Helemaal op smaak

Broosend Hof: "elk nieuw seizoen is een feest"

Gepubliceerd: 28 september 2020  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 202

OUD-TURNHOUT — In restaurant Broosend Hof wordt de komst van de herfst gevierd met wild en een heleboel seizoensgroenten op je bord. Het resultaat van zorgvuldig gepuzzel met smaken en ingrediënten van chef-kok Koen Janssens en zijn team. Reikhalzend wordt er steeds weer naar uitgekeken als er nieuwe seizoensproducten in de keuken terechtkomen. “Altijd met eten en drinken mogen bezig zijn, wat hebben wij toch een fantastische job!”

Pure liefhebbers van lekker eten vinden bij restaurant Broosend Hof in Oud-Turnhout een gelijkgezinde terug achter het kookfornuis. Chef-kok Koen Janssens praat met veel liefde over zijn vak en, vooral, over zijn seizoensproducten. Want koken is zijn lange leven. “Wij komen net terug uit een korte vakantieperiode. Zelfs dan kook ik nog altijd zelf”, glimlacht hij. “Simpelweg omdat ik het zo graag doe. Bij mij is die passie echt uit het hart gekomen. Ik heb elektronica gestudeerd, maar toch de stap gezet om chef te worden. Ik zit nu eenmaal altijd met eten en drinken in mijn hoofd. Met de nieuwe menu’s bijvoorbeeld. Daar altijd mee mogen bezig zijn, dan heb je toch een fantastische job!”

EERLIJK EN VERS

Misschien heeft u Koen deze zomer wel voorbij zien komen in filmpjes op sociale media. Waarin hij bijvoorbeeld gretig barbecuetips deelt of waarbij hij je leert om allerlei seizoensgerechten zelf klaar te maken. ‘Kokkerellen met Koen’, zoek maar even op. Samen met zijn vrouw Sandra Verbraeken waakt Koen over de filosofie van de zaak. Het komt allemaal voort uit de passie van waaruit Broosend Hof destijds werd opgestart. “We willen altijd hetzelfde niveau kunnen garanderen dat we al 12 jaar halen”, klinkt het. “Werken met kwaliteitsproducten, eerlijk en vers. Zo zijn we begonnen, en zo werken we nog steeds. Daar heeft zelfs corona niks aan kunnen veranderen.”

VINYL

Het virus heeft wél de creativiteit nog verder aangescherpt. Zo konden er de afgelopen maanden allerhande afhaalmenu’s en barbecuepakketten opgehaald worden. Dat kan trouwens nog altijd. In het restaurant kwam de focus intussen nog meer te liggen op rust en gezelligheid. Zo werd er een gloednieuw concept uitgewerkt: vinyl-avonden. Elke maand komt een muziekkenner daarbij op een lekker ouderwetse platenspeler rustgevende vinylmuziek brengen. “Er zijn al twee editie geweest, eentje binnen en eentje buiten. Met heel veel positieve reacties”, zegt Koen tevreden. “We wilden iets extra doen toen de mensen terug mochten komen eten, toch iets om te vieren. Het moest natuurlijk wel binnen de geldende regels georganiseerd kunnen worden. Een beetje feestgevoel brengen, zonder dat de mensen spontaan zouden rechtstaan en gaan dansen. Want het is zeker geen traditionele dj die hier staat, wel iemand die rustig vanuit een zeteltje fijne muziek komt draaien. Heel easy, als achtergrond, fijn om naar te luisteren. Het zorgt voor een unieke sfeer die eigenlijk heel goed bij het restaurantgebeuren past. Intussen hebben we gezien dat ons idee al navolging heeft gekregen”, glimlacht Koen. “Dat betekent toch dat het een goed idee is.” De vinyl-avonden vinden één keer per maand plaats, op een donderdagavond. De volgende edities staan ingepland op donderdagen 1 oktober, 12 november, 3 december en 14 januari.

WILDSEIZOEN

In afwachting richt Koen zijn creativiteit opnieuw op zijn menu’s. Want het wildseizoen is aangebroken. Dat betekent vlees als everzwijn en hert op de borden, maar zeker ook een overvloed aan nieuwe seizoensgroenten. Iets wat hier hoog in het vaandel wordt gedragen. Intussen staan er ook nieuwe ‘Smaakmaekers’ klaar, de bekende non-alcoholische drankjes op basis van fruit, groenten en kruiden die Sandra zorgvuldig uitwerkt om perfect te passen bij de nieuwe menu’s. Wie toch graag alcohol drinkt, kan bij de menu’s aangepaste bieren bekomen. “Elk nieuw seizoen is een feest voor een chef-kok. Niet dat je het beu bent om met bepaalde producten te werken, maar je kijkt uit naar de verandering die de nieuwe ingrediënten en de nieuwe menu’s gaan brengen. En groenten zijn daarbij een steeds belangrijker onderdeel geworden, zeker bij ons.”

ONDEROX-MENU VAN DE MAAND

  • Wilde eend met ramenas en nicola-aardappel
  • Roodbaars met aardpeer en witte kool
  • Tarbot met pastinaak en broccoli
  • Hert met witlof en rode kool
  • Appel met vanille en speculoos

Prijs: 64 euro p.p.
Enkel voor wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-menu’. Geldig van donderdag 24 september tot en met zondag 1 november 2020.

Broosend Hof, Brooseinde 61 - 2360 Oud-Turnhout
Tel. +32(0)14 70 00 77
genieten@broosendhof.be
www.broosendhof.be
Open: Ma, do, vr en zo: vanaf 12 uur (lunch) en vanaf 18 uur (diner) Za: vanaf 18 uur (diner)
Di en wo gesloten

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
culinairkoken

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.