Ondernemersnieuws

Racocoon: cocooning, de minimalistische manier van wonen en werken

Gepubliceerd: 31 mei 2021  |  Onderox editie: 209

Arendonk — Al zo’n 1,5 jaar maakt Hans De Meester met zijn Racocoon compacte, ecologische en betaalbare woon- en werkcontainers, cocoons genaamd. Helemaal op maat gemaakt, prachtig vormgegeven en met perfectie als standaard. “Dit is een project dat uit passie is voortgekomen.”

Alles begon met het bouwen van tiny houses. “Ik woon er in eentje”, legt Hans De Meester van Racocoon uit. “En ik wou er zelf ook gaan maken. Ik begon met een container om te bouwen tot een bureel. Dat concept bleek goed aan te slaan en er kwamen steeds meer vragen binnen.” En zo richtte Racocoon zich steeds meer op containers, waar ze sindsdien hun eigen ‘cocoons’ van maken. Daarbij springt het design meteen in het oog. Dat wekt verwondering op voor de schoonheid van de wereld om ons heen. Een minimalistische ruimte om je optimaal op te laden en je te focussen op het hier en nu. “Waar de cocoon zijn thuis gaat kennen, dat is een belangrijk onderdeel van hoe hij er gaat uitzien”, vertelt Hans. “Met natuurlijke materialen zoals thermowood maken we hem passend met de omgeving. Zo wordt de connectie met de natuur nog groter.” Het liefst van al werkt Hans in zijn ontwerpen daarom met grote glaspartijen die voor veel lichtinval zorgen. “De structuur van een container leent zich daar uitstekend toe.” De binnenafwerking bestaat voornamelijk uit hout. Ook duurzaamheid is erg belangrijk. Een cocoon is een energiebewuste groene woning met goede isolatie, gebouwd om de tand des tijds te doorstaan.

HELEMAAL OP MAAT
Racocoon heeft heel wat vakkennis in huis op het vlak van meubelmakerij en schrijnwerk, in combinatie met een artistieke achtergrond. Alle materialen worden met de hand uitgekozen en gecontroleerd op imperfecties. Tijdens het ontwerpproces gebeurt alles helemaal op maat. Elke cocoon is dus uniek. “De meeste mensen zijn verbaasd als we hen tonen wat we allemaal kunnen.” De mogelijkheden zijn haast eindeloos: een praktisch ingericht thuiskantoor met ruimte om gasten te ontvangen bij een koffietje, een zorgunit met een aparte keuken en badkamer, een eigen ‘wooncocoon’ om midden in een stuk natuur of in je eigen tuin te plaatsen, een pop-up bar om je zaak extra cachet te geven,… “En een cocoon hoeft helemaal niet duur te zijn. Dat is een misverstand dat hier en daar leeft”, zegt Hans. “Onze kleinste ingerichte versie is verkrijgbaar voor 13.000 euro (excl. btw). Onze grotere modellen, ingericht als luxueuze woonunit, variëren tussen de 30.000 en 55.000 euro (excl. btw). Prijs-kwaliteit willen we het allerbeste bieden. We kiezen er bewust voor om de prijs niet te hoog te zetten. Mensen verklaren ons daarom wel eens gek”, glimlacht Hans. “Maar we willen in deze fase vooral bouwen en tonen wat we allemaal kunnen. Dit is een project dat uit passie is voortgekomen.”

BIJZONDERE MODELLEN
Een groot voordeel is dat de wetgeving een cocoon gelijkstelt aan een tuinhuis zodat je die op heel veel plekken mag zetten. “In de natuur is een cocoon bijvoorbeeld wel toegestaan, maar een tiny house niet.” Intussen staan er al cocoons van Arendonkse makelij van Sint-Martens-Latem tot in Rotterdam en stijgt de buitenlandse interesse met de dag. “Dat we meer gaan blijven thuiswerken dan vroeger, die trend gaat niet meer verdwijnen. Het besef is er dat het dan rustiger is op onze wegen en dat je er zelf ook rustiger van wordt.” En zo hoopt Hans nog veel bijzondere cocoons te mogen bouwen. “Speciale projecten en uitzonderlijke modellen, dat zijn uitdagingen die wij graag aangaan. Een mooie kans om ons kunnen en onze creativiteit te tonen.”

VERDER GROEIEN
De volgende stap is verhuizen naar een grotere locatie. “Nu beschikken we over 400 vierkante meter, maar dat is eigenlijk veel te weinig.” Intussen groeit ook het team van Racocoon mee verder. “Maar het bouwen en ontwerpen blijf ik zelf doen”, zegt Hans. “Naast bijkomende ruimte zijn we nog op zoek naar extra mensen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.” Wie interesse heeft in een cocoon, kan in Arendonk langskomen (na afspraak) om de verschillende modellen te bekijken. “We hebben er van elk model eentje staan dat klaar is of waar we nog aan werken. Je kan er best eens één gezien hebben om je er een correct beeld van te kunnen vormen.”

Racocoon
De Brulen 59
2370 Arendonk
Tel. +32 (0)489 32 89 34
www.racocoon.be

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.