Ondernemersnieuws

Geel maakt zich op voor uitgesteld feestjaar

Gepubliceerd: 15 december 2021  |  Onderox editie: 215

Met de komst van de Dimpnadagen staat er het komende jaar in Geel een feestjaar gepland. Daarbij wordt de gelijknamige patroonheilige van de barmhartige stede gevierd. Met als speerpunten de Sint-Dimpna ommegang, het massaspektakel Gheelamania en de expo’s ‘Zot van Dimpna’ en ‘Dimpna Verbeeldt’. Daarbij kan ook jij een belangrijke rol spelen in de festiviteiten. Als acteur op een praalwagen, als figurant op het podium, als suppoost bij een expo of als vrijwilliger achter de schermen.

De Dimpnadagen stonden oorspronkelijk in 2020 op de agenda, maar door corona werden de festiviteiten verschoven naar 2022. Al kan dat het enthousiasme nauwelijks drukken. Intussen wordt er achter de schermen hard gewerkt om er een onvergetelijk jaar van te maken.

MONUMENTAAL ALTAARSTUK
‘Zot van Dimpna’ geldt als de officiële opener van de Dimpnadagen, vanaf 1 april 2022. Die expo brengt het monumentale Dimpna-altaarstuk van Goossen Van der Weyden (1505) naar de Sint-Dimpnakerk. Rond het altaarstuk wordt een ambitieuze expo opgebouwd. Initiatiefnemer is The Phoebus Foundation, dat het werk meer dan drie jaar geleden uitgebreid restaureerde. Het verhaal van het altaarstuk kan je doen denken aan het Lam Gods, waarmee het enkele opvallende gelijkenissen heeft. Een paneel dat spoorloos verdwenen is, om er maar eentje op te noemen. ‘Zot van Dimpna’ is een expo van internationale allure die veel bezoekers naar Geel moet brengen en voor een spetterende start van het Geelse feestjaar moet zorgen. Ook jij kan daar trouwens aan meewerken. De organisatie is namelijk nog op zoek naar vrijwilligers om een handje te helpen. Wees gerust: je hoeft geen geschiedkundige te zijn. Als je houdt van sociale contacten en een beetje vrije tijd te besteden hebt, ben jij misschien wel de geschikte persoon. Meer info: www.dimpnadagen.be. ‘Zot van Dimpna’ is al zeker tot en met 31 augustus 2022 te bezoeken.

UNIEKE SELECTIE DIMPNAPORTRETTEN
Gelijktijdig kan je ook in het Gasthuismuseum, aan de overkant van de straat, langsgaan. Daar loopt ‘Dimpna Verbeeldt’, waarbij het Geelse museum haar unieke collectie van Dimpnaportretten en -beelden toont. Van uitzonderlijke 15de eeuwse prenten over hedendaagse interpretaties tot en met het verdwenen paneel van Van der Weyden. Het komt allemaal aan bod. ‘Dimpna Verbeeldt’ is zo een prachtige aanvulling van de expo ‘Zot van Dimpna’. Samen kunnen ze een fijne voormiddag vormen, helemaal in het teken van de patroonheilige van de stad Geel. Groepen kunnen nu al een datum met gids prikken voor een combibezoek.

PRAALWAGENS EN HISTORISCHE KOSTUUMS
Ook de Sint-Dimpna ommegang werd uitgesteld naar mei 2022. Achter de schermen wordt er dus al zo’n 3,5 jaar aan gewerkt. Maar nu besloot patroonheilige Dimpna om zelf een handje toe te steken om alle praalwagens toch te kunnen uitsturen. De nieuwe datum is 15 mei 2022 geworden, haar officiële feestdag. Dat kan uiteraard geen toeval zijn. In totaal zullen die dag zo’n 1.000 figuranten met hun praalwagens uitrijden, gehuld in historische kostuums, om het verhaal van Dimpna te vertellen doorheen de straten van de stad. Ook wie de vorige edities al zag, zal verbaasd opkijken want regisseur Ief Dams beloofde al om zijn eigen toets te geven aan de ommegang, met een hedendaags karakter. Ook alle praalwagens werden helemaal vernieuwd. Intussen hebben al veel Geelse verenigingen zich aangemeld om de geschiedenis van Dimpna mee uit de beelden, waaronder heel wat Geelse jeugd. Een mooi signaal. Ook achter de schermen werken er een 500-tal vrijwilligers mee aan de ommegang. Heb je interesse om zelf of samen met je vereniging mee uit te stappen? Eén adres: www.dimpnadagen. be.

MASSASPEKTAKEL
Ook het massaspektakel GheelaMania ontkwam niet aan een corona-uitstel. Gelukkig heeft een groot deel van het team dat in 2020 al gevormd was, zich opnieuw geëngageerd. Samen met de regisseurs en het hele creatieve team wordt er binnenkort samengezeten om de voorbereiding op te starten. Begin 2022 volgt er dan een startvergadering waarbij alle betrokkenen worden uitgenodigd. Bedoeling is om daarna, vanaf februari te beginnen repeteren. Alles zal leiden tot een fenomenaal hoogtepunt in mei en juni, wanneer de voorstelling een 15-tal keer de stad zal verblijden. GheelaMania verhaalt de geschiedenis van de stad op een hedendaagse manier. Niet letterlijk, maar wel met een heleboel knipogen. Het centrale thema: zorgen voor elkaar, is bijvoorbeeld typerend voor de barmhartige stede en haar inwoners. Het is hoe dan ook een spektakel gemaakt voor en door Gelenaars. Al zijn uiteraard ook niet-Gelenaars van harte welkom om te komen kijken.

VRIJWILLIGERS GEZOCHT
Voor al deze expo’s en evenementen is de stad Geel nog op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Zij worden op diverse plaatsen en momenten ingezet, zowel voor als achter de schermen. Er is dus zeker en vast voor iedereen een geschikt plaatsje vrij. Meer info: www.dimpnadagen.be.

Meer Ondernemersnieuws

Wil je op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een overzicht met de belangrijkste nieuwsberichten.