Helemaal op smaak

Belevingsbar ’t Buitenveldt, een inspirerende plek om gezellig samen te zijn

Gepubliceerd: 24 juni 2021  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 210

RETIE — Belevingsbar ’t Buitenveldt is een stijlvol ingerichte zomerbar in de Veldenstraat in Retie. Tussen het groen en met een zomerse kaart, met een overwicht aan biologische en lokale producten, waarop je heel wat fijne ontdekkingen kan doen. 

De zomerbar van ’t Veldt in Retie opende dit jaar iets vroeger de deuren, op 8 mei al. De opstelling werd helemaal veranderd ten opzichte van vorig jaar en de totale overdekte oppervlakte verdubbelde. Het concept blijft wel behouden. Met zorgvuldig geselecteerde gerechten en drankjes op de kaart. “Die zijn bij voorkeur duurzaam en lokaal”, legt zaakvoerster Petra Wouters uit, “én heel erg lekker uiteraard.” Op de kaart wordt aangegeven welke producten 100% bio zijn.

SALSA VAN KNOLSELDER
Eén van de toppers op die vaste kaart: nacho’s. Geserveerd met verse salsa, kaas en zure room. Helemaal volgens de visie van de zaak is er in plaats van de traditionele avocadosalsa ook een duurzamer alternatief op basis van knolselder, limoen, koriander, tomaat en rode ui. Ontwikkeld door een bevriende cateraar uit Dessel. Naast bio ligt de nadruk dus ook op lokaal. De ham komt uit Retie, de ijsjes uit Schoonbroek. Er is versgebakken Focaccia van een bakker uit Oud-Turnhout, waarbij je een lekkere dip krijgt geserveerd. En je kan hier kombucha bestellen die kleinschalig in Balen wordt gemaakt. “Met 1% alcohol en verkrijgbaar in de smaken cactus en forest fruit. Wij serveren het voornamelijk als aperitief.” Ook wijn, prosecco, cider en gin-tonic behoren binnen die categorie tot de mogelijkheden. Om de heetste dagen te trotseren is er home made iced tea en zijn er verfrissende mocktails op basis van natuurlijke ingrediënten of Moon Pops, hippe fruitijsjes op een stokje die enkel met rietsuiker gezoet zijn.

XPLORE
Ook een blik op de Xplore kaart loont de moeite. Lokale bieren, zelfgemaakte cocktails, een speciaal ijsje,… “Die kaart wijzigt regelmatig”, legt Petra uit. “We tonen er onze suggesties op en moedigen mensen zo aan om eens iets nieuws te ontdekken.” Net zoals de voorbije jaren zullen er deze zomer thema-avonden en -weekends georganiseerd worden. Denk aan: ter plaatse gebakken verse pizza’s, barbecuegerechten op de ofyr of specialiteiten van een ondernemer uit de buurt, die zelf zijn producten komt klaarmaken. Via hun sociale media kan je volgen welke activiteiten er op komst zijn.

GEZELLIG SAMENZIJN
De buitenbar is grotendeels ingericht met ecologische materialen en tweehandsspullen. De grote open tent beschermt je tegen de felle zon of tegen een plotse regenvlaag. “De focus ligt op gezellig samenzijn. Dat merk je aan het feit dat er veel vriendengroepen en families langskomen, ook met kinderen. Voor hen zijn er hier heel wat leuke plekken om te spelen. Twee speeltuintjes bijvoorbeeld, of de wadi (waar het regenwater wordt opgevangen, nvdr.) waar stapstenen en allerlei natuurlijke elementen zijn geïntegreerd. “En wij hebben onze eigen groene draad”, vertelt Petra trots. “Die verbindt hier alles, letterlijk en figuurlijk. Hij leidt je van de speeltuin naar het vogelbos, langs de biodiverse borders, onze groene muur, de wilgentunnel, naar de wadi, langs de bloemenweides en zo weer helemaal terug. Een bevriende architecte werkte alles uit, de tuinarchitect van Groeba heeft alles verder vormgegeven.” Op zaterdag- en zondagnamiddag is The Field geopend, het bewegingsparcours achteraan op het terrein, waar jong en oud zich voor 6 euro de hele namiddag sportief kan komen uitleven. Daar is op dat moment ook een begeleider aanwezig die jongeren en kinderen extra kan uitdagen en leuke opdrachtjes aanbiedt. “En er zijn nog veel meer leuke activiteiten voor jong en oud, voor stoere en minder stoere karakters.”

INSPIREREN EN ONTDEKKEN
Belevingsbar ’t Buitenveldt is onderdeel van ’t Veldt, dat zich daarnaast toelegt op feesten, teambuildings en activiteiten voor vrienden en familie. “Allemaal om mensen dichter bij elkaar, dichter bij zichzelf en dichter bij de natuur te brengen. We willen mensen inspireren en nieuwe dingen laten ontdekken. Zonder met het vingertje te wijzen. Iedereen is van harte welkom.” De belevingsbar is nog tot eind augustus open. Daarna blijft de buitenopstelling behouden om feesten, workshops en evenementen te organiseren.

ONDEROX-HAPJES VAN DE MAAND

  • Go & Xplore: surprise mix van bites en tapas.
  • Prijs: 19 euro p.p.
  • Enkel voor wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-hapjes’. Geldig van donderdag 1 juli tot en met zondag 29 augustus 2021.

’t Buitenveldt
Veldenstraat 10/1 - 2470 Retie
Tel. +32 (0)491 37 63 82
info@veldt.be
www.veldt.be
Open: Wo tot zo: vanaf 14 uur
Ma, di gesloten (uitzonderlijk gesloten op donderdag 24 juni) 

Meer lezen van Bert Huysmans
Meer lezen over
culinair

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.