Ondernemersnieuws

Houthandel Paulussen wint internationale awards voor revolutionair concept

Gepubliceerd: 29 april 2022  |  Onderox editie: 219

Houthandel Paulussen uit Retie heeft twee prestigieuze Red Dot Awards gewonnen voor hun nieuwe concept waarbij ze onbehandeld hout brandveilig kunnen plaatsen als gevelbekleding. Een revolutie in de houtwereld en iets wat tot voor kort zelfs door de wetenschap onmogelijk werd geacht. Het zorgt ervoor dat onbehandeld hout voortaan brandveilig op gevels geplaatst kan worden waar dat voordien geen optie was.

“Hout scoort als materiaal op alle vlakken uitstekend, behalve brandtechnisch”, legt zaakvoerder Steven Paulussen van Houthandel Paulussen uit. “En dus zijn we zelf op zoek gegaan naar een manier om onbehandelde houtsoorten toch brandveilig te krijgen. Concreet betekent dat: een systeem ontwikkelen dat de Europese brandreactieklasse B zou halen, wat zeer streng is.” Een missie die door meerdere wetenschappelijke centra als onmogelijk werd bestempeld. En dus werd er nauwelijks nog naar gezocht. Steven deed dat wel en slaagde na meerdere uitvoerige testsessies tot zijn eigen verbazing in zijn opzet. “Ik heb elke variabele onderzocht”, glimlacht hij. “Ik voelde me zelf al bijna een wetenschapper. Maar uiteindelijk hebben we dus toch iets behaald wat officieel niet kon.”

ALUMINIUM ALS WARMTEGELEIDER
De uiteindelijke oplossing zat ‘m in het plaatsen van een aluminium profiel tussen de onbehandelde houten planken. “Die stof is namelijk een uitstekende warmtegeleider waardoor hitte meteen verspreid wordt, weg van de plaats van impact.” Concreet betekent het nieuwe systeem dat hout in de bouwsector een stevige opmars kan maken. Zeker bij gevelbekleding kon er nu vaak niet voor hout geopteerd worden, maar daar komt nu dus verandering in. “Als je bijvoorbeeld hogere gebouwen ging afwerken met hout, dan was de enige oplossing tot nog toe met zout of polymeren impregneren. Maar beiden hebben nadelen, zo moet die handeling regelmatig herhaald worden, wat niet evident is op grotere hoogtes, en het zijn stoffen die niet goed zijn voor mens en milieu,… Aan ons systeem zijn geen nadelen verbonden en het is bovendien erg ecologisch.” Ook voor daktoepassingen is het concept geschikt. Houthandel Paulussen doopte het nieuwe gevelsysteem als Forestlines en won er prompt twee internationale Red Dot Awards mee: die voor ‘best innovative product’ en die voor beste product in de categorie ‘materials and surfaces’. “We zijn enorm blij dat zo’n onafhankelijke instantie de kwaliteit van ons systeem bekroont. Dat betekent dat het echt werkt. Uiteraard is het ook fijn voor ons om als relatief kleine speler zo’n mooie internationale erkenning te krijgen. We zien het ook als een fijne waardering voor de vele maanden werk die we erin hebben gestoken.”

ICONISCHE TOREN
Intussen is er al heel wat interesse voor het nieuwe systeem, zowel in binnen- als buitenland. Zo bereikte Architects In Motion een overeenkomst om Forestlines te gebruiken in de nieuwe iconische toren die ze eind dit jaar gaan bouwen in het centrum van Kasterlee en zal het systeem ook toegepast worden bij de bouw van Hangar 26/27, een prestigieus project op ’t Eilandje in Antwerpen. Maar daarmee zit het werk van de Retiese houthandel er zeker nog niet op. “We bekijken nu welke houtsoorten we nog kunnen introduceren binnen dit systeem”, legt Steven uit. “Zo zijn er nog soorten die nu nauwelijks gebruikt worden in de sector, maar die zeer ecologisch zijn. Bedoeling is ook om op termijn voor de meeste houtsoorten zo’n brandveilige opstelling te kunnen aanbieden.”

STERKE GROEI
Houthandel Paulussen is de laatste jaren sterk gegroeid en toont zich steeds meer specialist in unieke houtprojecten. Steven nam de zaak over van zijn vader Eric, ging resoluut verder op de ingeslagen weg van innovatie en nam samen met zijn team alles zelf in handen. Zo investeerde het bedrijf stevig in hun machinepark, getuige de professionele schaverij waar alle soorten kwalitatief hardhout tot in de kleinste puntjes op maat kan worden gemaakt. Een familiebedrijf dus, bestaande uit een hecht team van jonge en ambitieuze vakmensen. De zaak is actief in de hele Benelux, met af en toe een project in één van onze andere buurlanden.

OOK VOOR PARTICULIEREN
Heel wat ervaring dus, waar ook de particuliere klanten van de Retiese houthandel mee van profiteren. Zij kunnen hier alles op maat laten maken voor hun eigen projecten of zich laten inspireren in de toonzaal van de zaak. “We willen klanten in de eerste plaats goed informeren. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe houtsoorten en systemen op de markt die niet veilig zijn, maar jammer genoeg wel veelvuldig geplaatst worden. Bovendien hebben wij daar kwalitatievere alternatieven voor die nog eens goedkoper zijn ook. We leggen het met plezier aan iedereen uit, ook aan aannemers en architecten trouwens.” Spring vrijblijvend eens binnen of maak een afspraak om je eigen project te bespreken.

Paulussen Hout
Wampstraat 8, Retie
Tel. +32 (0)14 65 75 22
www.paulussen.be
info@paulussen.be

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.