Helemaal op smaak

De Nieuwe Erven kijkt reikhalzend uit naar het culinaire najaar

Gepubliceerd: 22 september 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 223

REUSEL — Voor Restaurant De Nieuwe Erven uit Reusel komt er een spannende tijd aan. In november serveren ze weer hun ’20 gangen proevertjesmenu’, in geen tijd uitgegroeid tot een echte klassieker, en vanaf half oktober staat er weer wild op het menu. Daarvoor trekt chef-kok Toon Kokx met veel plezier zijn kookplunje aan. Met zijn vrouw Annemiek, zijn steun en toeverlaat, als gastvrouw in de zaak.

Restaurant De Nieuwe Erven huist net over de grens met ons land, in het Nederlandse Reusel. Geen wonder dat er hier veel Belgen komen tafelen. Het zijn de culinaire kunsten van chef-kok Toon Kokx en de gastvrije ontvangst van zijn vrouw Annemiek die de Kempenaren overtuigen om de oversteek te maken. Het is niet toevallig dat we hen opzoeken net nu het najaar in het verschiet ligt. “Een superfi jne periode”, klinkt het bij het koppel. “Vanaf 15 oktober serveren we bijvoorbeeld weer wildgerechten. Daar kan je als chef-kok heel wat mee. Alles heeft dan zijn eigen specifi eke smaak. Het vlees uiteraard, maar ook de groenten die helemaal winters worden. Zuurkool, spruitjes, rode kool,… En dan de wildstamppotjes daarbij. Heerlijk! Het wildseizoen blijft de echte liefhebbers aanspreken. En wij werken in ons restaurant graag met die specifi eke culinaire periodes. Net zoals we bijvoorbeeld eerder in het jaar telkens weer proberen uit te blinken met onze asperges.”

PROEVERTJESMENU
In november moet het wildmenu even twee weken wijken voor een andere culinaire klassieker: het ’20 gangen proevertjesmenu’. De naam zegt het zelf: verspreid over de hele avond (of de zondagmiddag) krijg je twintig verschillende gerechten voorgeschoteld. In kleinere porties uiteraard, met de bedoeling om je nieuwe smaken te leren ontdekken. “Ik wil tonen dat er enorm veel lekkere gerechten zijn als ze op de juiste manier worden bereid”, zegt Kokx. “Vaak zijn daar dingen bij die je op restaurant niet zou bestellen voor een volledige portie, maar die je toch verrassend lekker zal vinden. De sfeer in het restaurant is tijdens die twee weekends ook uniek. Alleen het proevertjesmenu wordt dan geserveerd en ’s avonds krijgen alle tafels telkens tegelijk hun gerechten voorgeschoteld.” De hele avond is er bijpassende wijn en een selectie aan andere dranken voorzien, inbegrepen in de all-in-prijs van 74,50 euro p.p.

VEEL KEMPISCHE KLANTEN
Vorig jaar viel het proevertjesmenu grotendeels in het water. “De coronaregels waren hier op dat moment strenger dan in België. We moesten toen in de vooravond sluiten, ook al hebben wij veel Kempische klanten en mochten de collega’s hier net over de grens wel gewoon open zijn.” Toch twijfelden Toon en Annemiek geen seconde om dit jaar een nieuwe editie samen te stellen. “Zoals elk jaar zijn we hier al enkele maanden mee bezig. Ik probeer allemaal nieuwe bereidingen te voorzien. Als ik toch dezelfde ingrediënten gebruik, maak ik ze op een andere manier klaar”, belooft Kokx. “Zo kunnen we ook de mensen die de voorbije jaren al langskwamen weer helemaal verrassen.” Het proevertjesmenu wordt enkel geserveerd op 18, 19 en 20 en op 25, 26 en 27 november. Op vrijdag en zaterdag worden de gasten ontvangen omstreeks 18.30 uur, het eerste gerecht verschijnt dan om 19 uur op tafel. Op zondag kan je zowel ’s middags als ’s avonds langskomen voor het proevertjesmenu. Je kan dan zelf, vanaf 12 uur, het uur bepalen waarop je wil langskomen.

ONDEROX-WILDMENU VAN DE MAAND

  • Pastei van fazant op een bedje van salades en compote van appel met nootkruiden en vijgen
  • Licht gebonden bospaddestoelensoep met truffel en geslagen room
  • Rouleau van parelhoen op een stamppotje, geserveerd op een spiegel van port-sjalottensaus
  • Gekonfijte eend met rode wijnsaus en gebakken spekjes met winterse groentegarneringen
  • Nougatine parfait met caramel en geslagen room

Prijs: 44,55 euro p.p. (i.p.v. 49,50 euro)

Wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-wildmenu’ krijgt 10% korting op de menuprijs en betaalt dus 44,55 euro i.p.v. 49,50 euro p.p.
Geldig van zaterdag 15 oktober 2022 t.e.m. zondag 15 januari 2023, telkens op vrijdag, zaterdag en zondag.

‘20 GANGEN PROEVERTJESMENU’
Met o.a. terrine van bizon met gekonfijte appel, mini-pasteitje met ragout van parelhoen, rollade van schelvis gevuld met Belgische bladspinazie, zeebaarsfi let met Hollandse saus, zacht knofl ooksoepje, lamskoteletje met spek, gevulde ravioli met bospaddenstoelen en truffel, buideltje met kruidenkaas, huisgemaakt chocolade-roomijs, bavarois van mango,…

(Het volledige menu, met alle twintig gangen, kan je nalezen in de komende editie van Onderox Magazine of vind je nu al op de website van De Nieuwe Erven) Verkrijgbaar op 18, 19 en 20 en op 25, 26 en 27 november 2022.

Prijs: 74,50 euro p.p. all-in (inclusief aangepaste wijnen, huiswijnen, frisdranken, koffi e en thee, tapbieren (o.a. Jupiler), speciaalbieren, vermouth, jenever, sherry en port).

De Nieuwe Erven
Mierdseweg 69
5541 EP Reusel
Tel. +31 620 30 02 27
info@nieuwe-erven.nl
www.nieuwe-erven.nl
Open: vr, za: vanaf 16 uur
Zo: vanaf 12 uur
Ma tot do: enkel voor groepen

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
culinair

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.