Bijzondere plaatsen

10 jaar Lekkertrappen: feestdeal Utrechtse Heuvelrug

Gepubliceerd: 13 december 2022  |  Door: Paul Huysmans  |  Onderox editie: 226

UTRECHTSE HEUVELRUG (NL) – Tussen Herentals en Retie strekt zich de Kempense Heuvelrug uit, een hoger gelegen landstrook met veel bossen en duinen. In Nederland kennen ze tussen het Gooimeer en de Nederrijn een gelijkaardige fenomeen en daar luistert de streek naar de naam Utrechtse Heuvelrug. Die prachtige fiets- en wandelregio vormt het toneel voor een Feestdeal 10 jaar Lekkertrappen.

“Bijna onmiddellijk bij het ontstaan van Onderox Magazine is de toenmalige ploeg gestart met het organiseren van fietstochten voor onze lezers”, vertelt Iris Geenen van Onderox Magazine. “In het begin waren dat zoektochten die we enkel in de vakantiemaanden organiseerden. De lezers waren enthousiast en dus breidden we uit naar elke maand een fietstocht vanuit telkens een andere horecazaak, dat was onder de naam ‘Fietsroute van de maand’. Ook dat viel enorm in de smaak en we zochten naar een manier om ook voor de deelnemende horecazaken al dat enthousiasme wat beter te spreiden. We begonnen daarom met het aanbieden van verschillende fietstochten op hetzelfde moment. Het initiatief kreeg met ‘Lekkertrappen’ zijn eigen naam. Het concept met de tientallen adresjes zoals we het vandaag kennen en nog steeds organiseren bestaat inmiddels tien jaar. We stippelen fietsroutes uit vanuit horecazaken, de deelnemers lossen onderweg vragen op en zetten foto’s in de juiste volgorde. Voor of na hun fietstocht eten of drinken ze nog iets lekkers in het vertrekpunt en er zijn maand- en hoofdprijzen te winnen. In die tien jaar is er aan deze succesformule nog niet zoveel veranderd, behalve dat de routes voortaan via Lekkertrappen.be kunnen worden gedownload. Dat is nog een overblijfsel van de periode tijdens de pandemie, op deze manier konden we toch de fietsers, en in de winter ook de wandelaars via Lekkerstappen.be, blijven bereiken. Jaarlijks mogen we met Lekkertrappen tussen 1 april en eind september duizenden fietsers verwelkomen en daar zijn we ontzettend dankbaar voor.”

LOKALE VERHALEN
Tien jaar Lekkertrappen zou en mocht niet onopgemerkt voorbijgaan. Zoals we in 2022 twintig jaar Onderox Magazine de nodige aandacht gaven, krijgt in 2023 een decennium Lekkertrappen de schijnwerpers. En dat doen we op ongeveer dezelfde manier: een driedaags verblijfsarrangement in een Nederlands viersterrenhotel, prachtige fiets- en wandelroutes en stempels op je Lekkertrappen-spaarkaart. We stuurden onze reporter richting de Utrechtse Heuvelrug omdat we weten dat je er heel gevarieerd kunt fietsen en wandelen. Hij keerde terug met een duurzaam tophotelletje en een koffer vol lokale verhalen.

3X UTRECHTSE HEUVELRUG
Je herinnert je ongetwijfeld nog die reeks van mooie dagen midden oktober, wanneer de temperaturen boven de 15 graden klommen. Het was toen dat ik de wagen inlaadde, fiets incluis, om Nederland in te tuffen. Het zou mijn eerste echte kennismaking met deze streek zijn, tenminste op de fiets en met de wandelschoenen. Eerst nog een begripsverduidelijking. Er bestaat zowel een fusiegemeente Utrechtse Heuvelrug als een Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en ook nog een ruimer gebied dat zich laat aanspreken als Utrechtste Heuvelrug. De fusiegemeente Utrechtse Heuvelrug omvat de gemeenten Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum, Maarn, Maarsberen en Overberg, samen goed voor zo’n 50.000 inwoners. In dit laatste dorp halen we de fiets weer van de auto.

HOOGSTE PUNT
Ik heb mijn huiswerk gemaakt en een reeks interessante plekken op een fietsroute gelegd. Minder aandacht besteedde ik aan het hoogteprofiel van mijn rit en dus word ik meteen met de neus op de feiten gedrukt. Of moet ik zeggen, met de tong richting de ketting. Na een paar kilometer openbaart zich voor mij een oplopende asfaltstrook en blijk ik aan de voet te staan van de Amerongse Berg, met zijn 69m boven zeeniveau de hoogste top van de Utrechtse Heuvelrug. De weg slingert naar boven en na stevig doortrappen bereik ik de top. Daar ligt ook een parking die bijzonder in trek blijkt bij mountainbikers. Terwijl ik even uitpuf, passeren verschillende sportieve fietsers die hier ontgetwijfeld uitdagende tracks vinden.

IMPOSANTE LANDGOEDEREN
De Utrechtse Heuvelrug beslaat een gebied van zo’n 23.000 hectare en is na de Veluwe het grootste bosgebied van Nederland. Oorspronkelijk bestond de streek vooral uit heidegebieden, maar die werden grotendeels ontgonnen en bebost. Klinkt Kempens, niet? Op het einde van de 17de eeuw verschijnen op de Heuvelrug de eerste landgoederen en buitenplaatsen. Momenteel zijn dat er een 80-tal en een eerste vinden we in Amerongen.

EERSTE KASTEEL
Het Kasteel Amerongen en de omliggende en omheinde tuinen kunnen worden bezocht tegen betaling. Een ploeg van vrijwilligers zorgt voor een publiekswerking en houdt in de ontvangsruimte ook nog een cafetaria en VVV-kantoor draaiende. Hier bevoorraad ik me met nog wat extra informatie over de streek. “In het kasteel loopt momenteel de tentoonstelling Groet en Bloet, over het Rampjaar 1672. Dit was heel bepalend voor de geschiedenis van Nederland”, poogt een medewerkster me te overhalen een ticket te kopen. Maar de fiets roept en er staat me later op de dag nog een kasteel te wachten.

PYRAMIDE VOOR NAPOLEON
Het is heerlijk fietsen over de Heuvelrug. Het woord ‘heuvel’ betekent dat je wel eens een bergje voor de wielen krijgt geschoven, maar die bergjes staan mijlenver van een Ardeense beklimming. Verder valt het op dat de fietsknooppunten goed zijn aangeduid. Om onze volgende historische attractie van naderbij te bekijken, moeten we even van het fietsnetwerk. De Pyramide van Austerlitz in Woudenberg werd in oktober 1804 opgericht door de Franse generaal Auguste de Marmont als herinnering van zijn verblijf op de Utrechtse heide, samen met zijn 18.000 man sterke legermacht. Hij droeg het monument op aan Napoleon, die dat jaar tot keizer werd gekroond. De aanvankelijk houten obelisk met uitzichtsplateau werd later heropgebouwd in steen en staat nog altijd op dezelfde plaats. Om de pyramide van dichtbij te zien, laat je best je fiets achter bij de horecazaak langs de grote weg en ga je de laatste 500 meter te voet over een zandweg. De eigenlijke site en de 81 trappen betreden kan na betaling van een toegangskaartje.

NATIONAAL PARK
Het zuidelijk deel van de heuvelrug werd in 2003 erkend als Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Sindsdien werken allerlei instanties beter samen om versnipperde natuurgebieden een betere aansluiting bij mekaar te geven, bijvoorbeeld door de bouw van ecoducten over snelwegen. Ook maakten ze werk van een betere ontsluiting voor fietsers en wandelaars, wat resulteerde in prima fiets- en wandelvoorzieningen. Dat mogen we zelf ondervinden wanneer we richting Zeist fietsen.

BROODJE HETE KIP
Via vrijliggende fietspaden rijden we Zeist binnen en een hongertje steekt op. Een wervingsbord voor een foodtruckmarkt maakt me nieuwsgierig. De pijl wijst een stadpark in. Ik neem een pad tussen de bomen en beland op een open plek die wordt ingenomen door een 5-tal foodtrucks met centraal een reeks tafels en stoelen. Ik ben zowat de enige gast – het is al een stuk in de namiddag – en heb de zaken voor het uitkiezen. ‘Eet Surinaams voor weinig moni’ promoot de Surinaamse Eethut zich met een opschrift op de zijkant. Het menubord vermeldt allerlei soorten broodjes en ik kies – altijd in voor iets nieuws – een broodje hete kip. “Echt heet of toch een beetje mild?” klinkt het lacherig van achter de toonbank. “Doe maar mild”, antwoord ik. Nadat ik mij aan een tafel heb gezet, schuift de uitbaatster bij. “Wat een Vlaming hier op een woensdag in oktober met de fiets komt doen?” wil ze weten. Ik leg uit dat ik een reportage maak voor een Vlaamse magazine en vraag meteen of ik met de eettent op de foto mag. Tuurlijk. Meer zelfs: ze haalt uit haar wagen een mij onbekend drankblikje. “Proef maar eens”, gebaart ze. “Dit is de populairste drank in Suriname, de coca-cola van hier.” Ik open het blikje en proef een mierzoete, naar kersen smakende vloeistof. Mja, goed voor eentje. Elke woensdag van het jaar blazen de foodtruckers verzamelen in het Walkartpark in Zeist.

SLOT ZEIST
We draaien terug de Slotweg op en fietsen altijd rechtdoor naar Slot Zeist. Opnieuw dus een kasteel en dit is wel vrij toegankelijk. Het is te zeggen: je stapt het VVV-kantoor binnen en krijgt zo toegang tot een tentoonstelling met beeld en geluid over de geschiedenis van het geschiedkundige bouwwerk. Vanuit het toeristische kantoor loop je ook binnen bij horecazaak Orangerie, die je de grandeur van het Slot laat ervaren aan de hand van grote wandtapijten en een immense kroonluchter. Neem je tijd om Slot Zeist te bezoeken. Achter en naast bevinden zich ook nog een Engelse Slottuin met karpervijver, een amfitheater waar geregeld openluchtvoorstellingen plaatsvinden en overal verspreid kom je kunstbeelden tegen.

MEEST DUURZAME HOTEL
Hoog tijd om mijn hotel op te zoeken en dat blijkt niet zomaar een hotel te zijn. “Toen het in 2009 de deuren opende, was dit het meest duurzame hotel van Nederland”, weet hotelmanager Martijn. Door het veelvuldig gebruik van (gecertificeeerd) hout integreert het mooi in de bosrijke omgeving. Grasdaken zorgen voor meer isolatie en biodiversiteit, de houten jaloezieën aan de buitenkant van de kamers leveren een natuurlijke zonwering en voor de vloerbekleding werden gerecycleerde materialen gebruikt. “Al onze kamers hebben zowel een bad als een douche”, toont manager Martijn wanneer hij een kamerdeur open zwaait. “De bedden staan naar het raam gericht zodat ze uitkijken op de groene omgeving.” We laten ons de viersterrenluxe graag ontvallen, schenken op de kamer een koffie in en ploffen op het heerlijke boxspringbed. ’s Avonds schuif ik aan in het restaurant, dat zich specialiseert in biologische gerechten en is ondergebracht in een oude Utrechtse boerderij uit 1882. Een hele fijne afsluiter van deze prachtige dag op de heuvelrug.

KEUZE VOOR NATUUR
Ook de nieuwe dag kondigt zich voortreffelijk aan. Wanneer ik de gordijnen open schuif, zie ik hoe de eerste zonnestralen spelen met de mistflarden die zich net boven de boomkruinen ophouden. De keuze bij het ontbijtbuffet is ruim, de koffiemachine biedt een grote variëteit aan bereidingen. Het hotel beschikt over een wellness met solarium, sauna en Turks stoombad, maar wij kiezen opnieuw voor de omliggende natuur en trekken deze keer de wandelschoenen aan.

ORANJE WANDELBORDJES
In 2005 is de provincie Utrecht gestart met de uitbouw van een netwerk van wandelknooppunten en die uitrol is nog altijd bezig. Voortdurend worden nieuwe streken toegevoegd. Delen van de Utrechtse Heuvelrug zijn al uitgerust met de handige knooppuntenbordjes en tegen eind 2023 is een nieuw deel klaar. De wandelbordjes hebben hier een oranje kleur met een paarse pijl. Tja, oranje boven natuurlijk in Nederland.

25 METER HOGE UITKIJKTOREN
We gaan het wandelnetwerk uittesten in Doorn, dat in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ligt. En daar hebben we een goede reden voor, want hier staat de 25 meter hoge uitkijktoren De Kaap. Ik parkeer in de buurt en vooraleer de eigenlijke wandeling te beginnen, beklim ik de toren. Boven merk je pas echt hoe groen de streek hier is, hoewel een deel van de bladeren al naar bruin begint te verkleuren. In de verte ontwaar ik de Domtoren van Utrecht. Aan de andere kant ligt de Amerongse Berg en die kennen we nog van gisteren. Over de wandeling kan ik kort zijn. Ze loopt overwegend over onverharde paden, de signalisatie is op een ontbrekend bordje na prima te volgen en de natuur is prachtig. Maar dat wisten we natuurlijk al. Met een lekkere lunch bij Châlet Helenaheuvel sluit ik het hoofdstuk Utrechtse Heuvelrug voorlopig af, in de wetenschap dat er nog veel meer te ontdekken valt.

VERBLIJFSARRANGEMENT 10 JAAR LEKKERTRAPPEN
De ‘Feestdeal 10 jaar Lekkertrappen’ is exclusief te boeken bij reisorganisatie Happy Weekends.
Info en reservatie: https://www.happyweekends.be/weekends-fietsen/10-jaar-lekkertrappen-utrechtse-heuvelrug
Je kunt het arrangement reserveren tussen 5 januari en 30 oktober 2023 op basis van beschikbaarheid in het hotel.

Happy Weekends
Tel. +32 (0)14 75 71 16
info@happyweekends.be
www.happyweekends.be

Meer lezen van Paul Huysmans

Meer Bijzondere plaatsen

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.