Ondernemersnieuws

J. Wijnen: alles in huis om professioneel schoon te maken

Gepubliceerd: 31 mei 2021  |  Onderox editie: 209

Turnhout — J. Wijnen is een begrip in de wereld van de professionele schoonmaak. Toch zijn er nog steeds Kempenaren die de zaak niet goed kennen. En dus leiden Johan en Carine ons met veel plezier even rond in hun bedrijf. “Wij hebben één groot voordeel: iedereen is een potentiële klant van ons want iedereen moet schoonmaken.”

J. Wijnen huist langs de Noord-Brabantlaan in Turnhout, vlakbij koffieproducent Miko en naast Mazdagarage Van Herck. De zaak is al sinds de jaren ’80 in Turnhout gevestigd, de zes jaar daarvoor was Merksplas hun uitvalsbasis. Johan Wijnen is zaakvoerder en ook zijn vrouw Carine is mee actief in het bedrijf. Zij leiden een gedreven team, met meerdere mensen die al meer dan 20 jaar ervaring in de sector hebben. Dat team is trouwens op zoek naar verdere versterking, zo horen we ter plaatse.

ERG RUIM AANBOD
Hoog tijd voor een rondleiding. In de winkel merken we een breed gamma op aan schoonmaakmachines, onderhoudsproducten, reinigingsmaterialen en voorwerpen die gebruikt worden om te poetsen. Kortom, alles wat je nodig hebt om op een professionele manier proper te maken. Johan legt uit dat zij in eerste instantie leveren aan kmo’s, industrie, supermarkten, schoonmaakbedrijven, hotels, restaurants, scholen, zorginstellingen,… Schoonmaken zelf doen ze niet, maar ze kunnen wel alles aanleveren wat je ervoor nodig hebt. Tijdens de rondleiding komen we zelfs toiletpapier, zeepdispensers, handendrogers en allerlei desinfectiemiddelen tegen, om je maar een idee te geven. Maar ook het grotere geweld is hier te vinden: stofwaterzuigers van Numatic, schrobautomaten en veegmachines van Columbus, industriestofzuigers van Ruwac, stofzuigers van Sebo en hogedrukreinigers van Kränzle. “Voornamelijk Duitse kwaliteitsmerken die gekend zijn om hun degelijkheid én hun betrouwbaarheid”, vertelt Johan. “Kwaliteit is heel erg belangrijk voor ons. Alle toestellen die wij verkopen moeten bijvoorbeeld hersteld kunnen worden. Anders komt het niet in ons gamma. Deze week hebben we nog een Numatic van 30 jaar oud hersteld. Die onderdelen kunnen we nog altijd krijgen, heel belangrijk voor ons omdat we met kwaliteitsproducten werken die niet snel stuk gaan. De wegwerpmaatschappij, daar hebben wij een hekel aan. Machines die bijna volledig uit plastic bestaan en meteen kapot gaan, daar passen wij voor. Stofzuigers die meer dan twintig jaar werken, dat is hier trouwens zeker geen unicum.”

LEVERING TER PLAATSE
Terwijl wij aan het babbelen zijn, wordt er even verderop een bestelwagen ingeladen, klaar om naar een klant te gaan. “Meestal leveren we ter plaatse”, legt Carine uit. “De machines zetten we zelf in elkaar, waarna we er altijd de nodige uitleg bij geven. We vertrekken pas als de klant alles volledig onder de knie heeft.” Het bedrijf levert over heel België, maar wil zich ook meer toeleggen op het zoeken naar klanten dicht bij huis. “Soms merken we dat we in onze eigen buurt minder bekend zijn dan aan de andere kant van het land. Wij hebben natuurlijk één groot voordeel: iedereen is een potentiële klant van ons want iedereen moet schoonmaken.” “Ook advies is een belangrijk onderdeel van onze service”, gaat het koppel verder. “Voor bepaalde jobs is de juiste machine kopen echt énorm belangrijk. Sommige mensen denken dat professionele machines zo groot mogelijk moeten zijn. Dat klopt niet. Je moet op zoek naar de machine die jíj nodig hebt. We doen zo meer dan enkel verkopen. We denken mee na en bieden aan wat de klant nodig heeft, waar en wanneer hij dat wil. We doen zelfs regelmatig demonstraties op de werkvloer of opleidingen ter plaatse.” Wie liever zelf, net als ik, in de winkel even rondkijkt of zijn bestelling hier afhaalt, kan dat uiteraard ook.

OSMOSEWATER
We houden nog even halt bij enkele producten van het merk Unger. “Dit is allemaal voorzien voor professionele ruitenwassers”, klinkt het. “Dat gaat van sponzen, emmers en riemen tot installaties voor osmosewater. Die plaatsen we in een bestelwagen. Ramenwassers kunnen er water mee filteren zodat er geen onzuiverheden als ijzer of kalk meer inzitten. Op die manier kan je hoge ramen of zonnepanelen wassen zonder dat je die moet drogen. Omdat het zuiver water is, droogt het zonder strepen of vlekken. Je kent het misschien van in de carwash. In België zijn wij één van de allerbelangrijkste aanbieders”, klinkt het trots. Ook telescoopstelen zitten in het aanbod, zodat ramenwassers van op de grond makkelijk hoge stukken kunnen bereiken, tot 18 meter hoog.

OOK VOOR PARTICULIEREN
Maar werken met kwaliteitsvolle schoonmaakproducten is niet het alleenrecht van firma’s of openbare instellingen. Ook particulieren zijn van harte welkom om langs te komen om hun materiaal hier aan te kopen. “Onlangs nog stapte er een vrouw binnen die het beu was dat haar handtrekkertje strepen en soms zelfs krassen achterliet. Zij heeft hier een exemplaar gekocht van roestvrij staal, zonder scherpe kanten, met rubbers die vervangbaar zijn. Net zoals een professionele ramenwasser die gebruikt. Dat kan dus perfect. Hetzelfde verhaal voor een stofzuiger. Je kan hier als particulier een exemplaar kopen dat ontwikkeld is om in hotels schoon te maken, gebouwd om op een comfortabele manier een langere tijd werken. En daar bestaan ook kleinere en heel handige modellen in.” En zo zit onze rondleiding er alweer op. Johan en Carine kunnen zo rustig hun charmeoffensief verderzetten om ook dicht bij huis nog meer te tonen wat ze allemaal doen en kunnen. “Al moeten we als eerste stap vaak nog altijd vertellen dat we geen wijn verkopen”, glimlacht Johan. “Maar eenmaal we uitleggen wat we dan wel allemaal te bieden hebben dan komt het altijd wel goed.”

J. Wijnen
Noord-Brabantlaan 12, 2300 Turnhout
Tel. +32 (0)14 46 24 24
info@wijnen.be
www.wijnen.be
www.sebobelgium.be
www.ionicsystems.be
Open: Ma tot do: 8.30 tot 17 uur
Vr: 8.30 tot 16.30 uur
Za en zo gesloten

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.