Ondernemersnieuws

Voor Anker, ‘Groene Poort’ van Wellenseind: Als eerbetoon aan het buitenleven

Gepubliceerd: 31 oktober 2024  |  Onderox editie: 246

Lage Mierde — Voor Anker in Lage Mierde, net over de grens met ons land, bundelt een restaurant met ambachtelijke keuken, een bijhorend streekwinkeltje en vijf sfeervolle vergaderzalen. Overal is de natuur van het omliggende landgoed Wellenseind vlakbij. Of het nu zit in het weidse zicht dat je hebt op de omgeving of in de gerechten die hier op je bord komen. Hier voelen rust- en kalmtezoekers zich meteen thuis.

Voor Anker is de toegangspoort tot landgoed Wellenseind en haar 8.500 hectare aaneengesloten natuur die je van hier helemaal tot in Arendonk, Weelde en Poppel kan brengen zonder in de bewoonde wereld te komen. Zo’n 5,5 jaar geleden besliste de familie Zeeman om het domein open te stellen voor het grote publiek zodat iedereen van de natuur en cultuurhistorie zou kunnen meegenieten. Het landgoed telt bijvoorbeeld zo’n 2.800 soorten planten en dieren, waaronder veel zeldzame exemplaren. Er werd een ontmoetingscentrum gebouwd dat paste bij de natuurlijke omgeving, waar alle pluspunten van het domein extra in de verf gezet konden worden.

PRODUCTEN VAN EIGEN LANDGOED
Zo wordt in het restaurant haast uitsluitend met lokale producten gewerkt. “We gebruiken hier bewust heel veel van wat het domein ons schenkt”, vertelt Jarno van Huijkelom, horecamanager van Voor Anker. “We hebben onze eigen groentetuin en een aparte kruidentuin waar we uit kunnen putten. Van onze sleedoornbessen maken we glühwein, met de duizendknoop brouwen we ons landgoedbier Fallop en de eieren komen van de kippen van de Fladderfarm, die je passeert als je het gebied in rijdt. En we hebben hier 40 Brandrode runderen grazen waarvan we het vlees gebruiken om hamburgers, carpaccio en bitterballen te maken. We gebruiken die dieren helemaal. Van de longen maken we zelfs hondenkoekjes die in het streekwinkeltje te verkrijgen zijn. Er gaat niks verloren.”

STOOFPEREN, APPELTAART,…
Een snelle blik in de gekoelde vitrines van dat streekwinkeltje leert ons dat ze hier ook hun eigen stoofperen, appeltaart, worstenbroodjes en quiche maken, aangevuld met enkele artisanale producten van lokale boeren en kwekers. En op de tafels van het restaurant prijken fleurige veldboeketten uit de bloemenweides. “De natuur geeft veel, dat proberen we te gebruiken en te promoten.”
Elk seizoen stelt de chef-kok een nieuwe kaart samen, telkens een aparte voor het diner en voor de lunch. De winterkaarten zijn trouwens net gelanceerd. En als het domein zelf de ingrediënten niet kan bieden, wordt alles dicht bij huis gezocht. Koffie van de regionale branderij, verse thee uit de buurt, ijs en kaas van lokale leveranciers,…

MULTIFUNCTIONELE VERGADERZALEN
Wie wil komen vergaderen, vindt hier vijf multifunctionele zalen met elk zijn eigen identiteit en een naam die verwijst naar de plaatselijke natuur. Je kan hier terecht van 10 tot 150 personen, met alle voorzieningen en het nodige comfort. Vanaf het voorjaar zal Voor Anker nog een extra plekje voorzien om in openlucht en te midden van de natuur met je collega’s samen te zitten of presentaties te geven. Indien gewenst kan de keuken diverse lunch- en dinermogelijkheden aanbieden. Bepaalde vieringen kunnen hier ook, daarvoor voorziet de keuken hun eigen culinaire formules.

BOURGONDISCHE KARAKTER
We zitten hier net over de grens met ons land en dus vlakbij. “Er komen al heel wat Belgen tot hier”, zegt Jarno. “Hun bourgondische karakter past goed bij ons. Maar voor sommigen zijn we nog onontdekt gebied. Dat is logisch, want wie naar hier komt, kiest daar bewust voor. We zitten midden in de natuur.” Het landgoed lokt veel wandelliefhebbers. Aan Voor Anker starten drie gemarkeerde wandellussen die je doorheen beekbossen, rabattenbossen, hooilanden en langs de beken De Reusel en De Raamloop leiden. Fietsers kunnen hier halt houden tijdens de La Trappe-fietsroute en geocachers vinden er heel wat virtuele schatten. Er is zelfs een paddock voor wie te paard wil komen. Ook kampeerders uit de omgeving vinden steeds vaker hun weg naar Voor Anker en tijdens het weekend zitten er in het restaurant haast altijd wel enkele vriendengroepen samen voor een High Tea of High Beer.

LEUKE EVENTS
Regelmatig worden leuke events geoganiseerd. “We hebben er net eentje achter de rug waarbij je kon dineren bij kaarslicht en daarna samen door telescopen naar de sterren kon kijken”, legt Jarno uit. “Tijdens de herfstvakantie kunnen kinderen hier langskomen voor ‘het mysterie van de verdwenen boswachter’, een spannende speurtocht vol raadsels en avontuur. En binnenkort komt er een paddenstoelenweekend aan waarbij je samen met een paddenstoelenkenner op tocht trekt. Met aansluitend een paddenstoelendiner.” In de kerstperiode wordt Voor Anker in een behaaglijke winterse sfeer ondergedompeld, zijn er kerstbrunches en kerstdiners en worden o.a. sp(r)ooktochten georganiseerd.

SCHARRELENDE DIEREN
Tijdens de zomermaanden kan je hier op een ruim terras terecht vanwaar je uitkijkt op de boomgaarden en de bessen-, kruiden- en moestuintjes op het erf. Rondom scharrelen er allerlei boerderijdieren zoals kippen, schapen, geiten, konijnen en pauwen. Kinderen kunnen hen een bezoekje brengen of zich uitleven in het speeltuintje. Ballen voor de jeu de boules-baan kan je gratis uitlenen.

WARME SFEER
Het volledige ontmoetingscentrum is CO2-neutraal ingericht. De architectuur en het interieur is modern, maar ademt dankzij de constructie met veel hout wel de warme sfeer van vroeger. Zo baadt het restaurant in het natuurlijke licht, omgeven door prachtige groene elementen en grazende schapen. Vanop de bovenste verdieping heb je een adembenemend zicht op de omgeving en het domein. “De natuur is hier altijd dichtbij”, besluit Jarno. “Elk jaargetijde ziet er compleet anders uit en dat voel je hier echt.”

 

Voor Anker
Dunsedijk 3A, Lage Mierde (NL)
Tel. +31 (0)13 76 35 302
info@vooranker.nl
www.vooranker.nl

Open:
Ma tot do: 10 tot 18 uur
Vr: 10 tot 21 uur
Za, zo: 9.30 tot 21 uur

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.