Ondernemersnieuws

Signature Foods Belgium: Kempenaars maken smeersalades voor heel België

Gepubliceerd: 23 september 2022  |  Onderox editie: 223

Turnhout — Het Turnhoutse Signature Foods is marktleider in ons land als producent van smeersalades. Met grote merken als Délio bepaalt de Kempenaar dus als geen ander welke lekkernijen er ’s middags op de boterham of op de kraakverse broodjes van de gemiddelde Belg terechtkomt. Alle variëteiten worden met veel zorg ontwikkeld, door een team van chefs, en goedgekeurd door een uitgebreid smaakpanel waar ook werknemers deel van uitmaken. Misschien schuif jij binnenkort wel mee aan? Want als bedrijf in groei is Signature Foods volop op zoek naar bijkomende werknemers.

Al decennialang maakt Signature Foods in Turnhout, in de volksmond en bij professionals ook bekend als ‘den Hamal’, de smeersalades die je in je supermarkt, buurtwinkel, je favoriete broodjeszaak en bij heel wat slagers kan vinden. Meer dan de helft van alle geproduceerde smeersalades in ons land wordt hier in Turnhout gemaakt.

VLAGGENSCHIP
Délio is het vlaggenschip van het bedrijf. Dat merk bestaat intussen 15 jaar en hun salades werden altijd in Turnhout gemaakt. Het merk onderscheidt zich op het vlak van innovatie en smaakbeleving. Délio brengt momenteel een 35 verschillende variëteiten op de markt. De allernieuwste aanwinst? Gebakken ham met spek in barbecuesaus. Délio zet ook steeds meer in op extra gezonde salades. Denk aan 100% plantaardig of ‘no mayo’. Het valt trouwens op dat de meeste smeersalades die hier gemaakt worden goede nutriscores behalen. “Heel veel B en C, en ook een aantal A” vertelt operationeel directeur Geert Van Uytven. “Het is een hardnekkig misverstand dat smeersalades niet gezond kunnen zijn. Onze salades zijn een stuk gezonder dan kaas en bevatten bijvoorbeeld heel wat minder zouten dan charcuterie. Veel mensen hebben daar een verkeerd beeld van.” Als marktleider werkt Signature Foods al langer zo veel mogelijk met lokale ingrediënten afkomstig van Belgische leveranciers om de link met ons land nog sterker te maken.

DE SMAAKTEST
Alle recepten worden in Turnhout vanaf nul opgebouwd. “Ons team telt vier vaste chefs die voortdurend nieuwe smaken ontwikkelen en zorgen dat onze bestaande salades altijd lekkerder zijn dan die van de concurrentie. En dat betekent: proeven, proeven en nog eens proeven. We betrekken daar naast onze chefs ook onze eigen smaakpanels in, die o.a. bestaan uit onze werknemers. Proeven gebeurt uiteraard blind om alle vooringenomenheid weg te nemen. Daarnaast laten we regelmatig externe proefpanels samenstellen.” In Turnhout zijn er nu ruim 300 recepten in assortiment “De chefs gebruiken daarvoor steeds hun eigen kruidenmixen. Nieuwe smaken ontwikkelen is nu eenmaal een heel complex en divers gegeven waar we veel aandacht aan schenken. Daarom richten we ook regelmatig smaakpanels op om al onze salades te proeven, zelfs voor onze klassiekers die we al jaren maken. Hier gaat geen enkele lading buiten zonder dat er eerst geproefd is.”

WERELDKAMPIOEN SMEERSALADES
De smeersalades van Signature Foods zijn zowel in de Benelux, Frankrijk als in Duitsland te vinden. Al ligt de hart en ziel dus bij ons, in de Kempen. Belgen zijn trouwens wereldkampioen in smeersalades eten. Nergens ter wereld consumeren ze zoveel kilo per inwoner. Het zit dus echt in onze cultuur ingebakken. “Die kraakverse belegde broodjes met smeersalade die je overal vindt bij ons, dat kennen ze in het buitenland niet”, vult commercieel directeur Foodservice Emmanuel Maroy aan. “Echte broodjeszaken zijn daar nauwelijks. Daar moeten ze het stellen met voorbesmeerde broodjes uit de supermarkt. Een pak minder aantrekkelijk, toch?” Naast onze traditie van frituurbezoekjes is er dus ook eentje van belegde broodjes en smeersalades. “Het is een fi jn gevoel om te weten dat wij daar als marktleider onze verdienste in hebben. Het is een vraag die we ons hier regelmatig stellen. Hoeveel mensen zouden deze middag genieten van één van onze salades? Dat is toch iets om trots op te zijn. Het is echt een fantastisch product om elke dag te mogen maken. Het zorgt bij al onze werknemers voor een grote drive om telkens weer de beste te willen zijn. Want smeersalades eten, daar geniet je ten volle van. De ultieme smaakbeleving voor op je boterham. Dan is alleen het allerlekkerste goed genoeg.”

OP ZOEK NAAR MEDEWERKERS
Het succes van de smeersalades zorgt ervoor dat Signature Foods verder kan blijven groeien. De laatste paar jaren verdubbelde het bedrijf in oppervlakte en intussen liggen de plannen klaar voor extra productielijnen en een verdere uitbreiding van het magazijn, de administratie en de technische dienst. “We investeren in infrastructuur, maar ook in mensen”, benadrukt Geert Van Uytven. “Daarom zoeken we nog extra medewerkers voor al onze afdelingen.” Wie interesse heeft om hier te komen werken: weet dat Signature Foods een op en top Kempische bedrijf is. Vrij vertaald: dat er een joviale mentaliteit heerst met een no-nonsense-aanpak. Een plek waar een heleboel hardwerkende mensen elke dag weer een topproduct maken waar ze terecht apetrots op zijn.

SOLLICITEREN?
Signature Foods organiseert regelmatig jobdagen, maar ook vrijblijvend solliciteren kan. Maak daarvoor een afspraak via het telefoonnummer 014 42 61 11. Op onderstaande website vind je alvast een overzicht van de huidige vacatures.

Signature Foods Belgium
Steenweg Op Tielen 53, Turnhout
Tel. +32 (0)14 42 61 11
www.signaturefoodsbelgium.be

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.