Ondernemersnieuws

VM Boringen: passief koelen is gratis koelen

Gepubliceerd: 2 april 2021  |  Onderox editie: 207

Een geothermische warmtepomp is de beste en meest rendabele oplossing om je woning van energie te voorzien. Met veel comfort op lange termijn, zowel om te verwarmen als om te koelen. Want via geothermie heb jij, ook in een hete zomer, de garantie op een aangenaam binnenklimaat, terwijl je buren zitten te puffen en te zweten in de hoop de warmte buiten te kunnen houden. VM Boringen uit Arendonk is specialist in het uitvoeren van diepteboringen, met levenslange garantie op je eigen bron.

Wie bouwt én nadenkt over de toekomst, heeft vast al de optie bekeken om een geothermische installatie te laten plaatsen. Een geothermische warmtepomp in combinatie met zonnepanelen is een heel interessante mix om je energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Een heel groot voordeel van zo’n installatie is dat je ermee kan koelen in de zomer. Via de vloerverwarming wordt de temperatuur in je huis op een constante temperatuur gehouden. “Want verwarmen is één ding, maar als je in de zomer de hitte niet buiten kan houden, kom je voor een groot probleem te staan”, legt Joris Van Mechgelen uit, de zaakvoerder van VM Boringen. “Door de klimaatverstoring zijn bloedhete zomers geen uitzondering meer. Veel mensen kiezen dan plots voor airco’s op de slaapkamers. Maar door die bijkomende investering ga je vaak in totaal de kosten van een geothermische warmtepomp al overschrijden. Er zijn heel veel voordelen: via een geothermische warmtepomp haal je heel makkelijk een laag EPB en stijgt de waarde van je woning. Bovendien is de kans groot dat woningen in de toekomst anders belast gaan worden, op hun CO2-uitstoot bijvoorbeeld.” Het is dus logisch dat een geothermische installatie om te verwarmen én te koelen bij architecten intussen de standaard is geworden.

BETROUWBARE PARTNER
VM Boringen voert boringen uit zowel voor installateurs van warmtepompen als voor particulieren. Het bedrijf is ontstaan door de samenwerking van Joris met zijn broer Pieter, maar sinds 2018 werkt VM Boringen volledig onafhankelijk. De firma is actief in heel België en Nederland. Ze zijn perfect uitgerust voor zowel kleine als grote projecten. “Een klein appartementje of een standaard rijwoning waar één boring moet gebeuren, maar net zo goed grote projecten waar 125 wooneenheden op één systeem worden aangesloten.” Ook lastige projecten kunnen aangepakt worden. “Boren op moeilijk bereikbare plaatsen, heel dicht bij een huis bijvoorbeeld, dat is voor ons geen probleem. We hebben zelfs onlangs nog onder een kelder een boring uitgevoerd”, vertelt Joris. VM Boringen beschikt over eigen ingenieurs die de berekeningen voor elk project op zich nemen en over een team van 12 eigen mensen die allemaal al langer actief zijn in de wereld van de geothermie en die via interne opleidingen regelmatig bijgeschoold worden. De zaak werkt met nieuwe, moderne materialen en machines. Zo maken zij bijvoorbeeld gebruik van dezelfde kwalitatieve leidingen die je ook kent van je gas- en watermaatschappijen. VM Boringen biedt een totaalservice: van het plaatsen en afwerken van de warmtewisselaars, het boren en afvullen van het boorgat tot het naar binnen brengen van de leidingen. Tot alles weer in zijn oorspronkelijke staat is hersteld en je installateur de aansluitingen in orde kan brengen. Heb je nog geen installateur gevonden? Dan kan VM Boringen enkele betrouwbare firma’s uit de buurt aanraden.

HERNIEUWBAAR EN TOEKOMSTGERICHT
Geothermie is de weg van de toekomst. De warmte uit het water uit de ondergrond wordt gebruikt om je huis te verwarmen, en voor je sanitair warm water, en het afgekoelde water kan via de vloerwarming helpen om je huis passief te koelen. “Het is gratis energie die we uit de bodem kunnen halen om te verwarmen én te koelen, helemaal hernieuwbaar”, zegt Joris. “Veel mensen willen onafhankelijk zijn op het vlak van hun energie, maar kiezen bij een verbouwing of een nieuwbouw toch voor gas. Dat is niet logisch. Gas en olie kunnen we niet zelf maken, elektriciteit wel. De Kempen is bovendien een heel interessante regio om geothermie te kunnen toepassen, door de zandgrond hier.”

PREMIES BIJ RENOVATIE
Ook bij een renovatie kan het zeer interessant zijn om van een bestaand gassysteem over te schakelen naar een geothermische warmtepomp. Daarvoor krijg je momenteel van de Vlaamse overheid een premie tot 4.000 euro. Ligt er geen gas in je straat? Dan kan je keuze voor een geothermische warmtepomp zelfs een premie tot 8.000 euro opleveren.

VM Boringen
Hoge Mauw 1326
2370 Arendonk
Tel. +32 (0)14 54 00 00
info@vmboringen.be
www.vmboringen.be

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.