Ondernemersnieuws

KU Leuven Campus Geel brengt prestigieuze internationale opleiding naar de Kempen

Gepubliceerd: 24 maart 2022  |  Onderox editie: 218

Geel — KU Leuven Campus Geel is vanaf dit semester gastheer van een nieuwe prestigieuze internationale master. Daarbij volgen elf studenten, van allerlei verschillende nationaliteiten, les over stralingseffecten. Ook onderzoeksinstellingen als CERN en ESA zijn betrokken partij. De absolute wereldtop in hun vakgebied studeert dus op dit moment in de Kempen, te midden van de andere opleidingen die KU Leuven in Geel aanbiedt.

RADMEP is een nieuwe masteropleiding die ontstaan is vanuit een internationaal onderzoeksprogramma”, legt prof. Paul Leroux van KU Leuven uit. “Eén van de doelstellingen was het oprichten van een masteropleiding binnen het Erasmus Mundus kader van de Europese Unie om studenten op te leiden in een zeer specifieke materie: stralingseffecten in elektronica en fotonica. Dat is bijvoorbeeld erg relevant in de lucht- en ruimtevaart maar ook in de medische wereld en zelfs in elektrische wagens of datacentra waar veel computers samenstaan. Bedoeling is dat de studenten elektronica en fotonica gaan ontwikkelen die bestand zijn tegen straling, die ook van nature veel voorkomt.”

CERN EN ESA
De vraag naar dergelijke specialisten is erg groot in het werkveld. Het is dus geen toeval dat ook meerdere internationale bedrijven en onderzoeksinstellingen zoals CERN (de Zwitserse onderzoeksinstelling waar de bekende deeltjesversneller staat, nvdr.) en ESA (het Europees Ruimteagentschap, nvdr.), mee betrokken zijn bij de opleiding. Naast tal van lokale bedrijven zoals Melexis, Mirion Technologies en Magics Technologies voorzien ook nationale en internationale topbedrijven zoals imec, Airbus en Intel plaatsen voor de studenten om hun masterproef bij hen te kunnen afleggen. “Alleen de absolute topstudenten krijgen de prestigieuze beurs te pakken die je nodig hebt om te mogen starten”, zegt Leroux. “Dit jaar waren er een zestigtal kandidaten voor elf plekjes, volgend jaar zijn er al 120 kandidaten wereldwijd die meedingen naar een twintigtal studieplaatsen die de opleiding zal openstellen. Zo zijn er nu studenten uit Mexico, India, Ethiopië en Bangladesh die hier gewoon tussen onze Geelse studenten les volgen. En het fantastische is dat onze Kempense industrieel ingenieur studenten diezelfde lessen kunnen volgen zonder dat ze die beurs nodig hebben. Daar zijn we heel trots op.”

JYVÄSKYLÄ, ST.-ETIENNE EN MONTPELLIER
Naast KU Leuven Campus Geel zijn ook de Finse universiteit van Jyväskylä, de universiteit Jean Monnet (St.-Etienne) en de universiteit van Montpellier betrokken. De studenten van de opleiding wisselen elke semester van locatie. “De Geelse studenten van KU Leuven volgen niet alleen samen les met de studenten van RADMEP, ze profiteren ook mee van die internationale samenwerkingen. Zo kunnen ze bij één van die andere universiteiten uitwisselingsvakken volgen of een stuk makkelijker aankloppen bij bijvoorbeeld CERN om hun masterproef ter plekke af te leggen. Allemaal extra voordelen.”

STARTEVENT OP 30 MAART
Op woensdag 30 maart 2022 wordt aan de Geelse campus een startevent georganiseerd om de studenten van RADMEP officieel welkom te heten. Daarbij zal er ook een bedrijvenmarkt georganiseerd worden waarbij alle vertegenwoordigers zichzelf kunnen voorstellen. ’s Avonds zijn er sprekers voorzien van ESA, CERN, imec en andere vooraanstaande onderzoekscentra. Zij komen een lezing geven waarbij alle studenten van de campus welkom zijn.

INFODAG CAMPUS GEEL OP 30 APRIL
Op de Geelse campus van KU Leuven worden bachelor- en masteropleidingen aangeboden in de biowetenschappen en in de industriële wetenschappen. Wil je industrieel ingenieur worden? Kom dan naar de infodag op zaterdag 30 april, tussen 10 en 16 uur. Je kan een kijkje komen nemen op de campus en rondleidingen en infosessies volgen. Studenten, professoren en studiebegeleiders staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Wil je het studieaanbod al even doornemen? Dat kan via onderstaande website.

KU Leuven Campus Geel
Kleinhoefstraat 4, Geel
Tel. +32 (0)14 72 13 00
iiw.geel@kuleuven.be
www.kuleuven.be/campusgeel

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.