Helemaal op smaak

Bistro Manoir: echte klassiekers, met een moderne twist

Gepubliceerd: 23 februari 2023  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 228

MOL — Ons menu van de maand leidt ons deze keer naar bistro Manoir, aan het Rondplein in Mol. De zaak opende zo’n jaar geleden de deuren met een jong en dynamisch team. Een stijlvol ingerichte bistro met culinaire klassiekers met een moderne twist en een ruim terras. Een kennismaking.

Bij Manoir is de dagelijkse leiding in handen van een jong en dynamisch team. Zaakvoerder en chefkok Rune Huysmans en zijn sous-chef Daan Van Goethemd zijn allebei 19 jaar oud. Bert Mertens, die werd aangetrokken als zaalverantwoordelijke en de rol van gastheer op zich neemt, mocht al 34 keer zijn verjaardag vieren. Oorspronkelijk was het de bedoeling om al in 2020 te openen, na een grondige renovatie, uitgevoerd door de ouders van Rune. Maar door de corona-crisis werd de opening een jaar uitgesteld, tot in het najaar van 2021.

MODERNE TWIST
De naam Manoir verwijst in het Frans naar het statige landhuis waarin de bistro is ondergebracht. Net als de buren van café ’t HerenHuys trouwens, waar de zus van Rune zaakvoerder is. Manoir is een hedendaagse bistro die een klassieke keuken met een moderne twist serveert. Op de kaart staan een zestiental verschillende gerechten, met een mooi evenwicht tussen vis en vlees. “Zo kunnen we altijd met dagverse ingrediënten werken”, legt hij uit. De echte klassiekers, zoals de filet pur van Belgisch witblauw en de steak tartaar blijven vast op de kaart staan. Die steak tartaar wordt hier op geheel eigen wijze klaargemaakt. De rest van de kaart wisselt elke zes à zeven weken. “Zo kunnen we steeds nieuwe gerechten introduceren en hebben we de mogelijkheid om volgens de seizoenen te koken.”

VERRASSINGSMENU
Naast à la carte kan je ook kiezen voor één van de menu’s. Het ‘Menu Manoir’ telt drie gangen voor 35 euro. De ‘Rune’s Favorieten’ is een vijfgangenmenu voor 59,50 euro waarbij de chef ten volle zijn gastronomische talenten kan tonen. Wat je precies geserveerd krijgt, blijft daarbij een verrassing tot op de avond zelf. ’s Middags wordt er tussen 12 en 14 uur een aparte lunchkaart voorzien. “Met allemaal kleinere gerechten. Zo ben je zeker op tijd weer op je werk als je even lekker wil komen eten tijdens je middagbreak. We hebben ook een klein lunchmenu, waarbij je voor 25 euro een voor- en hoofdgerecht geserveerd krijgt.”

RUIM TERRAS
Een grote troef van Manoir is het ruime terras achter de zaak. Daar kan je binnenkort weer terecht als de eerste voorjaarszon zich laat bewonderen. Er is plaats voor 35 personen en je vindt er zowel tafeltjes in de zon als in de schaduw van de grote stretcher-tent die er staat opgesteld. “We merken nog te vaak dat mensen niet weten dat we zo’n ruim terras hebben achter onze zaak, hoewel we er van onze vaste klanten vaak complimenten over krijgen.” Manoir is een bistro, maar je kan hier overdag ook gewoon iets komen drinken, zowel op het terras als in de zaak zelf. Op dinsdag bijvoorbeeld, wanneer ‘Mol Markt’ hier vlak voor de deur staat en de bistro ook in de voormiddag open is. Dan is het verse gebak, voor bij de koffie, erg in trek. Wie deze zomer op het terras plaatsneemt, zal daar overdag een extra kaart vinden met enkele verse starters erop die ideaal te combineren zijn met een verfrissend drankje. Elke donderdag is het hier thema-avond waarbij Rune een extra suggestie voorziet. “We merken dat het een vaste afspraak aan het worden is voor veel van onze klanten. Maar daarnaast is het voor nieuwe klanten zeker ook een uitgelezen kans om onze zaak te leren kennen.”

BREED PUBLIEK
“Want we richten ons op een breed publiek”, benadrukt de jonge chef-kok. “Ook gezinnen met kinderen zijn van harte welkom. Onze verse kindergerechten wisselen met de kaart mee. We willen de drempel zo laag mogelijk houden voor iedereen om hier binnen te stappen en ons te leren kennen. Daarom houden we onze prijzen ook bewust democratisch.”

ONDEROX-MENU VAN DE MAAND
Rune’s Favorieten (vijfgangenmenu)

  • Oester met dille
  • Kroketje fazant Brabaconne
  • Scampi met lookboter
  • Gentse Waterzooi
  • Chocolade met rood fruit

Prijs: 54,50 euro p.p. (i.p.v. 59,50 euro)
Enkel voor wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-menu’.
Actie geldig van woensdag 22 februari tot en met zaterdag 1 april 2023. 

Manoir
Rondplein 2, Mol
Tel. +32 (0)491 87 42 54
Open: di: 10 tot 14 uur
Wo tot za: 11.30 tot 22 uur
Zo en ma gesloten

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
culinair

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.