Ondernemersnieuws

MBST-Behandelcentrum: revolutionaire pijnloze behandelingen tegen artrose en osteoporose

Gepubliceerd: 27 januari 2022  |  Onderox editie: 216

Bladel — Mensen die kampen met orthopedische aandoeningen als artrose en osteoporose zijn al lang gedoemd om pijn te lijden en drastisch aan lichaamsmobiliteit in te leveren. Maar sinds kort wordt er in het Nederlandse Bladel, net over de grens met ons land, de Moleculaire Biofysische Stimulatie Therapie (MBST) toegepast. “MBST verbetert de kraakbeenlaag, verhoogt de botdichtheid en herstelt het spierweefsel. Het is een pijnloze behandeling met een therapeutische en dus genezende werking op specifieke degeneratieve aandoeningen”, legt Geert Vissers uit, knie- en voetartrosepatiënt en directeur/oprichter van het MBST-Behandelcentrum in Bladel.

MBST wordt in vele landen, waaronder Duitsland en de UK, ingezet als een methode om mensen met o.a. artrose pijnverlichting te bieden zodat er weer lichaamsmobiliteit kan worden teruggewonnen. Bij mensen dus die tot dan veelal te horen kregen dat er niets aan artrose te doen is (behalve jarenlange fysiotherapeutische oefeningen en bij voldoende gewrichtsslijtage uiteindelijk een gewrichtsprothese).

PIJNVRIJ LEVEN
Geert Vissers heeft als artrosepatiënt zelf veel baat gehad bij de MBST-Behandeling. Hij kwam er enkele jaren geleden mee in aanraking in Duitsland en heeft daar met succes een MBST-Behandeling ondergaan. Vanwege de resultaten die hij behaalde, besloot hij de MBST-Apparatuur naar Nederland te halen. “Ik heb er veel baat bij gehad”, vertelt hij. “De artrose in mijn knie en voet is aanzienlijk verminderd en onder controle. Hierdoor heb ik geen pijn meer en kan ik weer de normale dingen van het leven doen. En wéér werken natuurlijk. Vanwege het feit dat artrose als progressieve aandoening steeds erger wordt en de pijn en het ongemak dus toeneemt, bedacht ik me dat méér mensen gebaat zouden zijn bij deze behandeling. Daarom gingen we in gesprek met het Duitse bedrijf achter MBST en zijn we er in geslaagd om de licentierechten voor Nederland en België te verkrijgen.” Sinds enkele maanden is Vissers met een klein team van betrokken mensen bezig met de verdere uitrol van MBST in Nederland en België. Tegelijkertijd richt hij zich op het behandelen zelf, van mensen met degeneratieve (artrose, osteoporose, tussenwervelschijven) en orthopedische aandoeningen (sportblessures en spierscheuringen), in een nieuw opgezet behandelcentrum in Bladel. “We werken momenteel al samen met enkele fysiotherapeuten, maar natuurlijk hopen we met meer fysiotherapeuten en orthopeden samen te kunnen gaan werken. We willen deze nieuwe behandeling toegankelijk maken voor mensen die leiden aan degeneratieve aandoeningen zoals artrose en osteoporose, met als achterliggende doel om hen pijnverlichting te brengen en hen te helpen bij het terugwinnen van hun lichaamsmobiliteit. Allemaal om de ‘alledaagse dingen van het leven’ zoals spelen met de (klein-) kinderen, wandelen, sporten en werken juist weer alledaags te maken.”

ONAFHANKELIJK MBST-BEHANDELCENTRUM
De reden voor het opzetten van dit onafhankelijke MBST-Behandelcentrum ligt in het feit dat fysiotherapeuten hun patiënten liever doorsturen naar een onafhankelijk behandelcentrum dan naar een collega-fysiotherapeut waar de MBST-Apparatuur mogelijkerwijs zou staan. Door tegemoet te komen aan deze wens hebben de fysiotherapeuten er feitelijk een nieuwe behandeling bij die ze kunnen aanbieden aan hun patiënten, daar waar voorheen weinig meer voorradig was aan behandelopties. “De fysiotherapeut blijft zelf ‘in control’ door in zijn of haar eigen praktijk een voorafgaand verkennend intakegesprek (nul-meeting) te voeren met de patiënt op basis van gerichte vragen om het stadium van de artrose te bepalen. Fotomateriaal (röntgen, MRI-scan, CT-scans) kan hierbij ondersteunend werken”, legt Vissers uit. Na de 7-urige MBST-Behandeling volgen één tot drie afrondende contactmomenten (evaluatie, eindmeeting voortschrijdend) via de praktijk van de fysiotherapeut. “Zoals er fysiotherapeuten zijn die hun patiënten doorverwijzen naar collega-fysiotherapeuten voor o.a. een Shockwave-behandeling, zo kunnen mensen met artroseklachten door hun fysiotherapeut doorgestuurd worden naar dit onafhankelijke behandelcentrum, waar enkel en alleen MBST-Behandelingen worden uitgevoerd”, vertelt Vissers.

EXTRA BEHANDELMOGELIJKHEID
MBST is een rechtstreekse doorontwikkeling van MRI, dé gouden standaard van de (medische) beeldvormingstechnieken. Bij MBST wordt het fysische principe van magnetische resonantie niet diagnostisch (onderzoekend) ingezet, zoals bij MRI het geval is, maar therapeutisch oftewel genezend. “Het maakt dat de MBST-Behandeling een doeltreffende behandeling is om pijnvrije of pijnverlichte lichaamsmobiliteit terug te winnen, te behouden en te verbeteren, binnen een realiteit waar veel mensen met (gevorderde) artrotische klachten als ‘uitbehandeld’ worden gekenmerkt, met een toekomstige — indien mogelijk — prothese-operatie als laatste strohalm. MBST geneest artrose niet, dat is helaas niet mogelijk, maar het zet mensen een aantal jaren terug in dat slijtageproces”, weet Vissers.

MBST-INFORMATIESESSIES
“Zo’n 85 tot 90% van de uitgevoerde MBST-Behandelingen zijn succesvol en naar tevredenheid van de mensen, die de behandeling hebben ondergaan én in lijn met de door hen gestelde doelen. Dat we met MBST kunnen bogen op meer dan 350.000 naar tevredenheid behandelde mensen in Duitsland en de UK, 130.000 jaarlijkse behandeluren, meer dan 500 fysiotherapeuten en orthopeden die met MBST werken en het gericht aanbieden aan hun patiënten, zegt ons heel veel”, aldus een enthousiaste Geert Vissers. “Om meer mensen kennis te laten maken met MBST en hen te informeren over de mogelijkheden van deze behandeling organiseren we verschillende MBST-Informatiesessies, waarin we het ontstaan, de werking en de verdere achtergronden van de behandeling toelichten. Om mensen een helder beeld te geven van datgene dat MBST hen kan bieden: pijnverlichting en een herwonnen lichaamsmobiliteit.” Check de datums en de (online) inschrijving voor deze MBST-informatiesessies via onderstaande website.

MBST
Fabrieksweg 6, 5531 PP Bladel (NL)
Tel. +31 (0)497 22 90 54
Tel. +31 (0)628 67 56 67
info@mbst.nl
www.mbst.nl

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.