Ondernemersnieuws

Koninklijke Turnhoutse Concertvereniging: zes boeiende concertavonden van internationaal niveau

Gepubliceerd: 23 september 2022  |  Onderox editie: 223

Turnhout – De Franse schrijver Victor Hugo schreef ooit: “Muziek drukt uit wat niet gezegd kan worden maar waarover niet gezwegen kan worden.” Dat geldt des te meer voor de concerten van de Koninklijke Turnhoutse Concertvereniging. “In deze tijd van haast, zeker na twee coronajaren, is er eens te meer ruimte nodig om klassieke muziek live te beleven”, aldus voorzitter-organisator Louis Kruyfhooft. Tickets voor de zes concerten van het huidige seizoen zijn vanaf nu verkrijgbaar, zowel als abonnement als in de vrije verkoop.

Het was in 1927, op een zolderkamer in de Warandestraat, dat de beginselen van de Concertvereniging vorm kreeg. Amateur- en professionele muzikanten werden samengebracht met het oog op het uitvoeren van concerten. Op 26 maart 1927, precies honderd jaar na de sterfdag van componist en virtuoos Ludwig van Beethoven, werd in Turnhout een herdenkingsconcert georganiseerd. De Koninklijke Turnhoutse Concertvereniging was bij deze geboren.

IN SAMENWERKING MET DE WARANDE
De vereniging organiseerde niet enkel optredens voor orkesten op uitnodiging maar had ook een eigen orkest. Louis vertelt: “Dit eigen orkest is vele jaren erg succesvol geweest met uitstekende dirigenten maar het was de opkomst van de grammofoonplaat die de belangstelling deed dalen. Klassieke muziek was op deze manier ook mogelijk in de huiskamer. Dit resulteerde in de ontbinding van het eigen orkest in 1978. Onder impuls van wijlen J. Clerinx lag vanaf toen de focus op professionele solisten, ensembles en orkesten uit binnen- en buitenland.” De lijst van uitgenodigde ensembles en solisten, net als de orkesten die reeds meermaals te gast waren, oogt indrukwekkend op de website van de Concertvereniging. Vermaarde nationale en internationale topmusici zorgen steeds opnieuw voor hoogstaande kwaliteit en muzikale virtuositeit. In tussentijd is de vereniging een voortreffelijke samenwerking aangegaan met Cultuurhuis De Warande in Turnhout en maken de klassieke concerten ook deel uit van het ganse culturele aanbod. “Sinds 2018 is de Warandeschouwburg volledig vernieuwd en technisch aangepast, wat een extra dimensie geeft aan de kwaliteit en de akoestiek van onze concerten”, gaat Louis verder.

CONCERTSEIZOEN 2022-2023
Voor het concertseizoen van dit najaar en het voorjaar van 2023 heeft de vereniging opnieuw enkele absolute toppers weten te strikken. Op zes oktober is er al het eerste concert met het Belgian National Orchestra en de vermaarde violist N. Radulovic. Op 7 en 28 november volgen nog respectievelijk het Il Gardellino Baroque Orchestra en het Symfonieorkest Vlaanderen. Begin 2023 volgen nogmaals drie concerten met Casco Phil – Nieuwjaarsconcert, Pianorecital Abdel Rahman El Bacha en Orchestre Philharmonique Royal de Liège. “We zijn terecht echt fier op het niveau van deze zes concerten”, aldus de organisator. “We kunnen hiermee wedijveren met de concerten uit de grootstedelijke centra.” 

Tickets voor de concerten kunnen aangekocht worden bij Cultuurhuis De Warande (www.warande.be) of via de website van de vereniging (www.concertvereniging.be). Er worden abonnementen aangeboden maar er is tevens de mogelijkheid om vrije kaarten per concert te kopen.  

CONCERTAGENDA

 • Donderdag 6 oktober 2022
  Belgian National Orchestra
  Dirigent: St. Kochanovsky
  Viool: N. Radulovic
  Muziek: Enescu, Khachaturian, Kodaly, Brahms
 • Maandag 7 november 2022
  Il Gardellino Barokensemble
  Muziek: Bach, Marcello, Händel, Corelli, Telemann
 • Maandag 28 november 2022
  Symfonieorkest Vlaanderen
  Dirigente: K. Poska
  Piano: P. Kolesnikov
  Muziek: Beethoven

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.