Ondernemersnieuws

Lidwina: maatwerkbedrijf zoekt gemotiveerde werkbegeleiders

Gepubliceerd: 15 december 2021  |  Onderox editie: 215

Lidwina is een professioneel maatwerkbedrijf waar zo’n 520 mensen werken. Het merendeel is actief in de productie, maar Lidwina is veel meer dan dat. Wij gaan langs bij de afdeling ‘Groenzorg’, waar elke dag hun kenmerkende vrachtwagens uitrijden om met hun eigen teams aan groenonderhoud en tuinaanleg te doen. U heeft die vrachtwagens wellicht ook al in het straatbeeld opgemerkt.

Op de afdeling ‘Groenzorg’ zijn een 100-tal werkkrachten actief. Onderverdeeld in een twintigtal teams, bestaande uit enkele maatwerkers en een meewerkende werkbegeleider. Iemand die de rol van begeleider op zich neemt, maar die dus ook de handen mee uit de mouwen steekt. Omdat de vraag blijft stijgen, wil de afdeling ‘Groenzorg’ verder uitbreiden. En daarom zijn ze momenteel op zoek naar enkele werkbegeleiders om de afdeling te komen versterken.

WERKBEGELEIDERS GEZOCHT
Maar wat moet een goede werkbegeleider kunnen? “Ze moeten interesse hebben in tuin-onderhoud en groenaanleg”, vertelt afdelings verantwoordelijke Stephan Hollanders. “Een opleiding of een achtergrond in die sector, of relevante ervaring, is uiteraard een pluspunt. En het enthousiasme om onze maatwerkers mee te begeleiden moet aanwezig zijn. Al hoef je je daar niet door te laten afschrikken. Wij voorzien altijd de nodige begeleiding en opleiding waar nodig.” Dat is duidelijk, maar hoe ziet zo’n werkbegeleider nu zelf zijn job? Wij zochten en vonden één van die bekende vrachtwagens, met het logo aan de zijkant, die regelmatig de Kempen doorkruisen. We treffen een team aan terwijl ze, in volle actie, een reeks jonge boompjes weer de nodige ademruimte aan het geven zijn, vlakbij ontmoetingscentrum Tabloo in Dessel. Aan het woord: Christophe Holvoet, werkbegeleider van beroep.

BEGELEIDING VOOR DE BEGELEIDERS
“Wat een goede werkbegeleider moet kunnen? Het onderdeel begeleiden is uiteraard belangrijk, naast de groenkennis die je hebt. Maar ik denk dat je met een flinke dosis gezond verstand en mensenkennis al heel ver komt. En als je onzeker bent over iets, of als er toch ergens problemen moesten opduiken, dan is er altijd begeleiding beschikbaar, zowel bij onze leidinggevenden als bij de collega’s van de sociale dienst. Een nieuwe werkbegeleider die in dienst komt, wordt goed mee opgevolgd. Pas als iedereen, ook jij zelf dus, voelt dat het helemaal goed zit, word je alleen met je ploeg uitgestuurd. Of dat nu al na een week of een maand is, dat maakt niet uit. Ze geven je de tijd die nodig is.”

REGELMAAT IN WERKUREN
Christophe doet de job intussen 11 jaar. Daarvoor werkte hij als jobbegeleider bij het OCMW. “Ik vind het heerlijk om buiten te werken”, vertelt hij met de glimlach. “Ik vertoef het allerliefst in de natuur en in de bossen. In het stralende voorjaarszonnetje buiten mogen werken, dat wil toch iedereen? En als het regent, dan doen we gewoon een jas aan. Daar maakt hier niemand een probleem van. Voor mij zijn de joburen ook een groot pluspunt. Wij werken altijd van 8 tot half 5, zonder uitzondering. Dat is veel beter te combineren met een gezin. Sinds ik bij Lidwina werk, kan ik bijvoorbeeld mijn dochter veel gemakkelijker naar school brengen of van school halen. En ik heb thuis nog koeien staan die ik rustig ’s ochtends eten kan geven en waarvoor ik ook ’s avonds op tijd thuis ben. Bij een andere job met onregelmatige uren zou dat veel lastiger zijn.”

SOCIALE VAARDIGHEDEN
En het begeleiden van maatwerkers, moet dat in je bloed zitten? “Ach, iedereen heeft zijn eigen stijl”, relativeert hij meteen. “Ik ben zelf nogal rechttoe rechtaan. Mijn medewerkers weten dat ook. Omdat we zoveel mogelijk met vaste teams werken, ken je elkaar door en door. Je weet als werkbegeleider wie je op welke manier moet aansturen. Maar het is bovenal plezierig om samen aan de slag te zijn. Onze ploegen hangen heel goed aan elkaar. We zorgen er ook voor dat verschillende profielen goed aan elkaar worden gekoppeld. Iedereen is nu eenmaal anders en wil andere dingen. Mijn team en ik werken bijvoorbeeld graag aan grotere open projecten. Kleine tuintjes in drukke woonwijken onderhouden, dat past minder goed bij ons. Daar wordt goed rekening mee gehouden. En er zijn uiteraard teams die zo’n projecten net liever doen. Dat geldt trouwens ook voor het koppelen van maatwerkers aan werkbegeleiders, ook daar wordt altijd gezocht naar een goede match.”

TOPRESULTATEN LEVEREN
Terwijl Christophe even gewillig poseert voor onze fotografe, pols ik even bij de vier maatwerkers wat ze van hun werkbegeleider vinden. “Top!”, klinkt het over de hele lijn. “Toffe gast, we weten wat we aan hem hebben. Hij kent ons door en door en weet hoe hij ons moet aansturen.” Intussen zijn de kleine boompjes zo goed als allemaal opnieuw vrijgemaakt. Met veel oog voor details. “Het is een misvatting dat wij geen moeilijk werk aankunnen”, besluit Christophe. “Onze eindresultaten mogen gezien worden hoor. Net zoals bij traditionele tuinbouwbedrijven. Er is geen werk dat wij niet aankunnen. En we beschikken over uitstekend materiaal om elke dag mee op pad te trekken.”

GROEIEN IN TALENTEN EN COMPETENTIES
Lidwina Groenzorg kan zowel door particulieren, bedrijven als openbare instellingen worden ingeschakeld. Ze hebben trouwens een eigen tuinarchitect in huis. “Wij laten mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt groeien in hun talenten en competenties via tewerkstelling”, vertelt afdelingsverantwoordelijke Stephan nog, eens we terug bij Lidwina aangekomen zijn. “En eigenlijk geldt dat ook voor onze werkbegeleiders. We staan hen bij en helpen hen om met hun teams tot kwalitatief hoogstaande resultaten te komen. Onze professionaliteit wordt soms onderschat. Wij kunnen bijvoorbeeld perfect totaalprojecten aan. We zijn heel trots op het werk dat we elke dag weer afleveren.”

Heb jij ook interesse in een job als werkbegeleider? Neem contact op met Lidwina via vacature@lidwina.eu.

Lidwina
Postelarenweg 213, Mol
Tel. +32 (0)14 33 06 60
info@lidwina.eu
www.lidwina.eu

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.