Ondernemersnieuws

Tati Coffee: hier brandt de koffie!

Gepubliceerd: 25 mei 2023  |  Onderox editie: 231

Turnhout — Tati Coffee is een verborgen parel die zich schuilhoudt langs de Markt van Turnhout. Intussen vormt het zijn eigen ‘Tatì pleintje’ met naast een microbranderij ook een ijszaak, een patisserie en een bistro. Met als gemeenschappelijk kenmerk: een gigantische passie voor hun product en een ambachtelijke manier van bereiden. Ook op beurzen en evenementen draagt het team met plezier die passie uit. Misschien ben jij zo al wel eens één van hun prachtige Italiaanse voertuigen tegengekomen.

Voor Tati Coffee begon alles zo’n 7,5 jaar geleden toen Bart Driessens in Turnhout zijn eigen microbranderij oprichtte waar hij zijn specialty coffee ging branden. Bart is een absolute kenner die urenlang over koffie kan praten. “We branden per vijf kilo”, vertelt hij enthousiast. “Helemaal ambachtelijk. We ontwikkelden onze eigen huisblend, maar ook ‘single origins’. We hebben koffie uit Ethiopië, Costa Rica, Sumatra, Colombia, Kenia,… Een leuk detail: Onze Guatemala wordt enkel en alleen door vrouwen geteeld. Alle koffie is afkomstig van kleinere koffieplantages die oog hebben voor detail en voortdurend werken aan een nog betere kwaliteit. Allemaal fairtrade en/of organic. Ik hou het hele procédé bewust in eigen handen. Zo heb ik de kwaliteit volledig onder controle en kan ik een authentieke, complexe smaak garanderen.”

SMAAKBELEVING
Het is vooral zijn liefde voor koffie die Bart wil uitdragen. “Ik drink al koffie van mijn vijf jaar”, klinkt het met de glimlach. “Ik heb al mijn hele leven een gigantische passie voor koffie. Het koffiebranden heb ik geleerd in Duitsland. Daar heb ik enkele masterclasses doorlopen. Ik heb zelf ook al heel wat barista-opleidingen en workshops gegeven. Heel weinig mensen weten wat échte koffie is. Het is zoals bij een brood. Je kan voor vers gebakken gaan, met zorg klaargemaakt door een lokale warme bakker. Of kiezen voor een voorverpakt industrieel brood uit de supermarkt. De ingrediënten zijn identiek, de smaakbeleving totaal verschillend. Bij koffie is dat net zo.” Regelmatig kan je Bart langs het pleintje hier zelf koffie zien branden. “Iedereen die interesse heeft, kan rustig een kijkje komen nemen. Ik beantwoord met veel plezier alle vragen die je hebt.”

CUPCAKES EN PATISSERIE
Tijdens de coronaperiode kwam Tartes Tati erbij. Onder die vlag ging Bart zijn eigen cupcakes en patisserie maken. Gevestigd in het prachtige koetshuisje op het Tatì plein, kan je hier het team geregeld aan het werk zien. Zij werken ook op bestelling om pakweg huwelijks- of themataarten helemaal naar wens af te werken. Ook populair: cupcakes met jouw bedrijfslogo in dezelfde smaken en kleuren!

EVENTS EN FEESTEN
Want je kan Tati Coffee ook op locatie tegenkomen. Daarvoor heeft Bart drie unieke Italiaanse scooters omgebouwd, Innocenti Lambro’s, met prachtige koffiemachines erop. Of de Citroën HY uit 1967. Die kunnen allemaal gehuurd worden voor alle denkbare evenementen: huwelijken, beurzen, feesten,… Ze kunnen de gasten op die manier verwennen met de lekkerste koffiebereidingen, huisgemaakte zoete lekkernijen, homemade ijsjes, cocktails, fingerfood, broodjes,… Zo stonden ze in het verleden al te blinken bij de VRT, op meerdere activeringsbeurzen van VDAB, bij ondernemers die een nieuwe vestiging openden, op vakbeurzen, op de jaarlijkse Straatfeesten in Kalmthout,…

ONTBIJT EN LUNCH
In de bistro kan je uiteraard langskomen voor een lekker bakje koffi e om de dag te starten, maar ook voor een eenvoudige lunch of een high tea. De koffi e is uiteraard de huisblend, de gebaksvitrine wordt elke dag vers gevuld door Tartes Tati. Het terras is in de zomer één van de tofste plekken van de stad. Met een vers Tatì Signature broodje met huisgemaakte salades of carpaccio,… Het ontbijt kies je zelf: standaard, à la carte of met pakweg American pancakes erbij. Ook de theeliefhebber komt hier ruimschoots aan hun trekken. De bistro biedt meer dan 30 verschillende soorten aan, zorgvuldig uitgekozen, van traditionele groene thee (Japan Sencha) tot meer complexe blends, voor ieders smaak. Je kan ze hier ook kopen, net zoals de koffi ebonen trouwens. De Tatì koffi e wordt ook geserveerd in verschillende zaken in de buurt zoals restaurant Hert in de Turnovatoren en CaféMatinée in Kasterlee.

‘ITALIAANSE’ IJSJES
In de zomer is Tatì Crême, recht tegenover de bistro, dé plek om ijsjes te eten. Die worden gemaakt volgens het Italiaanse ‘gelato-principe’. “Voor ons fruitijs werken we dus uitsluitend met vers fruit, niet met pasta’s”, verklaart Bart. “Onze pistache wordt bereid met de beste pistachenoten van Sicilië, ons chocolade-ijs met 70% chocolade uit Huila (Colombia, nvdr.), ons vanille-ijs met biologische bourbon-vanille uit Madagascar.” Deze zomer zal ook P’tit Tatì in de Gasthuisstraat in Turnhout de ijsjes van Tatì Crême weer verkopen.

FRANSE CINEAST
Alle zaken waar Tati Coffee haar naam aan verbindt, dragen de passie voor hun product uit. De inrichting en de huisstijl verwijst telkens naar Jacques Tati, de Franse cineast en acteur die de draak stak met het modernisme. Bart was altijd al gefascineerd door hem. In de bistro vind je een originele Solex terug, die vaak te zien was in zijn fi lms, tussen enkele kunstwerken in zijn kenmerkende stijl. Zo vind je in de koffi ebranderij een wereldkaart terug, gevuld met polaroids, herinneringen van Jacques’ bezoek aan enkele koffi elanden. Kunstenares Stephanie Gillis werd ingeschakeld om enkele muurschilderingen in de stijl van de Franse cineast te maken. Het past allemaal wonderwel bij alle zaken die hier langs het Tatì plein liggen en zorgt voor eenheid en rust. Je bent van harte welkom!

Tati Coffee
Grote Markt 67, Turnhout
Tel. +32 (0)14 67 18 67
info@taticoffee.be
events@taticoffee.be
www.taticoffee.be
Open: ma tot vr: 9 tot 17 uur
Za: 9 tot 18 uur
Zo gesloten

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.