Helemaal op smaak

Brasserie De Mart, waar muziek- en bierliefhebbers elkaar treffen

Gepubliceerd: 22 oktober 2020  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 203

MERKSPLAS — De Mart is een brasserie/café waar gezelligheid centraal staat. Pal in het centrum van Merksplas, met een  ruim  terras dat erg in trek is bij wandelaars en fietsers. Ook muziekliefhebbers zijn hier kind aan huis. Zaakvoerder Rik Gijsels zorgt voor nostalgische deuntjes uit de jaren ’60 en ’70 en trakteert regelmatig met een portie livemuziek.

Na een lange periode van leegstand zorgde Rik Gijsels er in mei vorig jaar voor dat de deuren van Brasserie De Mart opnieuw opengingen. Hij installeerde een ruim terras met zo’n 150 plaatsen, binnen staan er 75 stoelen ter beschikking van de klanten. “Na drie jaar een bruine kroeg te hebben uitgebaat, begon hier het serieuzere werk”, stelt de zaakvoerder zelf. “Met voortaan een kleine keuken en schepijs erbij, en met veel verschillende drankjes op de kaart.”

MUZIKALE TOPPERS
Tijdens de winter werd er, nog voor corona de kop opstak, elke 14 dagen een orkest uitgenodigd. Want livemuziek werd al snel een belangrijk onderdeel van het succes van de zaak. “Regelmatig komen er ook lokale topgroepen en -zangers naar hier afgezakt”, stelt Rik trots. De afgelopen zomerse vrijdagen stonden zo o.a. Ruth McKenny, Highway to the Blues, The Dukes, The Rattleshake Combo en Swizzle al buiten, helemaal coronaproof, het beste van zichzelf te geven. “Het is altijd fijn om de werkweek in schoonheid op een muzikale manier te kunnen afsluiten. Daarbij zorgen we er altijd voor dat de inkom gratis blijft.”

EEN  VLEUGJE NOSTALGIE
De muziekkeuze is mee bepalend voor de sfeer van de zaak. “We willen onze klanten een leuke tijd bezorgen, ze moeten zich hier thuis kunnen voelen. De jaren ’60 en ’70 waren belangrijke jaren om rock ’n roll en blues te ontdekken. Uit die tijd wordt hier veel muziek gespeeld. Veel mensen verlaten de zaak met de vermelding: ‘wat heb jij hier toch altijd goede muziek opstaan.’ Je kan hier dus even wegdromen naar een periode waarin je 40 jaar jonger was”, glimlacht Rik. “Met oude krakers die je lang niet meer gehoord hebt, gecombineerd met echte klassiekers.” Bedoeling van Rik is om met zijn zaak een verzamelplek te zijn waar mensen elkaar kunnen terugvinden. “Waar wildvreemden je durven aanspreken en waar er een vleugje nostalgie heerst.”

’T SPETSERKE BIJ DE RIK
Op de kaart vind je een grote diversiteit aan dranken. In de zomer staan hier bieren als Kwaremont, Vliet, Flandrien, Tongerlo en Kriek standaard op het vat aangesloten. Daarnaast op de kaart: Keizer Karel, Straffe Hendrik, Ommegang, Karmeliet, Brugse Zot,… Geen wonder dus dat hier heel wat wandelaars en wielertoeristen langer dan voorzien op het terras blijven plakken. Rik kan als bierliefhebber en -sommelier zelf ook altijd een extra woordje uitleg geven. Hij introduceerde zelfs zijn eigen bier: ‘’t Spetserke bij de Rik’, aangevuld met een eigen weldoordacht glas dat het bier, van hoge gisting, nog beter tot zijn recht laat komen. “Het is enkel hier verkrijgbaar. Ik brouw het met de lekkerste hop en aroma’s. Het rijpt zowat drie maanden op vat en telt 8,5 graden. Geen doordrinker, eerder een gezellig tafelbier met een zachte afdronk”, klinkt het.

KLEIN HONGERTJE OF GROOT ONTBIJT
Wie een kleine honger wil bestrijden, vindt hier croques en spaghetti, maar ook bakharing en bloedworst. Allemaal mooi gedresseerd met seizoensgroenten. Uitgebreid ontbijten kan voor 17 euro, na reservatie. “De zorg voor de klant staat voorop”, benadrukt Rik. “Ik heb gelukkig een topteam kunnen samenstellen dat de knepen van het vak kent en altijd vriendelijk is.” Rik groeide op in een gezin van tien kinderen, waarvan maar liefst negen meisjes. “Proper zijn is dus een gegeven dat in mijn genen zit”, lacht hij. “Alles in de zaak moet dus altijd optimaal in orde zijn. Zo kan je op je gemak langskomen om nieuwe vrienden te maken en gezellig van de sfeer van de zaak te genieten.”

ONDEROX-MENU VAN DE MAAND

  • Bloedworst met brood en appelspijs - Prijs: 7,5 euro p.p.
  • Croque Madame - Prijs: 7 euro p.p.

Enkel voor wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-menu’. Actie geldig van woensdag 21 oktober tot en met zondag 6 december 2020.

Update corona: Ook De Mart moet vanaf 19 oktober voor minstens vier weken de deuren sluiten. Ter plekke het menu gaan eten is in die periode dus niet mogelijk. Van zodra De Mart de deuren weer opent zal de Onderox actie nog één maand geldig zijn.

Brasserie De Mart
Markt 17/1 - 2330 Merksplas
Tel. +32 (0)468 35 50 75

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
culinairkoken

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.