Ondernemersnieuws

Uitvaartzorg Jan Schillebeeckx: hartverwarmende gedenkviering brengt 2.000 nabestaanden samen

Gepubliceerd: 25 november 2022  |  Onderox editie: 225

Turnhout — Het weekend voor Allerheiligen organiseerde Uitvaartzorg Jan Schillebeeckx vijf ingetogen plechtigheden voor Kempense nabestaanden die het afgelopen jaar een dierbare verloren. Dat gebeurde in het crematorium Pontes in Turnhout. Ruim 2.000 nabestaanden kwamen langs om hun geliefden samen te gedenken. “Hier hebben bijzonder veel mensen enorm veel deugd aan gehad.”

Uitvaartzorg Jan Schillebeeckx organiseerde weer zijn gedenkvieringen tijdens het weekend voor Allerheiligen. Zaterdag waren er twee gedenkvieringen, zondag drie. Aan elke plechtigheid namen zo’n vierhonderd nabestaanden deel. Vanaf de eerste minuut kon je een speld horen vallen. De families luisterden geboeid naar de ontroerende teksten en gedichten. Er werden foto’s getoond van alle overledenen, die ook bij naam werden genoemd. Het Geelse damesensemble Petticoat zorgde voor aangrijpende livemuziek. De genodigden ontvingen als aandenken een glazen beeldje met daarin een afbeelding van hun dierbare gegraveerd in 2D. Bij het naar buiten gaan kreeg elke familie een roos aangeboden die symbool stond voor hun verloren geliefde. Op een kaartje konden ze een persoonlijke boodschap schrijven die aan de roos werd bevestigd. Als apotheose mochten de aanwezigen buiten hun bloem een plaatsje geven in een grote hartstructuur die gevuld was met lampjes en houten twijgen. Zo ontstond er een prachtig, warm en kleurrijk geheel van rozen, lieve woorden en licht in de vorm van een heel groot hart. Als afsluiter konden de aanwezigen nog napraten en hun ervaringen delen bij een kop koffie en een stukje cake.

ELKAAR VINDEN IN HET AFSCHEID
“We hebben nog even getwijfeld om op de uitnodiging in te gaan omdat we niet goed wisten wat we moesten verwachten. Maar we zijn enorm blij dat we gekomen zijn. Het was fenomenaal”, vertelt Marcel vlak na de plechtigheid, zichtbaar ontroerd. Hij moest deze zomer afscheid nemen van zijn zus. “Ik vond het heel fijn om haar naam nog een keer te horen vernoemen, samen met al die andere namen. Zo merk je dat je niet alleen bent met je verdriet. Alles verliep heel rustig en kalm. Daar heb ik van genoten. De begrafenis is al enkele maanden geleden, maar het deed deugd om hier nog even bij haar leven stil te staan. Ook al is er veel verdriet, je probeert toch vooral de leuke herinneringen weer boven te halen. Uiteraard denken we nog elke dag aan haar. Het was hartverwarmend om hier met zo’n grote groep mensen samen te zijn en elkaar te vinden in dat afscheid. Het is een prachtig initiatief dat zeker een vaste waarde moet worden. Ik denk dat bijzonder veel mensen hier enorm veel deugd aan hebben gehad.”

TRAANTJE WEGPINKEN
“Ik heb wel een traantje moeten wegpinken en ik denk niet dat ik de enige was”, getuigt Maria, die haar moeder eerder dit jaar verloor. “Er werden mooie woorden gesproken en ik vond de muziek echt prachtig. Het was vooral een fijn moment van sereniteit. We waren hier met behoorlijk wat mensen samen, maar toch voelde het heel persoonlijk aan. We maken er vandaag met de familie een aangename dag van gezellig samenzijn van. We gaan nog even langs het kerkhof en dan komt iedereen langs om samen iets te eten.”

VERDRIET KUNNEN DELEN
“Het heeft de mensen duidelijk aangegrepen”, vertelt Jan Schillebeeckx zelf. “Tijdens de plechtigheid overheerste een enorm gevoel van samenhorigheid. Het werkte verbindend. De laatste jaren zijn ook voor ons heel bijzonder geweest en de manier van afscheid nemen is minder traditioneel geworden dan vroeger. Naar de kerk gaan is niet meer zo evident, maar tijdens de periode van Allerheiligen willen velen toch de dierbaren gedenken die ze verloren zijn. Tijdens deze herdenkingsdiensten merk je dat het verdriet kunnen delen met je familie en vrienden enorm belangrijk blijft. Deze nood zal er altijd blijven. Wij zijn er ons van bewust dat we op deze manier een steentje kunnen bijdragen in het verzachten van die pijn. Daarom doen we dit. Ik vond het hartverwarmend hoe de verschillende families steun vonden bij elkaar. Voor mij en mijn medewerkers was het fijn om al deze mensen terug te zien. Ik denk dat we tevreden mogen terugblikken op dit weekend. We vinden het fijn zoveel positieve feedback te mogen ontvangen: we zijn overstelpt met complimenten en dankwoorden, meteen na de plechtigheden zelf maar ook nog vele dagen nadien. We beseffen dat dit een uniek concept is dat we tot stand gebracht hebben. De kans is groot dat we ook volgend jaar plechtigheden organiseren; mogelijks gaat het uitgroeien tot een jaarlijkse traditie. Er zijn zelfs al families komen vragen of ze reeds opnieuw mochten inschrijven.”

Uitvaartzorg Jan Schillebeeckx
www.schillebeeckx.be
Steenweg op Oosthoven 3, Oud-Turnhout
Groenstraat 39, Retie
Grote Baan 87A, Ravels
Hertevelden 36A, Arendonk

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.