Ondernemersnieuws

Kathleen Delaplace - Caroline Vandenborne: unieke juwelen en foto's vertellen echte verhalen

Gepubliceerd: 27 januari 2022  |  Onderox editie: 216

OUD-TURNHOUT – In één van de tuinen aan de Jan de Beerstraat in Oud-Turnhout vind je het ambachtelijke atelier van Kathleen Delaplace. Reeds vijfentwintig jaar maakt ze hier, met veel passie, inspiratie en toewijding, unieke juwelen voor elke bijzondere gelegenheid. Die creativiteit kreeg ze mee van haar moeder die vele jaren als modeontwerpster werkte. En zelf geeft ze die nu door aan haar dochter Caroline Vandenborne, fotografe en grafisch ontwerpster. “Maar het is niet alleen de creativiteit die ons verbindt”, vertelt Kathleen. “We delen in de eerste plaats de goesting voor het vak en allebei willen we het verhaal van, en de connectie tussen de mensen vertellen. Elk op onze eigen manier.”

INSPIREREN
Een juweel van Kathleen koop je niet snel tussen twee boodschappen door. Daarvoor neem je beter even de tijd. Want dat doet de ontwerpster zelf ook. “Anders zou het ook niet werken”, vertelt ze. “Ik werk erg ambachtelijk, nog steeds op dezelfde manier zoals ik dit vele jaren geleden zelf heb aangeleerd gekregen. Dat gaat niet rap-rap. Bovendien luister ik graag naar de mensen. Ik wil hun verhaal horen. Zodat ze dit achteraf helemaal terugvinden in het juweel. Het is steeds mijn droom dat de juwelen die ik maak iets in beweging zetten, dat ze beroeren of inspireren, of dat ze vreugde scheppen en troost bieden wanneer nodig. Als ik het gevoel heb dat ik voor die eenheid heb kunnen zorgen, de verbondenheid tussen verhaal en juweel, dan word ik daar nog steeds intens gelukkig van.”

VISUAL STORYTELLER
Dochter Caroline is helemaal mee met deze manier van werken. “Voor mijn fotoreportages geldt eigenlijk net hetzelfde. De connectie tussen de mensen, de mooie verhalen, de liefde die ze delen, de oprechtheid, … dat zijn zaken die ik graag naar boven haal in mijn reportages en foto’s. Het is altijd zo mooi als je op het eindresultaat ziet dat de mensen zichzelf zijn gebleven, ongedwongen, naturel. Dat is pure schoonheid.” De verhalen die moeder en dochter vertellen vloeien vaak moeiteloos in elkaar over en het pleziert hen dat ze die belangrijke gebeurtenissen vaak op de eerste rij mogen beleven. “Het is geen uitzondering dat ik een reportage maak van een jong koppel die dan later langskomen voor een verlovingsring of trouwringen”, vertelt Caroline. “Een paar jaar na de trouw volgt er dan wel eens een fotoshoot van de kinderen, al dan niet pasgeboren. Om weer wat later als fotografe getuige te mogen zijn van het communiefeest. Hiervoor kunnen we ook kaartjes of albums maken.” “En vaak stopt het daar niet”, gaat Kathleen verder. “Want er is ook veel vraag naar assieraden en rouwjuwelen. Of ringen bijvoorbeeld die men geërfd heeft, en dus heel wat emotionele waarde hebben, laat men vaak omsmelten naar een nieuw uniek stuk. Meer heb je dan echt niet nodig om ontroerd te worden.”

VAKKUNDIG AFGEWERKT
Kathleen en Caroline hebben nog andere eigenschappen gemeen. Niet alleen zijn ze erg gepassioneerd door hun werk, beiden vinden ze ook hun inspiratie in de natuur en last but not least zijn ze pas tevreden als alles klopt en tot in de puntjes is afgewerkt. “Die nabewerking, daar hecht ik echt veel belang aan”, aldus Caroline. “Mijn foto’s moeten de nodige pit meegeven. Uiteraard zijn de kleuren hier essentieel. Die moeten fris ogen. Vandaar onze focus op de natuur. Daar vind je echt de mooiste kleurencombinaties.” Kathleen besluit: “Kijk tijdens het wandelen ook eens naar de bewegingen op het water of andere details zoals het nevenpatroon van een blad. Eindeloze inspiratie en tonnen energie krijgen we daar van. Pas als we dat kunnen verwerken in onze juwelen en foto’s en zo de mensen intens kunnen raken, dan is onze missie geslaagd.”

MEER INFO
Fotografe - Caroline Vandenborne
+32 (0)484 73 84 77
info@carolinevandenborne.be
www.carolinevandenborne.be

Juweelontwerpster - Kathleen Delaplace
+32 (0)486 15 60 42
info@juweelontwerpster.be
www.juweelontwerpster.be
Jan de Beerstraat 7, 2360 Oud-Turnhout

Foto’s: Caroline Vandenborne

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.