Bijzondere plaatsen

20 jaar Onderox: feestdeal in Nederlands Brabant

Gepubliceerd: 24 mei 2022  |  Door: Paul Huysmans  |  Onderox editie: 220

HELMOND (NL) – 20 jaar Onderox vieren zonder een feestelijk verblijfsarrangement zou zijn als een pint zonder schuim. Of champagne zonder bubbels. Sinds het allereerste nummer openen we het magazine met een toeristische reportage die je wil inspireren de Kempen minstens voor een paar dagen te verlaten. Speciaal voor dit dubbele lustrum lokken we je de grens over naar Nederlands Brabant met twee overnachtingen in halfpension in een prachtig viersterrenhotel in Helmond, drie Lekkertrappen-fietsroutes en drie Lekkerstappen-wandelingen. En een welkomstdrank on the rox.

Eerst dit. Acht jaar lang mocht ik leiding geven aan de redactie van Onderox, tot ik vijf jaar geleden een reisorganisatie oprichtte. In mijn Onderox-periode begon ik ook met het aanbieden van wandelingen en fietstochten. Die bestonden al in de zomerperiodes, maar we gingen toen van start met de ‘wandeling van de maand’ in herfst en winter. En met de ‘fietstocht van de maand’ in lente en zomer, telkens vanuit een andere horecazaak. Dat werden altijd maar meer wandelingen en fietstochten en zo ontstonden Lekkerstappen en Lekkertrappen. Het concept van foto’s in de juiste volgorde zetten en onderweg vragen beantwoorden, dateert uit die periode. Heel blij was ik dan ook toen de vraag kwam van de huidige Onderox-directie om mee na te denken over een ‘Feestdeal 20 jaar Onderox’. Wat dit precies is geworden, lees je wanneer je deze pagina omslaat. Tegelijk mocht ik ook als eerste het arrangement uittesten, tenminste een deel ervan.

WAKKER WORDEN
Helmond is nog wakker aan het worden wanneer ik in de ochtend toekom. De rit verliep rimpelloos: in Reusel de grens over, Eindhoven voorbij en je bent er al. Vanop de meeste plaatsen in de Kempen sta je in drie kwartier in hartje Helmond en toch bevind je je plots in een heel andere wereld. Het belooft een mooie dag te worden. Diensters schikken de kussens op de terrasstoelen, terwijl obers de laatste dauwdruppels van de tafels vegen.

STAD VAN DE KUNST
Ik heb aangemeerd bij hotel Golden Tulip West-Ende, een statisch viersterrenhotel aan de rand van de autovrije winkelzone dat meteen ook het gasthotel is voor de ‘Feestdeal 20 jaar Onderox’. Omdat het nog vroeg is, loop ik even het centrum in. Meteen valt het groot aantal kunstwerken op. In de winkelstraten, in het park bij de Waterburcht tot zelfs onder de brug van de Ringweg staan sculpturen klein en groot. Iemand heeft ze ooit geteld en het zijn er 72. Met recht en rede mag Helmond zich stad van de beeldende kunst noemen. Er bestaat een wandeling die je in ruim een uur langs alle kunstwerken voert.

GROOTSTE VAN NEDERLAND
De Waterburcht, tegenover het hotel, is de grootste in zijn soort van Nederland en werd ooit gebouwd als een gesloten middeleeuwse vesting in opdracht van de hertog van Brabant. In de eeuwen nadien woonden er vier adellijke families. Begin vorige eeuw werd de burcht omgebouwd tot gemeentehuis en tegenwoordig is het stadskasteel een museum. Dat houden we voor een andere keer, want we zijn nu naar hier gekomen om te fietsen. De routemakers van Lekkertrappen en Lekkerstappen hebben hier namelijk drie fietsroutes en drie wandelingen gemaakt en daarvan gaan we er eentje uitproberen.

INDUSTRIEEL ERFGOED
Vertrekken doen we langs de Zuid-Willemsvaart, langs waar ooit schepen de stad bevoorraadden. Dat deden ze onder meer voor de Cacaofabriek. Die Cacaofabriek is naast industrieel erfgoed tegenwoordig een mooi gerenoveerd gebouw dat kunst, creativiteit en ondernemerschap verenigt. “We hebben hier drie filmzalen, een popzaal voor 500 toeschouwers, een expositieruimte, een horecazaak en een aantal bedrijfjes uit de creatieve sector”, somt de dame aan het onthaal op.

CHOCOLA IN CACAOFABRIEK
Een van die bedrijfjes is – je gelooft het niet – een chocolatier en die heet Hans van Bragt. Hij produceert hier pralines die er om ter lekkerst uitzien, de ene soort al wat kleurrijker dan de andere. “Ik was vroeger banketbakker in Oss en acht jaar geleden ben ik hier begonnen met chocolade maken”, vertelt hij. “Met Franse chocolade, geen Belgische”, benadrukt hij wanneer hij hoort dat er een Belg aan de toonbank staat. Hans kiest er namelijk voor om enkel met duurzame fairtrade chocolade te werken. Verkopen doet hij alleen vanuit zijn winkel met productie-atelier in de Cacaofabriek. Zijn merknaam werd niet voor niets ChocolaDeCacaofabriek. Met een voorraadje in de fietstas rijden we verder. Via een breed fietspad fietsen we de stad uit. Na minder dan een kilometer rijden we helemaal in het groen. De Nederlandse ruimtelijke ordening is duidelijk verschillend van de Belgische, zoveel wordt hier nog eens duidelijk.

MAJESTUEUZE KERK
Het eerste dorp op de route is Lierop. Voor een gemeente van goed 2.000 inwoners hebben ze hier een wel hele imposante kerk. De Heilige Naam Jezuskerk dateert van het einde van de 19de eeuw en werd vormgegeven door de Duitse architect Carl Weber. Het is een zogenaamde koepelkerk waarbij het schip wordt afgedekt door een koepel. Een aantal keren ben ik hier al gepasseerd, maar telkens was de kerkdeur op slot. Nu staat die open en ga ik binnen. Links en rechts in de inkomhal zijn kapellen waar kaarsen branden. Bij het Mariabeeld ligt een schriftje waarin je iets kunt schrijven. Een oma wenst haar kleindochter veel succes met de examens en daar hoorde blijkbaar een kaarsje bij. De deur naar het eigenlijke kerkgedeelte is op slot maar door het glas krijg je een inkijk. Wauw, hoe imposant is dat. Het moeten hier destijds wel hele godsvruchtige inwoners zijn geweest om zo’n kerk te laten bouwen. Of hadden ze een goede sponsor?

LANG DOOR DE HEIDE
Heb jij al eens 7 km aan een stuk door en langs de heide gefietst? Dat is wat me even verder te wachten staat. De passage door de Strabrechtse Heide is indrukwekkend. Het natuurgebied is 1.500 ha groot en strekt zich uit over het grondgebied van de gemeenten Heeze-Leende, Someren en Geldrop-Mierlo. Via een smal pad geflankeerd door bloeiende bremstruiken fiets ik de hei op. Het waait flink en dan heb je hier wel de pech dat er totaal geen beschutting is. In ruil krijg je een prachtig landschap met heel veel hei, jonge berken en dennen en kleine en grote vennen. Op het moment dat ik denk dat hier wel een kudde schapen zou thuishoren, kom ik bij een omheind stuk met grazende Kempense heideschapen. Links en rechts tsjirpen krekels en in de verte zweeft een ooievaar. Die heeft blijkbaar minder last van de wind, want hij wiegt er schijnbaar tegen in. Van zoveel vervoering en inspanning krijg je honger en gelukkig is daar de horecazaak Strabrechtse Hoeve. Omdat het de tijd van het jaar is, bestel ik een aspergesoep en die laat zich ongelooflijk goed smaken.

WAT EEN KAMER
Na een passage langs de Luchensche Heide bereiken we het Eindhovens Kanaal en het jaagpad voert ons weer naar de bewoonde wereld. Via de gehuchten Brandevoort en Mierlo-Hout gaat het terug naar het hotel in Helmond. Alles bij mekaar hebben we 46 km gefietst. De fiets kan netjes in de afgesloten garage en bij de receptie zorgt Fleur voor de verwelkoming. “Ik had je graag kamer 20 gegeven, maar die hebben we helaas niet”, lacht ze. “Daarom wordt het kamer 320.” Ze had inderdaad begrepen dat we hier waren om 20 jaar Onderox te vieren. De toegewezen luxekamer is ruim en ziet er perfect uit. We schenken ons een koffie in die we maken met de waterkoker op de kamer.

WONEN IN EEN KUBUS
Omdat het nog wat vroeg is om te gaan tafelen, wandelen we nog even de stad in. Wellicht heb je al gehoord van de kubuswoningen van Rotterdam, ontworpen door architect Piet Blom. Ze staan in elke toeristische gids over de havenstad. Minder bekend is dat Helmond van dezelfde architect ook 18 kubuswoningen heeft en die stonden er zelfs vroeger dan die in Rotterdam. Om deze merkwaardige paalwoningen te bekijken, wandel je naar het Piet Blomplein. In Rotterdam stellen ze een woning open voor bezoekers, in Helmond kan je ze enkel van de buitenkant bekijken. Het blijft een bijzonder kijkstuk.

AAP MAAKT BIER
Voor een lokaal bier springen we binnen bij stadsbrouwerij De Deftige Aap aan de Markt. “Een 15-tal bieren maken we hier”, vertelt mede-eigenaar Anthony van Rooij terwijl hij me meeneemt naar de minibrouwerij achter in de horecazaak. “Een uit de hand gelopen hobby. Vroeger hadden we in de garage van mijn oom de kleinste brouwerij van Nederland, twee vierkante meter groot. Sinds 9 september 2019 zitten we hier.” De ondernemers kregen dus corona vol over zich heen. “We zijn nu aan het groeien. Onze bieren verkopen we niet alleen meer hier in onze eigen horecazaak maar ook in andere cafés in de regio Helmond-Eindhoven.” In maart openden ze in het aanpalende pand een eigen slijterij en nu wachten ze op de laatste vergunningen om ook een distilleerderij te beginnen. “Dan maken we straks onze eigen gin, whisky en rum”, aldus nog Anthony van Rooij, die de zaak aanstuurt met Mark van den Bogaard. Deze laatste is ook de voorzitter van de lokale horecabond. We toosten met een Deftige Aap Blond. Over wat volgt, kan ik kort zijn: top! En dan heb ik het over de Pinkyrose-aperitief on the rox, het driegangenmenu in hotelbrasserie Rubenshof, het zalige bed en het overvloedige ontbijtbuffet.

WANDELPLEZIER
En ook wat daarop volgt, is zeer oké: de wandeling op de volgende dag die opnieuw deels over de hei gaat en verder door veel bos. Je zal merken dat de omgeving van Helmond erg bosrijk is. Goed om weten is dat de drie Lekkertrappen-fietsroutes vanuit het hotel starten. Voor de drie Lekkerstappen-wandelingen neem je maximum een kwartier de auto om naar het vertrekpunt te rijden. Wat kan het deugd doen om er een paar dagen tussenuit te knijpen, zeker wanneer je je daar niet te ver voor moet verplaatsen en je een topervaring mag verwachten. Awel?

VERBLIJFSARRANGEMENT 20 JAAR ONDEROX
De ‘Feestdeal 20 jaar Onderox’ is exclusief te boeken bij reisorganisatie Happy Weekends.
Info en reservatie: www.happyweekends.be/weekends/feestdeal-20-jaar-onderox
Je kunt het arrangement reserveren tussen 1 juni en 30 december 2022 op basis van beschikbaarheid in het hotel.

Happy Weekends
Tel. +32 (0)14 75 71 16
info@happyweekends.be
www.happyweekends.be

Meer lezen van Paul Huysmans

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.