Ondernemersnieuws

Paloma: uitbater assistentiewoningen kent opvallende groei

Gepubliceerd: 25 mei 2023  |  Onderox editie: 231

Retie – De sterkst groeiende uitbater van assistentiewoningen in Vlaanderen is gevestigd in de Kempen en daar mogen we trots op zijn! “Op 1,5 jaar tijd hebben we bewezen dat assistentiewoningen wel degelijk een toekomst hebben in Vlaanderen. Dat tonen we niet alleen aan met een betere verhuur van de flats maar ook door onze exponentiële groei van 58 naar 462 flats, verspreid over gans Vlaanderen”, zegt bestuurder Marc Driesen van Paloma Vlaanderen.

Marc, wat is volgens jou de verklaring van de sterke groei?
Marc: “Daar zijn meerdere verklaringen voor. Ten eerste zijn we ervan overtuigd dat onze bewoners niet graag veel geld betalen voor diensten die ze (nog) niet nodig hebben. Daarom bieden we hen als basis een zeer betaalbare en kwalitatieve service aan. Nadien kan iedere bewoner individueel zijn dienstverlening uitbreiden wanneer hij of zij dit wil. Bij de concullega’s zien we dat ze vanaf de start een hogere prijs dienen te betalen voor een dienstverlening die ze helemaal (nog) niet nodig hebben. Logisch dat de verhuur dan moeilijk verloopt. Een tweede verklaring van onze groei zit hem in het imago van onze projecten. Gezien onze prijs voor de dienstverlening niet hoog is, rond de 4 euro per dag, trekken we ook bewoners aan die jonger zijn dan 65 jaar, wat perfect mogelijk is volgens het nieuwe stambesluit van de overheid. Een mix van leeftijden zorgt ervoor dat een vitale 73-jarige zich ook al aangesproken voelt om in onze projecten te komen wonen. Jong en oud wonen bij ons door elkaar zoals ze dat heel hun leven gewoon zijn geweest in hun eigen straat en dorp.”

Hoe is jullie woonconcept tot stand gekomen?
“Bij Paloma starten we altijd met het in kaart brengen van de wensen van de bewoners. Want zonder voldoende bewoners is er geen project. Door marktonderzoek te doen en veel te praten met bewoners, en hun familie, werd al snel duidelijk dat een betaalbare dienstverlening op nummer één staat. Een dienstverlening die ze maximaal zelf kunnen samenstellen vindt men ook belangrijk zoals ze dit ook al doen met het personaliseren van hun smartphone of het samenstellen van een nieuwe auto. Je wil zelf de kleur van de zetels kiezen, de vorm van de velgen of andere leuke opties. Het deed ons besluiten om de basisdienstverlening betaalbaar te maken, en dus toegankelijk voor jong en oud, en hedendaagse nuttige optionele diensten aan te bieden waar ze voordeel mee doen.”

Welke optionele diensten bedoel je?
“Wanneer je naar onze website gaat (palomavlaanderen.be, nvdr.) zie je tal van extra diensten beschreven staan. De meest populaire dienst is ‘Paloma Benefi ts’. Daarin geven we onze bewoners toegang tot groepskortingen die ze individueel nooit zouden kunnen bekomen. Denk aan: kortingen op energie, multimedia, verzekeringen, de aankoop van een elektrische fi ets,... Uiteraard zijn er nog tal van andere diensten.”

Wat zijn de troeven van Paloma?
“Voor de eigenaar die de flat gekocht heeft als investering zorgen we voor een veel vlottere verhuur. Om een voorbeeld te geven: in juni 2022 namen we de uitbating van Schelde 21 over in Antwerpen. Een project van 104 assistentiewoningen. Bij overname had de vorige uitbater na drie jaar slechts een bezetting van 22 fl ats kunnen realiseren. Met Paloma kunnen we 11 maanden later zeggen dat we een bezetting hebben van 81%. Dat wil zeggen dat we gemiddeld meer dan één fl at verhuurd hebben per week. Niet slecht, toch? Voor de bewoners bieden we een betaalbare dienstverlening die maximaal personaliseerbaar is. We evolueren ook mee met onze tijd door onze dienstverlening ook digitaal (op smartphone, tablet,...) beschikbaar te maken via het Paloma Platform. Een inwonende conciërge is ons laatste puzzelstuk die de dienstverlening af maakt. Een inwonend persoon zorgt voor meer veiligheid, meer comfort en een beter gebouwbeheer.”

Waar wil je met Paloma naartoe?
“Aangezien ik opgegroeid ben in de Kempen wil ik groeien naar minimaal acht vestigingen in de regio. Het afgelopen jaar hebben we hier twee projecten overgenomen: Residentie Fransen in Ravels, die 17 fl ats telt, en Residentie De Veiling in Hoogstraten, waar 20 fl ats zijn. Daarnaast liggen er al drie andere Kempische projecten klaar om overgenomen te worden. Door alles te clusteren kunnen we een nog betere dienstverlening aanbieden binnen de muren en op termijn ook in een straal rondom de projecten. De teller staat nu op 12 maar we zullen al snel doorgroeien naar een 20-tal projecten.”

Nog collega’s nodig?
“We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe collega’s die samen met ons klaar staan voor de bewoners en outside the box kunnen denken. Iedereen die zin heeft om mee te werken aan ons prachtige verhaal kan makkelijk solliciteren op één van onze vacatures of een mailtje sturen met cv naar jobs@palomavlaanderen.be.”

Paloma
info@palomavlaanderen.be
www.palomavlaanderen.be

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.