Helemaal op smaak

Atelier Co-Pains Turnhout: gezellig ontbijten in een echte bakkerij

Gepubliceerd: 24 november 2022  |  Door: Bert Huysmans  |  Onderox editie: 225

TURNHOUT — Atelier Co-Pains was tot voor kort vooral in het Antwerpse bekend. Tot Willem Van Genechten en zijn vriendin Merel Rooyakers in januari hun eigen Atelier Co-Pains openden in Turnhout. Onder de vleugels van de franchise, maar wel met hun eigen accenten. “Voor ons heeft het alleen maar voordelen”, legt het koppel uit. “Zo kunnen we de bekende broden verkopen, maar mogen we wel onze eigen invulling geven aan de zaak.” Je kan er dus langsgaan voor je dagelijks brood of voor wat koffiekoeken, maar net zo goed om ter plaatse te ontbijten of te lunchen.

“In de eerste plaats zijn we een bakkerij”, benadrukt Willem. “Met enkele broden die alleen bij Atelier Co-Pains te verkrijgen zijn, ons casinobrood bijvoorbeeld. Een tarwebrood dat op de vloer van de oven gebakken is. Daardoor is het vaster en zachter en heeft het een dunne korst.” Ook in het gamma: de Juliette (licht brood met tarwe en rogge, zonnebloempitten, sesam en havervlokken), de Gust (halfdonker volkorenbrood met tarwemeel en roggezuurdesem) en de Charel (donker volkorenbrood met tarwemeel, veel zaden en een vleugje honing). “Dat zijn onze drie ‘kleipikkers’”, klinkt het. Ook het ‘roggeverdommeke’ (roggebroodje met rozijnen) gaat vlot over de toonbank.

MAANTJE EN NESTJE
Naast al die broden zijn er nog heel wat andere specialiteiten. Denk maar aan een ‘maantje’ en een ‘nestje’, twee koffiekoeken met amandeltjes op basis van bladerdeeg, met slagroom en puddingroom. Het recept is afkomstig van bakkerij De Keersmaeker, een legende in de bakkerswereld. Verder zijn er belegde broodjes en pralines te verkrijgen in de zaak en kunnen bedrijven in de buurt ’s middags broodjes laten leveren. Merel en Willem kunnen ook feesten en recepties opluisteren met allerlei lekkernijen. Elke maand steunt Atelier Co-Pains Pleegzorg Turnhout. Daarbij wordt er één product in de winkel geselecteerd waarvan een deel van de opbrengst naar dat lokale goede doel gaat.

ALL DAY BREAKFAST
Uniek is verder dat je hier ook een koffie kan komen drinken of kan ontbijten. Dat is elke dag mogelijk tussen 8.30 uur en 16 uur. De belangrijkste maaltijd van de dag wordt dus de hele dag geserveerd. Merel en Willem voorzien vier verschillende ontbijten: een klein, groot, gezond en luxe-ontbijt. Voor grote groepen wordt er (na reservatie) een buffet klaargemaakt. Sinds half november kan je ’s middags ook al croques en soep bestellen. Vanaf januari wordt de lunchkaart nog verder aangevuld met o.a. spaghetti, chili con carne en frikadellen met krieken.

VERNIEUWDE LEBONSITE
Atelier Co-Pains heeft zijn thuis gevonden op de volledig vernieuwde Lebonsite. “De laatste maanden zijn er hier heel wat nieuwe handelszaken bijgekomen. De site richt zich nu niet alleen meer op het winkelen zelf, maar biedt ook de gezelligheid om hier even te blijven hangen. Dat past perfect bij ons.” Naast Merel en Willem is ook Annemie een vertrouwd gezicht in de winkel. Zij had jarenlang een fotozaak in de buurt. Intussen opende in Beerse de tweede Kempense Atelier Co-Pains. Else en Frederic bieden daar de eerder vernoemde broden en patisserie aan, aangevuld met verse salades en meeneemmaaltijden.

MET HART EN ZIEL
Merel en Willem maakten allebei de overstap vanuit de sociale sector. “We wilden graag zelfstandige worden en op vakantie babbelden we al wel eens vaker over een eigen zaak opstarten waar we ons hart en ziel in konden leggen. Het is fantastisch dat we die stap nu hebben kunnen zetten.”

HANDIGE APP
Atelier Co-Pains heeft ook een handige app waarlangs je zelf je bestellingen kan doorgeven en betalen. Die bestelling wordt dan in Turnhout voor je klaargezet, zodat je daar niet hoeft aan te schuiven. Handig, toch? Parkeren kan aan de zaak zelf, op Parking Lebon. Het eerste kwartier is gratis. Net genoeg tijd om rustig een brood te kopen of je bestelling op te halen. Via de app kan je ook de broden bestellen die sterrenbakker Toon De Klerck speciaal ontwikkelde voor heel wat sterrenzaken in ons land.

ONDEROX-ONTBIJT VAN DE MAAND
Twee tasjes koffie of thee, glaasje cava, glaasje vers fruitsap, pistolet, croissant, koffiekoek, beleg (ham, kaas, slaatje, boter, confituur en choco), boterham met gerookte zalm en roomkaas, yoghurt met vers fruit, spiegeleitje met spek.

  • Prijs: 22 euro p.p. (i.p.v. 25 euro)
  • Enkel voor wie vooraf reserveert met de vermelding ‘Onderox-ontbijt’. Geldig van woensdag 23 november tot en met zaterdag 31 december 2022.

Atelier Co-Pains
Victoriestraat 49,Turnhout
Tel. +32 (0)14 72 33 37
turnhout@atelierco-pains.be
Open: di tot za: 7 tot 17 uur
Zo: 7 tot 14 uur
Ma gesloten

Meer lezen van Bert Huysmans

Meer Helemaal op smaak

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.