Helemaal op smaak

Bon-Bon 'jour' brengt chocolademerk Valentino naar Turnhout

Gepubliceerd: 22 oktober 2020  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 203

TURNHOUT — Bon-Bon “jour” is een feeërieke chocolaterie en koffiezaak aan de Victoriestraat in  Turnhout, vlak aan ‘de  zeshoek’.  De winkel baadt in de sfeer van Parijs in de jaren ’30. Zet je hier rustig aan een tafeltje of kom langs om pralines, chocolade of allerlei retro-geschenken te kopen. Of kom proeven van de nieuwste aanwinst van de zaak: de  artisanale chocolade van  Valentino. Je kan zelfs gratis smaakadviseur worden als je hier elke maand even binnenspringt.

Bon-Bon “jour” is een chocolaterie én koffiezaak- je waarbij je wel via een teletijdsmachine teruggestuurd lijkt naar Parijs in de jaren ’30. Met overal typische retroproducten en -versieringen. Je zou zomaar geloven dat, als je terug buiten stapt, je de Eifeltoren zou kunnen zien staan…

ART NOUVEAU EN ART DECO
Achter de toog staat Chris Erkelens, die de zaak 12 jaar geleden opstartte. Hij zorgde ervoor dat de zaak die typerende sfeer van de ‘jaren 30 begon te ademen. “Toen ik hier voor het eerst kwam kijken, stond alles op afbreken”, herinnert Chris zich. “Maar ik werd meteen verliefd op de trappenhal en het pand zelf. Die art nouveau en art deco sprak mij enorm aan. We zijn dan gaan verbouwen, maar wel met mijn uitdrukkelijke wens om de ziel van het pand intact te houden.” Oude dressoirs werden uit elkaar gehaald om de kasten en de toog te maken. Alles moest authentiek zijn. Het is die zaak waarin Chris zijn chocolaterie onderbracht. Met heel veel chocolade en verse pralines, maar ook met retro-geschenken, koekjes en decoratieartikelen. Er zijn hier zelfs chocoladewijnen te verkrijgen of bieren die gemaakt zijn om bijvoorbeeld bij pure chocolade gedronken te worden. Zelfs de verpakkingen van de verschillende chocolademerken krijgen hier enkel een plekje als ze helemaal in de stijl van het huis passen. En als de chocolade van topkwaliteit is, uiteraard.

SMAAKADVISEUR
Sinds kort heeft Chris zo het bekende chocolademerk Valentino in huis gehaald. Op en top Belgisch, en artisanaal gemaakt. Valentino ontstond in Brussel in 1978 en staat garant voor met trots vervaardigde lekkernijen met lokale ingrediënten. Het merk staat ook synoniem voor creativiteit. Zo wordt er elke maand een nieuwe ‘praline van de maand’ gelanceerd. Wie interesse heeft, kan die pralines bij Bon-Bon “jour” telkens in première komen proeven. Je kan je bovendien in de Turnhoutse zaak aanmelden als ‘smaakadviseur’ om elke maand de nieuwste praline gratis te komen proeven en er vervolgens je mening over te geven. De lekkerste exemplaren komen in de vaste collectie van het merk terecht. Fijnproevers weten dus wat doen.

DERTIG SOORTEN CHOCOLADEMELK
De zaak is gelegen aan de Victoriestraat in Turnhout, vlak aan ‘de zeshoek’. Ook om even iets te drinken, kan je hier rustig terecht. Chris heeft 24 soorten thee op de kaart staan en, zoals het een echte chocoladeliefhebber betaamt, ook 30 verschillende varianten aan chocolademelk. Of laat je helemaal meenemen in de stijl van de zaak en bestel een demi-demi — half cava, half witte wijn, tot aan het randje gevuld — of een absint, misschien wel het bekendste drankje uit de jaren ’30. Ook daarvan heeft Chris er een dertigtal soorten in de aanbieding, uniek in de Benelux. Nu en dan organiseert hij zelfs absintdegustaties waar men- sen verkleed naartoe komen, helemaal ondergedompeld in de jaren ’30. “Het mag hier net ietsje anders dan anders zijn”, glimlacht Chris. “Mensen die hier voor de eerste keer langskomen, zitten de eerste minuten vaak ademloos rond te kijken.” Om kennis te maken met de zaak en met de chocolade van Valentino, werkte Chris een bijzonder degustatiemomentje uit. Geen ontbijt dus deze maand in deze rubriek, maar wel een klein verwenmomentje voor de liefhebbers van chocolade en pralines, waarvoor je de hele dag kan langskomen.

WIN EEN OVERNACHTING IN B&B BON-BON “NUIT”
Wie zich tijdens het lanceringsweekend van de Valentino-pralines (van 13 tot 15 november) bij Bon-Bon “jour” een doosje van 500 gr. pralines aankoopt, maakt kans op een cadeaubon voor een gratis overnachting bij Bon-Bon “nuit”, de B&B in hetzelfde pand waar Chris ook gastheer van is.

ONDEROX-DEGUSTATIE VAN DE MAAND

  • Koffie (of thee) met drie pralines van Valentino, advocaat en een koekje.
  • Prijs: 4,95 euro p.p.
  • Wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-degustatie’ krijgt gratis een zakje met twee chocoladetruffels mee naar huis. Actie geldig van vrijdag 23 oktober tot en met zondag 6 december 2020.

Update corona: Bon Bon “jour” kan je momenteel niet ontvangen voor koffie of thee. Maar alle Onderox lezers die langsgaan voor een doosje pralines of een bestelling plaatsen, krijgen een zakje met twee chocoladetruffels mee. De winkel is geopend op vrijdag en zaterdag of op afspraak. De andere dagen levert Chris bestellingen aan huis.

Bon-Bon “jour”
Victoriestraat 10 - 2300 Turnhout
Tel.+32 (0)494 78 88 37
contact@bonbonjournuit.be
www.bonbonjournuit.be

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
culinairkoken

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.