Ondernemersnieuws

Het Jakob Smitsmuseum pakt uit!

Gepubliceerd: 24 november 2021  |  Onderox editie: 214

Het Jakob Smitsmuseum in Mol-Sluis staat voor een druk eindejaar en een stevig gevuld 2022. Het museum pakt groots uit met heel wat vernieuwingen, een splinternieuwe catalogus, meerdere boeiende expo’s voor jong en oud en heel wat verrassende extraatjes. Zo zal Jakob Smits en het museum de komende tijd meer dan ooit in de kijker lopen. Binnen de Kempen, maar ook ver daarbuiten.

EXPO UITGEPAKT
Op 20 november opende het Jakob Smitsmuseum de gloednieuwe expo ‘Uitgepakt’. Een team van doorwinterde Smitskenners maakte daarvoor een selectie uit de meest recent verworven werken, onder meer afkomstig uit de nalatenschap van Ronald Luyten (+ 2017). Daarnaast zijn er ook werken te zien van de Molse Schilderskolonie. De expo loopt nog tot en met 23 januari 2022.

INDRUKWEKKENDE CATALOGUS
Samen met de expo ‘Uitgepakt’ wordt ook de gloednieuwe catalogus gelanceerd. De achtste uitgave intussen. Nog uitgebreider dan zijn voorgangers met maar liefst 584 hoogwaardige illustraties, van de werken die aanwezig zijn in het museum. De summiere opsomming die de eerste catalogus (uit 1977) nog was, groeide steeds verder door tot het prachtige en lijvige werkinstrument dat het nu is geworden. Een leidraad voor al wie te maken krijgt met Jakob Smits en/of de Molse School. Een indrukwekkend tijdsdocument dat tot stand kwam met de hulp van vele geëngageerde vrijwilligers, de VZW Vrienden van het Jakob Smitsmuseum, Stichting Ronald Luyten/Jakob Smits, het gemeentebestuur van Mol en het voltallige museumteam. De nieuwe catalogus is vanaf nu te verkrijgen in de museumshop van het Jakob Smitsmuseum.

SMITS VOOR KIDS 3
Bij de expo ‘Uitgepakt’ hoort nóg een leuke nieuwigheid: een gloednieuw museumspel, uitgewerkt door het museumteam. Kinderen kunnen zo aan de hand van grappige en spannende opdrachten het museum leren kennen. Het spel richt zich op kinderen uit de lagere school, maar ook hun mama’s, papa’s, toffe tantes en nette nonkels zullen zich er kostelijk mee amuseren.

AUDIOGUIDE MET GUY MORTIER
Op vraag van het Jakob Smitsmuseum blikte Guy Mortier, zelf Mollenaar, een boeiende audioguide in over het bijzondere leven van Jakob Smits. Mortier inspireerde zich op de werken van en de boeken over Smits en liet zich gewillig rondleiden en informeren door oud-conservator en Smitskenner Fernand Van Gompel. Het komt allemaal samen in een audioverhaal doorspekt met humor en bijzondere Smits-weetjes, helemaal in de gekende stijl van Mortier. Het museum ging hiervoor een samenwerking aan met Het Geluidshuis, dat aan de absolute top staat op het vlak van audio en hoorspelen. De audioguide werd op 20 november 2021 gelanceerd en is gratis te beluisteren voor alle museumbezoekers, ook als podcast via de kanalen van Het Geluidshuis.

JACQUOT EN DE LICHTZOEKER
In samenwerking met het Jakob Smitsmuseum verschijnt in het voorjaar van 2022 het kinderboek ‘Jacquot en de lichtzoeker’. Daarin kunnen kinderen door de ogen van het personage Jacquot kennis maken met Jakob Smits en zijn werk. In het boek gaat Jacquot een tijdje logeren bij zijn opa Smits in Achterbos. Daar maakt hij kennis met opa’s kunstwerken. Het boek is van de hand van Coco & June, oftwel Karen Leten en Barbara Soenen, die elkaar al schilderend leerden kennen. Zij staan bekend om hun realistische en gedetailleerde illustraties. Het kinderboek zal zowel in het Jakob Smitsmuseum als in de reguliere boekhandel verkocht worden. Als voorproefje loopt er op de zolderverdieping van het museum een expo rond het komende kinderboek.

J.S. VERSUS J.S.
Ook voor het voorjaar van 2022 staat er al een veelbelovende expo gepland in het museum. Daarbij worden de werken van pre-expressionist Jakob Smits gekoppeld aan die van futurist Jules Schmalzigaug (1882-1917). Het idee ontstond na recent onderzoek over de correspondentie tussen beide kunstenaars. Ondanks hun grote verschillen in achtergrond en instelling, komen ze toch tot verrassend eensluidende conclusies. Een buitengewoon boeiende confrontatie dus, te bewonderen in het Jakob Smitsmuseum van 6 februari tot en met 8 mei 2022.

Op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van het Jakob Smitsmuseum? Bezoek dan zeker de gloednieuwe website! www.jakobsmits.be

Jakob Smitsmuseum
Sluis 155a, Mol
Tel. +32 (0)14 31 74 35
www.jakobsmits.be
Open: Wo tot zo: 13 tot 17 uur
Ma en di gesloten

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.