Bijzondere plaatsen

Kasterlee maakt zich op voor BK Pompoenschieten

Gepubliceerd: 29 september 2023  |  Door: Eddy Leysen  |  Onderox editie: 234

KASTERLEE – In Kasterlee draait elk najaar alles rond pompoenen en een vaste waarde daarbij is het Belgisch kampioenschap Pompoenschieten. De jarenlang vergeten vruchten vliegen dan weer enkele honderden meters door de lucht. En het winnende team mag zich een jaar lang Belgisch kampioen laten noemen.

Op zondag 8 oktober is het weer zover, dan duiken in Kasterlee weer immense katapulten op, langs de hoek van Vorsel en Kalversteert, met als doel om hun pompoenen zo ver mogelijk weg te schieten. Ook Rob Van de Perre zal die zondag van de partij zijn. Hij maakt deel uit van het organiserende VVV Toerisme Kasterlee maar is ook lid van regerend kampioen Team Tornado’s. “We zullen er ook dit jaar alles aan doen om de titel binnen te halen. Vorig jaar strandden we op minder dan vierhonderd meter, maar waren we wel de besten. Dit jaar zouden we maar al te graag het record van 455 meter, dat ook achter onze naam staat, verpulveren. Gemakkelijk zal het niet worden, maar we hebben vertrouwen in onze zelfgemaakte constructie. In vergelijking met vorig jaar is er niet veel aan gewijzigd, de aanpassingen die zijn doorgevoerd, waren vooral in functie van de veiligheid. Toen waren het vooral de pompoenen die door de immense druk te snel uit elkaar vlogen. Nu rekenen we op exemplaren van betere kwaliteit. Elk team moet zijn eigen pompoenen voorzien, het zijn dan exemplaren van rond de vier kilogram. Dat en uiteraard de weersomstandigheden zijn factoren die meespelen.” Het pompoenschieten werd enkele jaren geleden in de kijker gezet door mediafiguur Tom Waes en dat heeft een aantal teams wel geïnspireerd. “Dit jaar mogen we acht teams verwelkomen, vooral uit de Kempen. Maar het team waar we het meest naar uitkijken komt uit Zwijndrecht waar een firma de hogeschool van Thomas More heeft ingeschakeld. Zij lieten vijf teams van twee studenten een project uittekenen en de winnende constructie zal naar Kasterlee overkomen. De firma zorgde voor het budget en het project werd gekoppeld aan een goed doel ten behoeve van kansarme jongeren. Van hen verwachten we dus heel wat tegenstand. Hopelijk wordt het mooi weer, zodat opnieuw duizenden bezoekers de weg naar het terrein vinden.”

MEER INFO
Het BK Pompoenschieten gaat op zondag 8 oktober 2023 van start om 11 uur. Er is ook kinderanimatie voorzien. De toegang is gratis. www.pompoenschieten.be

Meer lezen van Eddy Leysen
Meer lezen over
evenementen

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.