Helemaal op smaak

De Nieuwe Erven, waar levensgenieters aan het fornuis staan

Gepubliceerd: 26 augustus 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 211

REUSEL — Restaurant De Nieuwe Erven in Reusel is opnieuw open! Wie goed luisterde, kon de vreugdekreten begin juli tot in ons land horen. Geen wonder, want het Reuselse restaurant van Toon Kokx en zijn vrouw Annemiek ligt nauwelijks op vijf minuutjes rijden van de grens met ons land. De Nieuwe Erven, waar Kempenaars kind aan huis zijn en levensgenieters telkens weer hun culinaire kunnen tonen.

Tijdens de lockdowns besloten Annemiek en Toon om geen afhaal te organiseren. Zo bleven de deuren van De Nieuwe Erven uiteindelijk zo’n 1,5 jaar gesloten. En dus was de vreugde des te groter toen er op vrijdag 2 juli van dit jaar weer gevulde borden uit de keuken kwamen. Gastheer Toon mocht weer koken voor zijn klanten! “We merkten dat onze vaste klanten het enorm gemist hadden”, vertelt het koppel. “We kregen regelmatig berichtjes om te informeren wanneer ze terug langs konden komen. We hebben zelfs een heleboel kerstkaartjes en verjaardagskaartjes gekregen. Prachtig toch!”

GELUKKIG ZIJN
Het gastkoppel straalt helemaal als ze vertellen hoe blij ze zijn dat hun zaak weer open is. “Heel ons sociale leven ligt in ons restaurant. Er komen hier heel veel mensen langs waar we een persoonlijke band mee hebben. Waar we van weten waar ze wonen, wie hun ouders zijn, welke job ze doen, noem maar op. Hen weer mogen ontvangen, daar wordt een mens gelukkig van. Wij zijn nu eenmaal levensgenieters. Waarom zouden we ook niet blij zijn? We hebben zo’n leuk werk!”

UITBUNDIG FEESTEN
“Grotere groepen, dat hebben we ook gemist”, gaat Annemiek verder. “Het plezier van mensen te ontvangen als ze iets leuks te vieren hebben en dat willen delen met anderen. Mensen die uitbundig zijn omdat ze een feestelijke avond beleven. Het is heel fi jn dat we daar terug deel van mogen uitmaken.”

LUNCH VOOR DE BELGEN
De Nieuwe Erven is momenteel enkel op vrijdag, zaterdag en zondag geopend. Door de week trekt Toon zijn koksvest met plezier aan voor groepen vanaf 15 personen, na reservatie. “Zondagmiddag is het lunch voor de Belgen”, glimlachen Toon en Annemiek. “Soms zijn wij hier dan de enige Nederlanders. Maar dat is geen probleem hoor, we kennen de meeste Vlaamse uitdrukkingen intussen wel. Maar die gewoonte van ’s middags uitgebreid eten, die leeft nu eenmaal bij ons veel minder. Nu ja, bij ons. Intussen zijn wij ook al halve Belgen.” Toon baseert zijn gerechten op een klassieke Franse keuken, met vier soorten verse groenten per hoofdgerecht. Hij weet als geen ander welke producten welke bereiding vragen.

20 PROEVERTJESMENU
Om de heropening van de zaak extra feestelijk te maken, besloten Toon en Annemiek om dit najaar, tijdens twee weekends in november, een 20-gangen proevertjesmenu te presenteren. Zo kan Toon zijn culinaire kwaliteiten ten volle tonen. “Het is ideaal om nieuwe smaken te leren kennen of om je open te stellen voor gerechten die je anders niet zou bestellen voor een hele portie. Ik wil vooral tonen dat er enorm veel lekkere gerechten zijn, zolang je ze maar op de juiste manier bereid.” Het beloven hoe dan ook intensieve avonden te worden voor Toon en zijn keukenteam. “Iedereen krijgt ongeveer op hetzelfde moment dezelfde gerechten. Het zijn eigenlijk twintig amuses na elkaar. We starten om 18.30 uur en ronden omstreeks 23 uur af. Daarna kies je zelf nog of je een koffi etje met een degustiefje wil. Het is hoe dan ook een avondvullend programma”, glimlacht Toon. Voor 20,50 euro extra krijg je gedurende de hele avond bijpassende wijnen (en een selectie aan andere drankjes). Wie niet tot in november kan wachten, kan uiteraard nu al à la carte komen eten of opteren voor het Nieuwe Erven Menu, waarbij je vijf gangen gepresenteerd krijgt voor 43 euro p.p. (65,50 euro inclusief dranken) en je telkens kan kiezen uit twee gerechten per gang. En nog een nieuwtje voor de liefhebbers: op 15 oktober start hier het wildseizoen.

ONDEROX-MENU VAN DE MAAND
20-proevertjesmenu

  • Ontvangst met een bruisend huisaperitief
  • Terrine van gerookte gekookte zalm
  • Gevulde tomaatje met Hollandse garnalen en cocktailsaus
  • Roosje van Coppa di Parma met gekonfijte bessen
  • Escargot met kruidenboter van de chef
  • Klein kalfskroketje
  • Klein kopje runderbouillon met bieslook
  • Cressonsoepje met gerookte aalfilet
  • Rollade van scholfilet met Belgische spinazie
  • Ravioli met Roquefort
  • Gebakken Coquille St. Jacques met looksaus
  • Huisgemaakte vruchtensorbet met likeur
  • Hertenrugfilet met portsaus
  • Gekonfijt eendenboutje
  • Lamskoteletje met aardappeltaart
  • Buideltje met kruiden en Brie
  • Rode Fries en notenbrood
  • Macaron
  • Chocolademousse met amaretto
  • Mangobavarois met geslagen room
  • Huisgemaakte boerenroomijs

Prijs: 59,50 euro p.p.
Verkrijgbaar op 19, 20 en 21 en op 26, 27 en 28 november 2021. Enkel voor wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-proevertjesmenu’.

De Nieuwe Erven
Mierdseweg 69 - 5541 EP Reusel
Tel. +31 620 30 02 27
info@nieuwe-erven.nl
www.nieuwe-erven.nl
Open: Vr, za: vanaf 16 uur, zo: vanaf 12 uur
Ma tot do: enkel voor groepen

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
culinair

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.