Ondernemersnieuws

Meubelpaleis Leemans: familiezaak opent splinternieuwe winkel

Gepubliceerd: 29 april 2022  |  Onderox editie: 219

Meubelpaleis Leemans is een gevestigde waarde in de Kempen. Dit jaar viert de zaak haar 60ste verjaardag. De specialiteit van het huis: kwaliteitsmeubels tegen een betaalbare prijs. Vorig jaar nam de zaak haar intrek in hun gloednieuwe winkelpand. Wij geven alvast een blik achter de schermen.

Alles begon toen Louis Leemans in 1962 achter zijn eigen huis een schrijnwerkerij oprichtte. Zijn vrouw Josée startte een eigen winkeltje, in het huis zelf. De zaak groeide al snel door tot een volwaardige meubelzaak en ook hun twee zonen en hun echtgenotes stapten mee aan boord. Intussen is de derde generatie actief in de zaak. Hen tref je vooral in de zaak zelf aan voor advies en begeleiding. Ook de tweede generatie is nog steeds actief. Zij zijn nog elke dag op de baan om meubels te leveren en te plaatsen. In 2018 werd de stap gezet om een volledig nieuwe showroom te bouwen, in tussentijd verhuisde de zaak tijdelijk naar de overkant van de straat.

GLOEDNIEUWE WINKEL
De familie zocht bewust lokale aannemers om dat nieuwe pand te bouwen. Daarbij werd geopteerd voor een betonbouw zodat er binnen minder steunpilaren nodig waren, die soms het zicht belemmeren. De nieuwe showroom telt in totaal 3.900 vierkante meter, verspreid over twee verdiepingen. Opvallend: de meubels worden in de winkel niet getoond in afzonderlijke opstellingen, maar wel binnen één groot geheel. “Zo behoud je meteen het overzicht en kan je rustig tussen de rijen door wandelen om alles te bekijken en te vergelijken, zonder dat je de hele winkel door moet via een onhandige wandelroute”, legt Marita Loomans uit, mede-bestuurder van Meubelpaleis Leemans. In de nieuwe zaak worden de meubels zoveel mogelijk in natuurlijk licht getoond. “In veel winkels wordt gekozen voor spots om bij te lichten, maar die kunnen de kleur vervormen zodat je geen realistisch beeld krijgt. Wij willen dat je ziet hoe een stof er bij jou thuis gaat uitzien.”

RUIM ASSORTIMENT
Het assortiment is erg ruim: eetkamers, tafels, stoelen, zetels, relaxzetels, slaapkamers, boxsprings, matrassen, kasten, bijzetmeubels, verlichting,… De meeste stukken uit de collectie komen van Belgische en Nederlandse labels, aangevuld met meubels van Duitse, Italiaanse en Scandinavische origine. Het valt op dat de meeste meubels uit de collectie hier exclusief in de regio worden aangeboden. “We bieden alle stijlen aan: klassiek, tijdloos en modern. Designmeubelen bieden we bewust niet aan omdat het etiket ‘design’ meteen de prijs de hoogte in duwt.” Het assortiment wordt volledig zelf samengesteld, zonder vast te hangen aan bepaalde merken. “We willen niet afhankelijk zijn van ketens of commerciële merknamen. Wij bieden meubels aan die goedkoper zijn, maar minstens even kwalitatief en we werken enkel met fabrikanten die we 100% kunnen vertrouwen en waarvoor we ook naservice kunnen aanbieden.” Het is de jongste generatie die voortaan de collectie bepaalt. Een bewuste keuze om, naast de vaste klanten, ook een jonger publiek aan te spreken. “We merken dat het nieuwe pand hoe dan ook al meer interesse opwekt bij twintigers en dertigers.” Het eiken meubel, waar de zaak vroeger om bekend stond, is nog altijd aanwezig maar wordt binnen de nieuwste trends steeds meer vervangen door kwalitatief kunststof. “De meeste van onze meubels zijn ook modulair zodat je zelf alle onderdelen kan samenstellen afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt. We hebben voor iedereen wel wat.”

SHOP-IN-SHOP
Op de bovenverdieping is er een apart gedeelte voorbehouden voor Label 51. Een Nederlands bedrijf dat eerst uitsluitend een webwinkel was, maar die nu hun assortiment hier tonen in de winkel. “Een stukje shop-in-shop dus”, legt Marita uit. “Je bestelt rechtstreeks bij hen of via ons. Dan krijg je voor dezelfde prijs onze service erbovenop. Dan monteren wij bijvoorbeeld alles bij jou thuis.” Meubelpaleis Leemans was de eerste winkel in België waarmee die samenwerking werd opgezet. Label 51 maakt hedendaagse meubels van milieuvriendelijk mangohout.

FAMILIAAL KARAKTER
In de eerste plaats blijft Meubelpaleis Leemans een familiebedrijf dat dicht bij huis werkt en kiest voor een persoonlijke aanpak. “We hebben heel veel vaste klanten die hier twintig of dertig jaar geleden al kochten. Of van wie de kinderen hier nu over de vloer komen. Daar zijn we heel trots op.” Leveringen en plaatsingen gebeuren gratis binnen de provinciegrenzen. Sinds midden april zijn de nieuwe collecties binnen. Spring zeker eens binnen om een kijkje te komen nemen. Maandag is de enige sluitingsdag, dus maak er gerust een weekenduitstapje van met het hele gezin.

Meubelpaleis Leemans
Steenweg op Hoogstraten 2, Merksplas
info@meubelpaleisleemans.be
www.meubelpaleisleemans.be
Open: di tot vr: van 9 tot 12 en van 12.30 tot 18 uur
Za, zo: 10 tot 17 uur
Ma gesloten

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.