Bijzondere plaatsen

Het authentieke boerenland van de Hoeksche Waard

Gepubliceerd: 25 maart 2020  |  Door: Paul Huysmans  |  Onderox editie: 198

OUD-BEIJERLAND (NL) –  Al  ooit gehoord van de  Hoeksche Waard? De Nederlandse regio strekt zich uit ten zuiden van Rotterdam  en kenmerkt zich door rust en ruimte. Hier maak je nog kennis met het authentieke boerenland. Het spreekt voor zich dat het er schitterend fietsen is. Dat kan tot 30 september met het Lekkertrappen Hotelarrangement.

We schuiven aan bij Anita Speldenbrink van de VVV Hoeksche Waard, die kantoor houdt in Oud-Beijerland, de belangrijkste plaats in de streek.

Wat een vreemde naam: Hoeksche Waard. Waar komt die eigenlijk vandaan?

De Hoeksche Waard is genoemd naar het dorpje Hoecke op de plaats van het huidige Puttershoek. Het gehucht behoorde tot de Ambachtsheerlijkheid Hoecke, waarvan al in 1363 sprake was en naar verluidt bestond uit enkele door vissers bewoonde hutten. De dijk van de Groote Waard, ook wel Zuid-Hollandse Waard genoemd, maakte hier een scherpe bocht, oftewel een hoek.

Wat maakt de streek bijzonder? Wat verrast mensen die de regio bezoeken?

Anita Speldenbrink: “De Hoeksche Waard, ingeklemd tussen het Deltarivierengebied en de verstekelijkte randstad bij Rotterdam, maakt deel uit van de drie Zuid-Hollandse Eilanden. Het gebied onderscheidt zich door zijn vele binnendijken, die met hun bomenrijen ontelbare akkers omzomen. Kreken en waterlopen slingeren door het ooit aan zee onttrokken landschap dat jaren geleden tot één van Nederlands nationale landschappen werd verklaard. Het gebied kreeg deze status onder andere dankzij bijzondere kwaliteiten als openheid van het gebied en het polderpatroon.”

“Verrassend is de ruimte en rust die je in de Hoeksche Waard ervaart. De eindeloze horizon wordt hier en daar slechts door de dijken begrensd. De relatief kleine dorpskernen hebben hun geschiedenis weten te behouden. Eeuwenoude kerken, molens, boerderijen en woonhuizen getuigen van lang vervlogen tijden.”

“Er zijn veel kleine ondernemers die nog service op niveau bieden. Kleinschalige verblijfsaccommodaties nodigen de toerist uit om wat langer te blijven om van het prima fiets- en wandelnetwerk van de Hoeksche Waard te genieten.”

Het gebied draagt de titel Nationaal Landschap. Wat betekent dat?

“Het is een gebied met een unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie. In tegenstelling tot een Nationaal Park biedt het ook plaats voor wonen, landbouw en kleinschalige bedrijven. In Nederland zijn er twintig gebieden aangewezen als Nationaal Landschap.”

Ik belandde ooit met een zeilboot op Tiengemeten, een eiland midden het Haringvliet. Zelden ervoer ik zoveel rust.

“Het is nu een natuureiland waar eb en vloed vrij spel hebben. Enkel te bereiken via een veerpont en heerlijk om te wandelen, te fietsen, vogels te spotten of Schotse Hooglanders te zien grazen. Er zijn twee musea, te weten het Landbouwmuseum en het Rien Poortvliet Museum. Kinderen kunnen zich uitleven in de natuurspeeltuin. Vrijwilligers van Natuurmonumenten verzorgen wandelingen en excursies op het eiland en verstrekken informatie in het bezoekerscentrum.

Voor een hapje en een drankje kan je terecht in de Herberg Tiengemeten of bij Gasterij de Gezusters.”

We houden van fietsen en nog meer van de terrasjes onderweg. Welke beveel je aan? “In elk dorp vind je een leuk terrasje. Om enkele te noemen: De Koningshoeve in Waasmaal (bij een boerenbedrijf en met buitenspeelgelegenheid), ‘t Schippershuis (met uitzicht op de haven van Numansdorp), De Drie Linden in Nieuw-Beijerland, Heeren van Beijerland (centrum Oud-Beijerland) en Herberg Tiengemeten (op het eiland).”

Nog meer tips voor een stop tijdens een fietstocht?

“Bezoek Museum Hoeksche Waard om meer te weten te komen over de geschiedenis van deze streek en zijn bewoners. Ga wandelen in de Korendijkse Slikken of bij de Oeverlanden, bij Strijensas. Bezoek de vele aanbieders van streekproducten. Vergeet ook niet om één van de twaalf molens te bezoeken.”

“In de zomer varen er verschillende Deltapontjes die de Hoeksche Waard verbinden met de regio. Ook altijd leuk om in een fietstocht te integreren (www.deltapontjes.nl).”

Tot slot: hebben jullie bekende inwoners die we in Vlaanderen ook kennen?

We hebben wel wat beroemde inwoners in de Hoeksche Waard. Gerda van Wageningen is een schrijfster van 120 historische en streekromans. DJ Paul Elstak is een bekende hardcore-dj, producer en labeleigenaar. Nog uit de muziekwereld kennen jullie wellicht Gerard Cox, die beroemd werd met zijn hit ’t Is weer voorbij die mooie zomer.”

Niet te snel hoor met de zomer die voorbij is. We willen eerst nog gaan fetsen in de Hoeksche Waard.

Zelf op verkenning

De Hoecksche Waard zelf gaan verkennen kan met het Lekkertrappen Hotelarrangement. Het arrangement omvat 2 overnachtingen in half pension. Je ontvangt er ter plaatse twee fietsroutes, beiden tussen de 60 en 65 km lang, die je de mooiste plekken van de streek tonen.

Meer info op www.lekkertrappen.be/op-hotel/

Meer lezen van Paul Huysmans

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.