Helemaal op smaak

Brasserie Den Thijs: een nieuwe episode in het verhaal van een roemruchte zaak

Gepubliceerd: 24 november 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 225

GEEL — Den Thijs is een moderne brasserie die een rijke geschiedenis als bruin café in zich draagt, op een steenworp van Sas 9 in Geel. Met een uitgebreide menukaart, een ruime keuze aan bieren, een aantrekkelijk winterterras en een stijlvolle veranda om rustig in op te warmen.

Bij Brasserie Den Thijs stap je binnen in een pand met een rijke historie. In 1887 was er namelijk al sprake van een herberg die op deze plek stond. Met een zekere Henricus Vandenbosch achter de tap. Later nam zijn dochter Amandus Veraghtert en zijn schoonzoon, in de volksmond bekend als ‘Den Thijs’, de zaak over. Hun zoon Josephus, ‘Tep van Den Thijs’ voor de vrienden, kocht daarna de zaak over en zijn vrouw Bertha werd het vertrouwde gezicht achter de toog. In 1984 nam hun dochter Marth de tapkraan over. Samen met haar man Roger Denolf vormden ze het bruine café om tot een moderner café. Ze bouwden een veranda en legden een zomerterras aan en er kwam zelfs een kegelbaan en een speeltuin. Eind januari 2007 namen Marth en Roger afscheid van Den Thijs. Voor het eerst zouden er verschillende uitbaters achter de toog plaatsnemen van buiten de familie, met wisselend succes. In 2019 besloot de familie Quivreux de zaak te kopen.

NIEUW EN MODERN
Het is hun zoon, Pieter, die als chef-kok voortaan de leiding in handen heeft. “We hebben meteen besloten om stevig te renoveren”, legt hij uit. “We zijn in 2019 en 2020 wel als pop-up geopend, maar intussen waren we al volop aan het bekijken hoe we alles best konden verbouwen.” In juli 2021 heropende de huidige, helemaal vernieuwde, brasserie de deuren. “Daarbij vonden we het belangrijk om een moderne zaak uit te bouwen, maar wel binnen een stijl die het oude karakter en de geschiedenis in ere houdt.” Pieter, waarbij de horeca in zijn genen zit, volgde zijn koksopleiding in het gerenommeerde Koksijde en bouwde een betrouwbaar team rondom zich uit. De zaak biedt een uitgebreid menu aan met ruime, kwalitatieve porties en veel verse groenten. In de keuken worden heel wat streekproducten gebruikt, zoals de geitenkaas van Polle, eieren van ’t Hennehof, asperges van De Aspergehoeve en de Vlietbieren.

MOSSELEN VOLGENS FAMILIERECEPT
Bij veel gerechten geeft de toevoeging ‘Den Thijs’ aan dat het om specialiteiten van het huis gaat. Met ‘Den Thijs burger’ wellicht als de populairste. Verder te vinden op de vaste kaart: diverse vleesen visgerechten met verse groenten (met o.a. rundsvlees van het Belgisch witblauw), ribbekes, videe, wokgerechten, salades,… Elke weekdag, van dinsdag tot vrijdag, kan je tot 17 uur langskomen voor een dagmenu die per tafel geserveerd wordt. Voor 20 euro p.p. krijg je dan soep, een hoofdschotel en een afsluitend tasje koffie. Elke dinsdag staat er steak met frietjes op het (dag)menu, de andere dagen variëren. Elke dag kan er ook, na reservatie, tussen 10 en 11.30 uur ontbeten worden. Beeld je een stevig ontbijt in met o.a. zelfgemaakte kip-curry en vleessalade. Den Thijs staat ook bekend voor hun mosselen, die Pieter klaarmaakt volgens het recept van zijn eigen vader. Al van de start van het mosselseizoen komen klanten van heinde en ver om ze te proeven. Tot en met de tweede week van september worden ze elke dag geserveerd, van oktober tot april staan ze nog elke tweede vrijdag van de maand op het menu. Verder zorgt Pieter steeds voor een goedgevuld suggestiebord boordevol seizoensproducten. Momenteel staat daarop te lezen: wilde zeebaars, hertenkalffilet, fazantenfilet en een hertenburger. Om je al even te verlekkeren.

FIETSERS EN WANDELAARS
Ook de oude tapkranen werden gerestaureerd en teruggeplaatst. Zo vindt de bierliefhebber hier elke dag zeven vaste en één suggestiebier, vers van de tap. Daarnaast zijn er nog heel wat andere bieren op fles te verkrijgen. Het terras is het hele jaar door een trekpleister voor fietsers en wandelaars, die zich hier ten volle kunnen uitleven in de natuurgebieden in de buurt, en die in Den Thijs een ideale stopplaats vinden. De komende wintermaanden blijft het terras gewoon open. Je zit er gezellig naast het water, aan de zonnekant van het kanaal Bocholt-Herentals. Je fiets of je auto kan je parkeren op de grote parking vlak voor de deur. De zaak is trouwens volledig rolstoeltoegankelijk, net als de toiletten.

FEEST VIEREN
Achter de brasserie ligt de feestzaal, met volledig omheinde tuin en een terras dat erg populair is. In de feestzaal kan je met maximaal 80 personen terecht als je iets te vieren hebt. Het team van Den Thijs neemt de catering op zich en kan indien gewenst voor animatie zorgen, zoals een springkasteel, een clown, een grimeuse,...

ONDEROX-MENU VAN DE MAAND

  • Dagsoepje
  • Wildragout met warme wintergroentjes en kroketten
  • Panna cotta

Prijs: 33 euro p.p.
Enkel geldig voor wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-menu’. Actie geldig vanaf woensdag 23 november tot en met vrijdag 30 december 2022. 

Den Thijs
Gebeunt 1 (Sas 9), Geel
Tel. +32 (0)14 74 69 62
info@denthijs.be
www.denthijs.be
Open: di tot zo: 10 tot 23 uur
Ma gesloten

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
culinair

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.