfect in de traditie van het restaurant. Ook in het verleden kregen al enkele jonge talenten het vertrouwen van het huis om hun eigen visie over te brengen op de keuken. Die visie luidt: op een hedendaagse manier klassiekers brengen. “Wat goed is, ga ik niet veranderen”, stelt Mertens zelf. “Onze dame blanche of onze huisgerookte zalm bijvoorbeeld, daar komen mensen speciaal voor naar hier. Die moeten we op de kaart laten staan. Onze keuken staat voor degelijkheid en kwaliteit. Voor herkenbare topproducten op je bord.”

MOTIVATIE EN DRIVE
Mertens wil daarbij verder bouwen op het werk van zijn voorgangers. “Zij hebben een prachtige basis gelegd. Het is aan mij om hun werk niet verloren te laten gaan. Ik heb zelf ook veel geleerd van mijn voorganger Dirk Wittebrood, waarmee ik in De Watermolen al een jaar heb kunnen samenwerken. De mensen verwachten hier kwaliteit. Terecht. Wie bieden voor elk wat wils, voor elk budget en voor elke smaak.” De rest van het keuken- en het zaalteam blijft behouden. “Een geoliede machine waar ik blind op kan vertrouwen. Ik besef dat ik op jonge leeftijd voor de leeuwen wordt gegooid, maar dat schrikt mij niet af. In het begin moet je snel veel stappen zetten. Maar mijn motivatie en mijn drive liggen erg hoog. Ik heb misschien niet superveel ervaring, maar ik blijf me voortdurend bijscholen en probeer zoveel mogelijk te leren van andere chefs waarmee ik in contact kom. Het motiveert mij om altijd beter proberen te doen.”

LIKOKÉ EN POT AU FEU
Mertens besloot om vanaf zijn 12 jaar naar hotelschool Spermalie in Brugge te gaan. Later zou hij o.a. stage doen in Frankrijk, bij het Likoké van Piet Huysentruyt, en ervaring opdoen in La Ghironda in Meerhout en Pot au Feu in Olen. Onder meer tijdens enkele gerenommeerde wedstrijden toonde hij al dat hij erg leergierig en ambitieus is.

EIGEN IDENTITEIT
“Je visie op eten is heel belangrijk, maar je moet ook willen werken. Ik ben me ervan bewust dat niet iedereen het vertrouwen krijgt om zo’n keuken te leiden. Talent is één ding, maar ik wil er ook hard voor werken. Elke chef heeft zijn eigen identiteit. Ik ben heel blij dat ik die van mij hier mag ontwikkelen. Modern koken en mee zijn met de trends, daar sta ik voor. Eten moet een beleving zijn. Het eten en het product staan centraal, maar ook de omkadering is van groot belang.”

ONDEROX-MENU VAN DE MAAND
Menu van 22 september tot en met 10 oktober 2021.

  • Meringue met gevogeltecrème en kers Carpaccio coeur de boeuf met gerookte olijfolie en zachte geitenkaas
  • Kalfstartaar met zure room, portobello, parmezaan en basilicum
  • Bouchot mossel met scheermes, wilde rijst en vadouvan
  • Entrecote ‘Simmentaler’ met butternut, savooikool en pomme fondante
  • Citrus en witte chocolade met mango

Menu van 19 oktober tot en met 28 november 2021.

  • Kippenhuidkrokant met dooiercrème en groene kruiden. Venusschelp met tonic en roze peper
  • Sint Jakobsnoot met pompoen, walnoot en avocado. Sint Jakobsnoot met gruyère en pancetta
  • Kabeljauw met nori, gebrande prei en beurre blanc
  • Hert met knolselder, rode biet, pastinaak, zwarte look en lievevrouwbedstro
  • Peer met hazelnoot en saffraan

Prijs: 65 euro p.p. Wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-menu’ krijgt als afsluiter een gratis koffie geserveerd.

De Watermolen
Houtum 61 - 2460 Kasterlee
Tel. +32 (0)14 85 23 74
info@watermolen.be
www.watermolen.be
Keuken open: Ma tot zo: 12 tot 14 en 18 tot 21 uur

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
culinair

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.