Ondernemersnieuws

Uitvaartzorg Jan Schillebeeckx organiseert gedenkviering voor 1.300 nabestaanden

Gepubliceerd: 24 november 2021  |  Onderox editie: 214

Arendonk/Oud-Turnhout/Retie/Ravels — Het weekend voor Allerheiligen zorgde Uitvaartzorg Jan Schillebeeckx voor een uniek initiatief. Hij en zijn team organiseerden vier aparte gedenkvieringen voor nabestaanden die tijdens het afgelopen coronajaar een dierbare verloren. “We merkten dat veel mensen het gevoel hadden dat ze niet voldoende afscheid hadden kunnen nemen. Dat er niet genoeg troost geweest was… Niet in geven noch in krijgen. Dat families iets gemist hadden in hun rouw.”

Ook de uitvaartsector kreeg het voorbije jaar heel wat coronarestricties opgelegd. Een hele tijd lang werd het aantal personen dat aanwezig mocht zijn bij een afscheidsplechtigheid stevig ingeperkt. “Heel wat plechtigheden gingen noodgedwongen in zeer beperkte kring door”, stelt uitvaartondernemer Jan Schillebeeckx. “En dus zijn er heel wat mensen die niet op hun gewenste manier afscheid konden nemen van hun dierbare.” Jan besloot om samen met zijn team op eigen initiatief een gedenkviering te organiseren in crematorium Pontes in Turnhout. “We merkten al snel dat er heel veel interesse was. De inschrijvingen stroomden binnen.”

Uiteindelijk werden er vier gedenkvieringen georganiseerd. Zaterdag voor de nabestaanden uit Poppel, Weelde, Ravels en Oud-Turnhout, zondag werden de overledenen uit Turnhout, Retie en Arendonk herdacht, telkens tijdens twee aparte plechtigheden op één dag. In totaal kwamen er zo’n 1.300 nabestaanden langs. “Het waren zeer intense momenten”, vertelt Jan. “Vanaf de eerste minuut was het muisstil en zaten de families in hun eigen emoties.”

HARTVERWARMENDE REACTIES
Tijdens de plechtigheid werden er foto’s getoond van alle overledenen, die ook bij naam genoemd werden. Het Geelse damesensemble Petticoat zorgde live voor aangrijpende muziek. “Het feit dat ze a capella zongen, was ronduit indrukwekkend. Er was poëzie en er werden teksten gelezen.” Elke familie ontving als aandenken een glazen beeldje met daarin in 3D gegraveerd een afbeelding van hun dierbare. Bij het naar buiten gaan kreeg elke familie een roos aangeboden die symbool stond voor hun verloren geliefde. Als apotheose buiten konden de aanwezigen hun bloem steken in een hartstructuur die gevuld was met lampjes en houten twijgen. Op een kaartje aan hun roos konden ze een persoonlijke boodschap schrijven. Zo ontstond er na de plechtigheden een prachtig en kleurrijk geheel van rozen, lieve woorden en licht in de vorm van een heel groot hart. Als afsluiter kregen de aanwezigen koffie en een stukje cake aangeboden.

Na de herdenkingsdagen werd het ganse team van Uitvaartzorg Jan Schillebeeckx overstelpt met hartverwarmende reacties. “Fenomenaal”, vindt Jan. “Iedereen was het erover eens dat het een heel mooi gebeuren was dat mensen geraakt had. We zijn zelfs dagen nadien nog overladen met bloemen en allerlei bedankingen in al onze vestigingen. Het heeft de mensen duidelijk aangegrepen. Tijdens de plechtigheid al overheerste er een enorm gevoel van samenhorigheid, omdat ze hun verdriet konden delen met mensen die net als zij de afgelopen periode iets gemist hadden. Omdat ze hun vader of moeder eindelijk het afscheid hadden kunnen geven dat zij verdienden. Het werkte verbindend. Veel families lieten intussen al weten dat ze nu al willen inschrijven voor volgend jaar. Terwijl we niet eens zeker zijn of we dit al dan niet gaan herhalen”, stelt Jan. “We hebben hier alleszins een prachtig nieuw concept gelanceerd, uniek in onze regio, en ver daarbuiten.”

SAMEN VERDRIET DELEN
En zo zorgde Uitvaartzorg Jan Schillebeeckx voor een memorabel moment voor alle aanwezigen. Iedereen die er was, heeft er zichtbaar deugd aan gehad. “Het geeft aan dat mensen in rouw de nood voelen om hun verdriet te delen met een ruime groep van familie en vrienden. Hoewel we tijdens de afgelopen periode net zo goed geleerd hebben dat een intieme plechtigheid ook heel erg mooi kan zijn. Ook bij jongere overledenen wordt daar nu vaker bewust voor gekozen. Misschien gaan we meer naar de uitersten toe door ofwel te opteren voor een grote plechtigheid met veel mensen of te gaan voor een intieme dienst in erg bescheiden kring. Daarnaast hebben we door corona nog extra mogelijkheden ontdekt. Zo kiest de familie van een overledene nu veel sneller voor livestreaming als bijkomende optie. Streaming maakt het mogelijk om familieleden die ziek zijn, in quarantaine zitten of aan de andere kant van de wereld wonen toch op een eenvoudige manier de plechtigheid te laten volgen.”

TEAMPRESTATIE
Jan blikt met een tevreden gevoel terug op het herdenkingsweekend. “Het was voor ons een sterke teamprestatie”, benadrukt hij. “Wij zijn er lang mee bezig geweest om alles optimaal voor te bereiden. Ook binnen ons team was het een erg verbindende ervaring. We zijn blij dat we dit hebben kunnen doen voor zoveel families.

Jan Schillebeeckx Uitvaartzorg
www.schillebeeckx.be
Hertevelden 36A, Arendonk
Steenweg op Oosthoven 1-3, Oud-Turnhout
Groenstraat 39, Retie
Grote Baan 87A, Ravels

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.