Bijzondere plaatsen

Sjock Festival maakt zich op voor 45ste editie

Gepubliceerd: 24 mei 2022  |  Onderox editie: 220

GIERLE — Onderox Magazine mag dan wel haar 20ste verjaardag vieren, het driedaagse Kempense Sjock Festival is al aan haar 45ste editie toe. Daarmee is het één van de oudste alternatieve en onafhankelijke festivals in ons land. “Zo’n 80 procent van ons publiek heeft tatoeages. Maar het zijn net heel beleefde en vriendelijke mensen.”

Van 8 tot 10 juli verzamelen in totaal zo’n 14.000 punkers, hillbilly’s, psychobilly’s, rockabilly’s en garage rockers op de terreinen van Sjock Festival in Gierle. Op het versgemaaide festivalterrein spreken we af met Hans Kersemans, één van de vijftien kernvrijwilligers die het festival organiseren.

Waar komen al die muziekliefhebbers vandaan?
Hans Kersemans: “Vanuit heel Europa, en zelfs nog daarbuiten. Vorige editie kwamen hier 34 verschillende nationaliteiten langs. Er waren zelfs Canadezen, Japanners en ook heel wat Scandinaven. Daar zijn onze genres erg populair en hebben ze ook een heleboel uitstekende bands. Dat we zo internationaal zijn, heeft ook te maken met het feit dat we in het buitenland op veel plaatsen een grotere naam zijn dan hier in de buurt. Zelfs in Amerika en Australië beginnen ze ons goed te kennen, zeker in bepaalde muziekmilieu’s en bij de artiesten zelf. Terwijl dat soms hier in de Kempen veel minder het geval is. Het zijn ook bands die vaak in de namiddag al geprogrammeerd staan op de nog grotere festivals. Maar bij ons kan je ze allemaal op één weekend zien.”

In 2020 en 2021 waren er geen volwaardige edities. Is de goesting nu extra groot?
“We kijken er zeker naar uit, maar het is wel met een dosis gezonde stress. Je weet bijvoorbeeld nooit of er nog last minute coronagevallen opduiken bij de bands. Het zorgt allemaal voor extra onzekerheid. Ons startpunt voor de bands was de affiche van 2020, maar we merkten al snel dat we toch behoorlijk wat vervangers moesten zoeken. Er zijn natuurlijk heel wat onvoorziene zaken geweest. Zo is de zanger van The Sadies overleden. Uiteindelijk komen ze nu toch, met een gastzanger. De frontman van The Blasters ligt momenteel in het ziekenhuis, de zanger van New Bomb Turks brak zijn rug bij een val en dan heb je nog de split van The Mighty Mighty Bosstones. Dat kan je allemaal op voorhand onmogelijk voorzien. Er staan nu trouwens exact 45 bands op de affiche, ter ere van onze 45ste verjaardag. Ook bij onze vrijwilligers zijn er wel wat afzeggingen geweest. Maar die zijn intussen gelukkig al terug ingevuld.”

Met hoeveel vrijwilligers werken jullie?
“We zijn met een vaste kern van vijftien personen voor de organisatie. Dan zijn er nog eens een vijftiental mensen die elk hun eigen verantwoordelijkheid hebben in de voorbereiding. En op het festival zelf zetten we een vierhonderd vrijwilligers in. We werken samen met verenigingen, maar de meeste mensen kennen we zelf, het is een groep die we doorheen de jaren hebben gevormd. Zelfs onze ouders helpen mee. We horen vaak dat onze vrijwilligers bijdragen tot de charme van het festival. Dat ze hier graag staan en niet zomaar hun shift komen draaien. We zorgen altijd dat die shift niet extreem lang is zodat ze zelf ook nog rustig het terrein op kunnen om te genieten van de sfeer en de muziek.”

Hoe ziet een gemiddelde Sjock-bezoeker eruit?
“We hebben een iets ouder publiek dan de nog grotere festivals, veel dertigers en veertigers. En ik denk dat zo’n 80% één of meerdere tatoeages heeft. (lacht) Dat valt wel op. En verder zijn er zeker de bekende hanenkammen, gekleurde haren of jeans vestjes, maar dat is niet meer zo overweldigend als vroeger. Als je wat ouder wordt, dan ruil je zo’n hanenkam al sneller in voor een rock ’n roll pet. (glimlacht) Maar het zijn hoe dan ook heel beleefde en vriendelijke mensen die grote muziekfans zijn.”

Wat is verder nog typerend aan Sjock Festival?
“De muziek en de sfeer in de eerste plaats. Maar het zit ‘m ook in de kleine dingen. Aan het feit dat de wc altijd proper is bijvoorbeeld. Of aan het gegeven dat je makkelijk aan een pintje geraakt. Ik stoor me er op festivals wel eens aan dat je moeilijk iets te drinken vindt als je een optreden aan het volgen bent. Ik wil niet tien nummers missen voor ik een nieuwe pint in mijn handen heb. Daarom hebben wij aparte bars voorzien aan elk podium. We hebben drie podia, dus ook drie aparte bars. We voorzien ook een gezellig marktje waar een barbier aan het werk is met daarnaast bijvoorbeeld een platenshop en een pinstriper die een boodschap op een gitaar aan het zetten is.”

Naar welke bands kijk je zelf uit, dit jaar?
(denkt na) “Voor mij mag het iets obscuurder zijn. Hola Ghost bijvoorbeeld. Of Les Négresses Vertes. Naar Stiff Richards kijk ik ook uit, zij komen speciaal uit Australië naar hier en hebben pas een nieuwe cd uit. Zij gaan zich ongetwijfeld willen bewijzen. Ik ben ook wel benieuwd naar de bands die vrijdag komen. Dan proberen we altijd net buiten onze normale genres te programmeren. Dit jaar doen we dat met heel wat ska-bands zoals Madness, Snuff en Smooth Lee. Social Distortion is verder een headliner die we al lang wilden. En George Thorogood and the Destroyers, een cultband uit de jaren ’70 die hier in de Kempen heel erg populair is. Ik laat me vertellen dat de vijftigers en zestigers hier in de buurt daar zot van zijn.” (lacht)

Wie staat er nog op jouw persoonlijk verlanglijstje voor de komende jaren?
“Dropkick Murphys! Zij stonden in 2020 al op de affiche, maar moesten afzeggen voor de huidige editie. Rancid zou ik ook heel tof vinden. Stray Cats… Er zijn er zoveel…”

Wat moet een band zeker hebben voor jullie?
“Een goede livereputatie. Dat is belangrijker dan een grote naam te zijn. Je moet hier ontdekkingen kunnen doen. Al zorgen we ook altijd voor grotere namen op de affiche.”

MEER INFO EN TICKETS
www.sjock.com

Meer lezen over
feest

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.