Ondernemersnieuws

Lodoux leert Vlaanderen het Japanse toilet kennen

Gepubliceerd: 28 oktober 2022  |  Onderox editie: 224

Het Arendonkse Lodoux plaatst douche-wc’s, ook wel bekend als Japanse toiletten, in heel Vlaanderen. Bij zo’n toilet gebeurt de reiniging met warm water in plaats van met papier. “Véél hygiënischer en een stuk comfortabeler”, vertellen Daan De Bruyn en Peter Maes van Lodoux. “Wie één van onze toiletten geprobeerd heeft, wil nooit nog iets anders.” Lodoux installeert alles zelf en kan ook de volledige toiletruimte onder handen nemen.

Sinds 2019 plaatst Arendonkenaar Peter Maes onder de naam Lodoux Japanse toiletten in heel Vlaanderen. Hij leerde zelf het comfort van die toiletten kennen op reis en wou zij enthousiasme voor het product ook bij ons uitrollen. Sinds vorig jaar krijgt hij daarbij de hulp van Daan De Bruyn, de vriend van zijn dochter, die mee in de zaak stapte. “Alles begint bij hygiëne”, starten de twee hun uitleg. “Reinigen met water is de logische en meest propere keuze bij een toiletbezoek. In de rest van de wereld is een Japans toilet of een kraantje of handenspoeler al de standaard. Zelfs de Romeinen wisten het al. Hun ‘spa’ stond al voor ‘Sanum Per Aqua’, gezondheid door water.”

VAN IDEE TOT AFWERKING
Lodoux richt zich exclusief op Japanse toiletten, maar kan daarbij ook de volledige toiletruimte onder handen nemen. Van a tot z, tot de muren, de vloer en het kraanwerk toe. Een totaalrenovatie dus. Daarbij wordt alles tot in de puntjes opgemeten en tekenen ze vooraf gedetailleerde 3D-plannen uit. De verschillende mogelijkheden kunnen daarna uitgebreid besproken worden. “Gekke ideeën bestaan niet voor ons. Alle denkbare uitvoeringen en materialen zijn mogelijk.” Het toilet zelf bedien je met een smartphone of een afstandsbediening. “Het is misverstand dat dat ingewikkeld zou zijn met allerlei knopjes en instellingen”, benadrukt Daan. “Het tegendeel is waar: alles is net heel erg gebruiksvriendelijk.”

VEEL MOGELIJKHEDEN
Peter en Daan vertellen hoe een toiletbezoek er kan uitzien, op één van hun exemplaren. “Een sensor merkt je op, opent automatisch het deksel van het toilet en start de brilverwarming op. Wanneer je op de bril plaatsneemt, start de geurextractie onmiddellijk. Alle onaangename geurtjes worden via een koolstoffilter weggenomen. Ben je klaar? Dan druk je op een afstandsbediening op het knopje om te spoelen, dat gebeurt met water dat al vanaf de eerste druppel warm is, en vervolgens kies je om te drogen. Sta je weer op, dan spoelt het toilet automatisch door.” In totaal biedt Lodoux acht verschillende modellen aan van Geberit, het kwaliteitsmerk waarmee ze exclusief samenwerken, gaande van een instapmodel dat enkel bestaat uit een hoogtechnologische toiletbril tot en met een compleet ingericht toilet met allerlei toeters en bellen. “Een Japans toilet is iets duurder dan een traditioneel exemplaar, maar zeker niet onbetaalbaar. Het is comfort dat bereikbaar is voor iedereen.”

LOVENDE WOORDEN
Ook veel BV’s praten in lovende termen over hun eigen douche-wc. Zo plaatste Lodoux o.a. al nieuwe toiletten bij William Boeva en zijn moeder en biedt Roger Van Damme in zijn restaurants ook Japanse toiletten aan. Ook op steeds meer evenementen grijpt Geberit de kans om hun toiletten te tonen. Dat was al het geval op het WK 3x3 basketbal in Antwerpen en voortaan ook tijdens de toernooien van BeachVolleyBelgium.

EERSTE KENNISMAKING
“Wie één van onze toiletten heeft geprobeerd, wil niks anders meer. Wij vinden het alleszins verschrikkelijk om op vakantie weer over te moeten schakelen op een traditioneel toilet”, vertellen Peter en Daan in koor. “De eerste kennismaking is dus cruciaal. Daarom kunnen wij ook bij jou thuis een testtoilet installeren. We vervangen daarbij de bril tijdelijk door een hoogtechnologisch exemplaar en maken gebruik van tijdelijke aansluitingen voor het water en de elektriciteit. Het design is dan nog niet op en top, maar het comfort kan je wel al leren kennen.”

Lodoux
Tel. +32 (0)471 50 25 04
info@lodoux.be
www.lodoux.com

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.